Nekategorizirano

Maribor: Po uničenju prve 250-kg bombe bo danes uničena še dvakrat težja, v kateri je 250 kg eksploziva

Maribor je pripravljen na novo deaktivacijo letalske bombe iz  2. sv. vojne. Prva, ko so usešno onesposobili 250 kilogramsko bombo, je bila v četrtek. Današnja, ko se bodo strokovnjaki lotili  500-kilogramske bombe, bo napovedih odgovornih bolj zapleteno. Vse od 8.ure zjutraj bo poteka evakuacija okoli tisoč ljudi, ki  jih bodo namestili v dvorani TABOR.  Ob 12.uri se bo znova oglasil prodorni zvok siren, deaktivacijo bombe ob železniških tirih pri plinarniški ulici pa naj bi  pirotehniki NUS, državne enote za zaščito pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi,  predvidoma končali do 16. ure.  

Tudi danes so medijem, snemalcem kamermanom, fotoreporterjem in novinarjem, varno lokacijo našli na Meljskem hribu pri konjeniškem klubu Karlo,  od koder je res lep razgled na današnje prizorišče deaktivacije  500-kilogramske ameriške letalske bombe, ki pa v sebi skriva precej več eksploziva kot prva – kar 254 kilogramov. Bomba ima mehanski vžigalnik, v zadnjem delu pa je celo poškodovana oziroma odprta.

Ker je količina eksploziva prevelika so se strokovnjaki odločili za način nadzorovanega postopnega sežiganja, ki lahko traja tudi dve uri, je povedal poveljnik državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi, Darko Zonjič. Pri prvi bombi je onesposobitev trajala približno dve uri, tokrat pa bo po predvidevanjih strokovnjakov bolj zapleteno, saj ima eksplozivno telo le en vžigalnik. Če ga pirotehnikom ne bo uspelo odviti, se ga bodo lotili “z zažiganjem, letalnik bo nadziral, da bomo prišli z 250 kg na 10 kg razstreliva, potem pa bodo njegov preostanek nadzorovano uničili”, je pojasnil Darko Zonič, poveljnik državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi  ubojnimi sredstvi.

Pristojne službe javnost pozivajo, naj zaradi varnosti dosledno upošteva navodila.

							Poleg območja evakuacije so pristojni določili tudi 600-metrski zaklonski pas, v katerem se stanovalci ne smejo gibati na prostem, ampak morajo zaradi varnosti ostati v svojih domovih. Foto: Mestna občina Maribor

V času postopka uničenja bombe bo veljala prepoved gibanja ljudi in vozil, ceste bodo zaprte, železniški promet ustavljen, prekinili pa bodo tudi dobavo plina. Ker gre za dvakrat večjo bombo, kot je bila tista, ki so jo onesposobili v četrtek, bodo pristojni vzpostavili tudi 600-metrski pas zaklanjanja, v katerem bo ljudem prepovedano gibanje na prostem. V tem pasu sicer živi okoli 2.200 ljudi. Pristojni so ljudje pozvali, naj se v času onesposabljanja bombe umaknejo iz delov stanovanja, ki gledajo proti kraju dogodka.

Mogoče vam bo všeč