Celje, Singenska ulica, nova stanovanja(foto: Andraž Purg)
Dogodki in prireditveLokalnoSlovenija

Boljše življenje zdaj: “Slovesno odprta stanovanjska soseska Dečkovo naselje – DN 10 in Singenska ulica”

Včeraj  se je v Dečkovem naselju slovesno zaključil za Celje izjemno pomemben projekt, Stanovanjska soseska Dečkovo naselje – DN 10. Hkrati je bila  odprta Singenska ulica, ki  je poimenovana  v počastitev več kot 30-letnega prijateljstva z nemškim mestom Singen.

 

Mestna občina Celje je jeseni 2018 v sodelovanju z družbo Nepremičnine Celje prijavila projekt v okviru Povabila k predložitvi vlog za sofinanciranje operacij urbane prenove z mehanizmom Celostne teritorialne naložbe – CTN. Novembra 2019 je za izvedbo projekta  bila prejeta odločitev o podpori iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republike Slovenije. Istega leta se je začela izgradnja komunalnega dela infrastrukture za novo stanovanjsko sosesko. Marca 2020 je bil  položen temeljni kamen za gradnjo blokov. Decembra 2021 sta bila  slovesno odprta prva dva bloka, junija 2022 pridobljeno  uporabno dovoljenje za tretji in četrti objekt, januarja letos pa še za zadnja dva bloka. Tri leta po položitvi temeljnega kamna ima vseh šest blokov svoje stanovalce. 373 ljudi si je na Singenski ulici že ustvarilo novi dom, 20 se jih bo kmalu še vselilo.

 

Stanovanja tudi za mlade družine Foto: Andraž Purg

Vrednost investicije je 17,4 milijona evrov. Od tega sta Mestna občina Celje in Nepremičnine Celje skupaj pridobila 5,8 milijona evrov evropskega sofinanciranja iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Mestna občina Celje je izvedla komunalno ureditev zemljišča v vrednosti 1,46 milijona evrov.

Župan Mestne občine Celje Matija Kovač je v svojem nagovoru med drugim povedal: »Veselim se z vsemi, ki ste od leta 2019 v ta projekt vložili veliko energije. Zahvaljujem se svojim sodelavcem na Mestni občini Celje, ki so z največjo mero odgovornosti delali na projektu, sodelavcem družbe Nepremičnine Celje, ki so pisarno pogosto zamenjali za gradbišče, izvajalcem, projektantom. Zahvala gre tudi nekdanjemu županu Bojanu Šrotu in mestnim svetnicam in svetnikom, ki smo projekt složno podpirali. Pri tem projektu se je pokazalo, kako pomembno je, da vsi vlečemo v eno smer, ko zasledujemo pomemben cilj. (…)  Stanovalcem želim, da bi se dobro počutili na novi Singenski ulici, ki jo je Mestni svet poimenoval po mestu Singen, s katerim nas veže več kot 30-letno partnerstvo.«  Župan je izpostavil tudi, da bo treba vlaganja v obnovo in gradnjo javnih stanovanj nadaljevati, da bomo v mesto pritegnili še več mladih in drugih delovno aktivnih občanov ter še več starejšim in gibalno oviranim zagotovili prijetno in udobno bivanje v mestu.  Gre za uspešen lokalen projekt za katerega so zaslužni prejšnji v skoraj 95  odstotnem obsegu in morebitnih 5 odstotkov PIARr-ja sedanje vlade v zvezi s potenciranjem solidarnostne gradnje in s tem povezano solidarno prihodnostjo.

Tudi drugod po Celju se gradi

V začetku leta 2024 bo dvanajst oskrbovanih stanovanj na voljo v Vili Vodnikova ulica 14, ki jo družba Nepremičnine Celje rekonstruira v večstanovanjski objekt z javnimi najemnimi stanovanji. Mestna občina Celje bo poskrbela za zunanjo ureditev objekta. Projekt je tudi družbeno odgovorni prispevek družbe Nepremičnine Celje in Mestne občine Celje k revitalizaciji kulturne dediščine v starem mestnem jedru Celja. V pripravi je tudi prostorski akt, ki bo omogočil nadaljnjo gradnjo oskrbovanih stanovanj na Kajuhovi ulici, skupaj s Stanovanjskim skladom Republike Slovenije se pa iščejo  tudi možnosti in primerne lokacije za sodelovanje pri gradnji javnih stanovanj.

Zbrane so na današnjem odprtju novega stanovanjskega naselja nagovorili tudi minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac, direktor družbe Nepremičnine Celje Primož Brvar in podžupanja nemškega mesta Singen Ute Seifried. Župan je gostjo pred današnjim dogodkom sprejel v svoji pisarni, kjer se je vpisala v knjigo častnih gostov mesta Celje.

Vane T. Costa

Vir: MOC

Foto: Andraž Purg

Mogoče vam bo všeč