Nekategorizirano

Marina v starem tržaškem pristanišču – novi projekt Kostiča?

Znani srbski vlagatelj, podjetnik in lastnik prestižnih hotelov Kempinski v Portorožu in Savudriji razmišlja o drznem stanovanjskem ter navtičnem projektu v Trstu, poroča italijanski časnik Il Piccolo.

Tuje neposredne investicije so pomembna oblika internacionalizacije vsake države in predstavljajo pomembno gibalo gospodarstva. Ob koncu leta 2019 je bilo v Sloveniji za blizu 16 milijard tujih neposrednih naložb. Vlagatelji Slovenijo vedno bolj prepoznavajo kot stabilno, predvidljivo in razvito poslovno okolje, v katerem je mogoče najti primerne partnerje za razvoj poslovnega potenciala. Največ tujega kapitala v Slovenijo prihaja iz držav Evropske unije, pomembni vlagatelji pa prihajajo tudi z Adriatik regije. Med slednje sodi tudi MK Group, ki ima v Sloveniji pomembne naložbe na področju bančništva, turizma ter infrastrukture. Kljub pozitivnim trendom in poslovnim rezultatom pa se v Sloveniji pogosto, včasih celo neutemeljeno, obračamo stran od tujih naložb. Te bojazni je vsekakor manj v sosednji Italiji in Hrvaški, kjer velike korporacije ter mednarodno usmerjeni podjetniki precej hitreje lahko pridobijo ustrezna soglasja ter dovoljenja za začetek poslovanja.

Takšen je tudi primer MK Group, kjer se je Miodrag Kostič odločil povečati svoj vložek v hotelske kapacitete višjega razreda v severnem delu Jadranskega morja, čemur namenja novih 110 milijonov evrov. Razmišlja pa tudi o stanovanjskem in navtičnem projektu v tržaškem pristanišču. Nova marina bi bila opremljena za sprejem srednje velikih ter velikih bark, kar je že pritegnilo veliko zanimanja ljubiteljev navtike.

Miodrag Kostič, znani beograjski vlagatelj in veliki filantrop, ki ga je širša slovenska javnost imela priložnost spoznati v okviru akcije zbiranja sredstev za malega Krisa, ko je MK Group Krisovi družini priskrbela zasebno letalo za polet čez Atlantik, je svoje načrte za nadaljnji razvoj tržaškega pristanišča izrazil že leta 2018, z javno objavo tržaške občine o revitalizaciji pristaniškega območja pa Kostićeva namena prihaja v ospredje.

Očitno imajo v Italiji v zadnjem času več posluha za enega izmed najpremožnejših vlagateljev v regiji, ki je v preteklosti že izrazil željo po hitrejšem razvoju Portoroža, a Slovenci kljub vidnemu napredku hotelov Kempinski v Portorožu in Savudriji ostajamo slovensko previdni.

Mogoče vam bo všeč