Nekategorizirano

Maribor je tudi uradno razglašen za Evropsko prestolnica socialne ekonomije 2018

Maribor je od včeraj tudi uradno prestolnica socialne ekonomije za leto 2018.

Uradno razglasitev je izvedel podžupan mestne občine Maribor, gospod Saša Pelko.

Slovenija je dobila enoletni mandat predsedovanja skupini držav EU na področju socialne ekonomije za leto 2018. Maribor pa je v letu 2018 postal Evropska prestolnica socialne ekonomije.

 Ta odločitev je bila sprejeta že v sredini novembra 2017 na konferenci o vlogi socialne ekonomije v prihodnosti dela ob robu socialnega vrha članic EU na Švedskem.

 Slovenija bo v letu 2018 vodila povezavo 14 držav EU, aktivnih na področju razvoja socialne ekonomije na nacionalni in evropski ravni. Vodenje nadzornega odbora bo Slovenija prevzela od Španije. Operativne in tehnične aktivnosti predsedovanja bo prevzel tehnični sekretariat predsedovanja, ki ga bo vodilo nacionalno združenje Socialne ekonomije Slovenije.

 

Po besedah državnega sekretarja Tadeja Slapnika je to priznanje za doslej opravljeno delo na tem področju, hkrati pa priložnost za promocijo socialnega podjetništva in njegov nadaljnji razvoj.

 

 

Pomembno vlogo v postopkih pridobitve naziva Evropsko prestolnica socialne ekonomije 2018 in Tehničnega sekretariata za operativno izvajanje nalog v zvezi s predsedovanjem Slovenije nadzornemu odboru Luksemburške deklaracije ima Združenje SOCIALNA EKONOMIJA SLOVENIJE.

Generalna sekretarka združenja Mojca Ž. Metelko je na včerajšnjem dogodku predstavila Aktivnosti združenja ZSES v letu 2018

in kampanjo #Kupujem odgovorno-https://www.facebook.com/Kupujemodgovorno/

 

Kaj je Združenje SOCIALNA EKONOMIJA SLOVENIJE, socialno podjetje?

 

ZSES je samostojna, nevladna, nepolitična institucija, ki temelji na principih socialnega podjetništva. Predstavlja svoje člane, ki aktivno delujejo na področju socialnega ekonomije ne glede na organizacijsko obliko. Člani ZSES so tako nevladne organizacije, socialna podjetja, novo nastajajoča socialna podjetja, institucije podpornega okolja, humanitarne organizacije in posamezniki, ki želijo prispevati k razvoju socialnega podjetništva.

 

Kaj počne ZSES?

 

Združenje SOCIALNA EKONOMIJA SLOVENIJE deluje na načelih in principu socialnega podjetništva, kot ga predstavlja Mohammed Yunus. Deluje na načelih družbene odgovornosti in na visokih etičnih načelih. S svojim načinom delovanja omogoča razvoj potencialov institucij ter posameznikov z namenom zagotavljanja blagostanja in inovativnega razvoja Republike Slovenije.

 

 

Aktualne informacije iz področja socialne ekonomije in aktivnosti v letu 2018 lahko spremljate na strani združenja https://socialnaekonomija.si/ in na njihovi FB strani https://www.facebook.com/SOCIALNOPODJETNISTVO/ 

V okviru predsedovanja in prestolnice socialne ekonomije se bo v letu 2018 v Sloveniji odvijalo mnogo pomembnih in odmevnih domačih in mednarodnih dogodkov, ki bodo področje socialne ekonomije predstavili širši javnosti.

 

Mirjana Ivanuša-Bezjak

 

 

 

Mogoče vam bo všeč