Celjsko literarno društvo se prestavi v Zagrebu
Dogodki in prireditveEvropaKulturaV fokusuzanimivo

Mednarodne aktivnosti celjskega literarnega društva: “45. SFeraKon v Zagrebu”

Celjsko literarno društvo je v tednu dni sodelovalo na dveh velikih dogodkih, povezanih s fantazijskimi žanri. Obe prireditvi sta konvenciji fantazijskih žanrov, a v svojem bistvu precej različni. Razlika izhaja iz različnih tradicij fantazijskega žanra v Sloveniji in na Hrvaškem.

Sferakon v Zagrebu,  ki je potekal 13 maja, v 45. izdaji in 40. izdaji pod zdajšnjim imenom, pa je nekaj precej drugačnega od NMN, čeprav gre za fantazijo. Sferakon organizira Društvo za znanstvenu fantastiku SFera, verjetno najstarejše društvo za (znanstveno) fantastiko na območju nekdanje Jugoslavije.

Sferakon se je odvijal tudi v koronskih časih, in sicer na prostem. Leta 2022 se je vrnil v svoje staro domovanje – FER (Fakultet elektrotehnike i računarstva) na Unski ulici 3. Društvo ima dolgo zgodovino in je ohranjalo kontinuiteto. Razvijalo seje skupaj z razvojem fantazijskih žanrov. Ves čas pa je ostala klasična konvencija z velikim poudarkom na fantazijski književnosti.

Kronologija zgodovine konvencije je tudi dragocen pomnik o razvoju popularizacije fantazijskih žanrov:

1976 – ustanovljeno Društvo za znanstvenu fantastiku Sfera

1977 – Prva konvencija, ki se je takrat imenovala Zagrebački dani znanstvene fantastike.

1981 – Prvič je bila podeljena nagrada Sfera.

1983 – SFeraKon je postalo uradno ime konvencije.

1986 – SferaKon je bil prvič domovanje Eurocona, evropske konvencije

1995 – Začelo se je z izdajanjem Sferakonske zbirke (literarne).

2008 – Predstavitev Vitezov in Čarovnikov na Sferakonu.

2009 – Prvo cosplay tekmovanje.

2012 – Že drugič je bil skupaj s Sferakonom še Eurocon, kjer je sodelovala tudi slovenska ekipa v sestavi Andreja Ivanuše in Bojana Ekselenskega, sofinancer odprave je bila Javna agencija za knjigo RS.

Stojnica CLD na Sferakonu

2020 – SFeraKORon – virtualna konvencija in oktobra še Sferakon na prostem v parku Ribnjak (tudi Celjsko literarno društvo je bilo zraven)

2022 – Vrnitev konvencije v FER.

Letošnja ekspedicija je bila malce številčnejša, kot običajno. Poleg rednega »inventarja«, Bojana Ekselenskega in Andreja Ivanuše, se je konvencije udeležil tudi Dominik Lenarčič, pomočnik urednika Supernove. Na stojnici smo predvsem razkazovali dobrote celjskega literarnega društva in predstavljali možnosti sodelovanja s hrvaško sceno.

Na konvenciji smo bili edino društvo ali skupnost iz Slovenije. Zaradi težav pri registraciji predstavitve, nismo imeli uradne predstavitve, kar ni bilo nič hudega.

Bojan Ekselenski se je udeležil srbsko-hrvaške predstavitve zbirke hororja Besan, kjer je že redni avtor (sodeluje od 3. izdaje in je edini iz Slovenije). Na predstavitvi so Snežana Kanački, Filip Hanzek, Leotin Čapo Milenić in Bojan Ekselenski so poleg samega sodelovanja v projektu Besan predstavili še svoje delo in kaj jim daje ustvarjalni navdih. Zbirka Besan bo letos izšla že v peti izdaji.

Druga predstavitev, kjer je sodeloval Bojan Ekselenski, je bilo srbsko Udruženje Sci-Fi. Tihomir Jovanović je predstavil delovanje društva in predvsem zbirko Regia Fantastica, kjer že nekaj let redno sodeluje tudi Bojan Ekselenski. Ob tej priliki sta predstavila tudi potek priprave in izdaje antologije slovenske fantastike v Srbiji – Svedočenja stranih svetova, ki je izšla leta 2022.

Na konvenciji je bilo ogromno ljudi, oblečenih v različne fantazijske like. Na stojnicah je bilo ogromno različnih izdelkov.

Predstavitev Besan

Za razliko od slovenske NMN je bila tukajšnja populacija v povprečju starejša, kar priča o tradiciji ljubiteljske scene. Tudi knjižna ponudba je bila obširnejša in bogatejša. Domači avtorji pri resnih založbah pokrivajo precej širok žanrski lok, kar je seveda posledica dolgega razvoja. V Sloveniji šele čakamo na nekatere klasike ZF, ki so na Hrvaškem že nekajkrat ponatisnjeni.

Pomemben del konvencije so tudi častni gostje. Ti so večinoma iz literarnih sfer, a so tudi iz filmske industrije.

Letos so bili:

Samantha Shannon (Velika Britanija), avtorica nekaj distopičnih in fantazijskih romanov in zbirk. Na konvenciji je bil predstavljen prevod The Priory of the Orange Tree (založnik Hangar 7).

Nicole de Boer (Kanada) je igralka, ki je znan po svoji vlogi Ezre Dax v Star Trek: Deep Space 9. Ima še nekaj pomembnih vlog.

Lolita Fatjo (ZDA) je poznana predvsem v svetu Star Trek, kjer bila koordinatorka scenarijev, tudi producentka, sodelovala je tudi v filmih First Contact in Generations. Zdaj deluje kot agent igralcem ZF filmov in tudi glasbenikom. Kot insajderska poznavalka franšize Star Trek je večkrat gost konvencij.

 

 

Na Hrvaškem je fantazijska književnost že popolnoma odrasla, a pri nas je to še precej mlado dete.

V Sloveniji, razen redkih samorastnikov in samorastnic, ni tradicije in predvsem ni kontinuitete, kot jo ima Sferakon. Upajmo, da bo NMN še dolgo trajal in se razvijal.

Na Hrvaškem ni samo Sferakon, temveč imajo še precej manjših konvencij, kot je Rikon, Istrakon, Liburnikon, da omenim samo tiste blizu Sloveniji.

 

Pripravil: Bojan Ekselenski

Mogoče vam bo všeč