Nekategorizirano

Mario Fekonja SDMS: Z dvigom minimalne plače in usklajevanjem pokojnin profitira le država

Z zanimivim razmišljanjem o tem, kako levičarska Vlada v odhajanju z domnevnimi uspehi pri usklajevanju pokojnin in zvišanjem minimalne plače, slovenski javnosti kaže “mesec v vodi,” se je danes zjutraj na svojem facebook profilu oglasil predsednik Sindikata delavcev migrantov Slovenije Mario Fekonja. Njegovo pisanje objavljamo v celoti, seveda Šarcu in vsem nam v razmislek.

Danes zjutraj prižgem TV in, kot vedno, najprej pregledam Teletext naše “zlate” nacionalke. V oči bode uskladitev pokojnin. Prižgem računalnik, pregledam novice, med drugimi tudi “zlato” (zlata ne zato, ker je lepa, ker je draga) nacionalko. V oči bode uskladitev pokojnin. In to za celih 3,2%. Med prebiranjem opazim, da se direktor zavoda, gospod Marijan Papež pohvali: “že več kot 10 let ni bilo tako visoke uskladitve”. Politično gledano, vemo kam gospod cilja. Pa pustimo to, glavno je, da upokojenci zdaj namesto 538 EUR, zdaj dobijo 555,76 EUR, kar je vrhunec dosežka leve strani. Celih 17,76 EUR. Kje ste slovenski sindikati?

Drugi vrhunski dosežek je dvig minimalne plače. Iz 886,63 bruto na 940,58 EUR bruto. Delavec prejme zdaj celih 29 EUR več. Super, celodnevna kopalna karta v slovenskih termah.

O čem pa ljudje ne razmišljajo:

Tudi slovenski delavci so se začeli obračati na naš sindikat, naj jim preverimo, če je z njihovo plačo po novi zakonodaji, vse OK. Ja, vse je OK. Razlika je le v tem, da sedaj država dodeljuje dodatke do minimalne plače, kar pa se v pokojnino ne bo vštevalo! In ob ponovnem dvigu valorizacijskega količnika, bo pokojnina te osebe še nižja. Poleg tega nihče ne opozarja, da so cenzusi za razne socialne pravice (subvencije za prehrano, vrtce, letovanja otrok, stanovanja,…) ostali nespremenjeni. Se je kdo vprašal, ali boste po dvigu minimalne plače še v okviru cenzusa, ali ga boste pa prekoračili? Tako je, večina ga bo prekoračila. In kje so delavci privarčevali ali pridobili? NIKJER, pridobila je država.

Kje ste slovenski sindikati?

In potem je problem, da v SDMS-ju nismo dosegljivi 24 ur, da so gužve pred pisarno in da ljudje čakajo celih 45 minut, da ne odgovarjamo v nedeljo,… itd.

Že s pravilno izpolnjeno dohodnino človeku, ki je sam ne zna izpolniti, privarčujemo v osnovi cca 600 EUR. Kar je 20x več, kot je uspela slovenskemu delavcu vlada doprinesti z dvigom minimalke.

Mogoče vam bo všeč