Nekategorizirano

Marjan Šarec – nov politični Einstein ali navadna politična šleva, ki kaže zobe samo ko grize?

Ni več redkost, slučajnost, preblisk Serpentinška v njem, ki mu od časa pomeša niti med delovanjem Marjana Šarca kot Predsednika Vlade Republike Slovenije. Prepogosto. Prevečkrat, Vsakdan. Nenapovedano se odloči, pove, vsi pa ki se na kaj spoznajo v politiki in  na protokol, proceduro,  se držijo za glavo namesto njega za vrat. Potem pa steče medijska in PR mašinerija. Tečejo kot zmešane kure  iz enega konca na drugi,  da čim prej sporočijo ali raztolmačijo  kaj je pravzaprav »mislec« želel sporočiti.  Glede na to pa, da je »diagnosticiran« eksplozivni kolerik, že po pol leta vladanja,  so vsi atletsko naravnani tolmači besed Predsednika Vlade  skoraj upehani, če že ne naveličani brezglavega šviganja po prestolnici in okoli nje.

Kva zdej ha, bi rekel Serpentinšek?

Ta namišljeni »politični« Einstein, ki se spozna na svoj verjetnostni izračun, da je na zmagovitem pohodu kjer ga  poti k še eni »bleščeči« zmagi ne more  ustaviti nič več,  je kar  se da hitro razdrl dogovor  o skupni listi za volitve v EU parlament s svojima koalicijskima partnericama SAB in SMC  ter se odločil za samostojno listo in nastop. Pri SMC in SAB  ni smelo biti dolgih nosov (napotek iz Murgel), dovoljene so bile surle (slonji rilec) do tal.  Glede na to da ima v svoji stranki svojega informacijskega Goebbelsa  v podobi Igorja Žavbija,  težav ni bilo. Ukaz je padel. Narediti listo iz čim več znanih prodornih mladih oseb, ki so ravnokar začeli stopati  na svoji politični poti do »zvezd« ter preizkušenega obrtnika, predavatelj(ice)a podjetništva ali podobne puhlice, pa bo.  Lista je bila narejena. Kamnik in okolica plus ena medijska zvezda v liku in delu »neodvisne« in resnicoljubne novinarke Irene Joveve (tokrat brez pručke) ter z vso intelektualno prtljago,  ki je za to potrebna v smislu  največ treh odgovorov »traktorskih«  misic na  veselicah po  Sloveniji. Vžge. Tako kot vžge na veselicah pod Kamniškimi Alpami.Preizkusil bo  delovanje modela na območju celotne države. V slogu  filmarjev bi lahko dodali: »Kader teče«!

Premier Marjan Šarec  da nekaj  nase in na svoje mnenje. Trden mož z držo in značajsko »hrbtenico«. To nima vsak, Vsak tudi ne zmore. On  je unikum, redkost. Že nekaj časa je bilo pripravljeno povabilo za nastop v Evropskem parlamentu, kjer imajo možnost, priložnost voditelji članic EU,  da predstavijo svojih pogledov, vizij držav,  ki jih vodijo. To je stalna praksa.

Ampak tokrat ne. Premier Marjan Šarec je zavrnil ponudbo evropskega parlamenta, da bi nastopil na njegovem plenarnem zasedanju v Strasbourgu in predstavil svojo vizijo prihodnosti EU.
Z nastopi predsednikov vlad in držav članic EU želi evropski parlament na najvišji ravni prispevati svoj delež k razpravam o smereh razvoja Evrope. To da sta nastopala pred EU Parlamentom Angela Merkel, Emanuel Macron, Andrej Plenković ter nazadnje italijanski in slovaški premier, verjetno za PV Republike Slovenije ni dobro. Baje ne bi rad nastopal pred prazno dvorano ali 30-50 poslancev, ne upoštevajoč da je to nastop pred celotno Evropo in več kot 500 milijoni gledalcev. Druga bojazen je da bi nastop v tem času pomenil tudi kasnejši očitek o izkoriščanju EU Parlamenta kot predvolilni nastop. Najbolj kritični viri v njegovi zavrnitvi nastopa vidijo znamenja Šarčevega nerazumevanja EU, igranje užaljenosti in norčevanje iz Evrope. Tudi jaz mislim da je v njem prisoten prastrah avditorija, k ni njegovo okolje delovni prostor. Ta del njegovega odrskega nastopanja nima v opisu del in nalog pa tudi ne v opisu in navodil, ki  jih ima v  beležki v  malem notranjem žepku suknjiča.  Slovenija bo v drugi polovici leta 2021 predsedovala

Evropski uniji. Šarčeva vlada se doslej še ni odločila, kaj bodo vsebinske prioritete predsedovanja. Zelo verjetno, vsaj z mojega zornega kota, ta priložnost za morebiten njegov nastop na plenarnem zasedanju EU parlamenta je dokončno splavala po vodi Kamniške Bistrice. Predsedovanje Evropski uniji tudi.

Nov, začasni minister za zdravje, ki je občasno tudi Predsednik Vlade Republike Slovenije, posebej če potuje z Falconom  na davkoplačevalski račun in denar,  takrat obvlada domačo politično  sceno.  On noče biti član in profil predsednika ki govori preveč politično, fino, lepo, on hoče biti direkten  v odgovorih in podajanju mnenj. Kakopak.  To je Marjan Šarec. V ponedeljek je kot PV odgovarjal na vprašanja poslancev. Kot predsednik Vlade je bil deležen vprašanja o zavrnitvi govora v EU Parlamentu v Strasbourgu. V odgovoru na zastavljeno  je odreagiral  v svojem slogu vzkipljivega kolerika, da dvomi v dobronamernost zastavljenega vprašanja. Toliko je dobro namerno kot je verjetnost o ploščatosti zemlje. Enemu drugemu poslancu je spet v istem slogu odgovoril: »Na vaše vprašanje bom odgovoril v vaši  maniri, pisno, tako kot vi to počnete na družbenih omrežjih. Ko je prišel čas  za odgovor na vprašanja o resorju za zdravstvo pa je stisnil rep med noge in odšel kot šleva, ugotovitev  navedena v samem naslovu.

Kot je nekdo v neki skladbi zapel: »Naj stvari so tri«, je tudi Marjan Šarec v dobrem tednu izpolnil bonus če parafraziramo prej omenjeni naslov v: »Naj napake so  tri«..

In neizogibno sledi?!

Vane K. Tegov

Mogoče vam bo všeč