SlovenijaŠport

Šport klub – Manjkala je le pika na i – slovenska odbojkarska reprezentanca

O uspehu slovenske odbojkarske reprezentance, ki je na evropskem prvenstvu na Poljskem po finalnem porazu proti Italiji (2:3) osvojila srebrno kolajno, se je uredništvo Šport kluba  pogovarjalo z znanimi slovenskimi odbojkarskimi imeni.

Preverili smo, kako na drugo mesto odbojkarske reprezentance na EuroVolleyju gledajo tisti, ki se vrtijo v odbojkarskih krogih.

Matija Pleško.

Matija Pleško, trener Calcit Volleyja

To je daleč od presenečenja, saj vem, česa so te fantje zmožni in krojijo evropski oziroma svetovni vrh že vrsto let. Na njih je treba resno računati na vseh tekmovanjih. Ni pa srebrna medalja zame razočaranje, zame so vsi te igralci zlati. Odbojkarskim navijačem so spet prinesli veliko veselja, kar je treba nadgraditi. Njihovo razočaranje po finalni tekmi je povsem razumljivo, saj si vsak športnik želi biti na tronu. Bili so izredno blizu, odločale so malenkosti in morda je zmanjkal kanček sreče. Vse to je prevesilo tehtnico na italijansko stran, zato razumem nekaj grenkega priokusa. Nekaj ur je že minilo od finala, tako da so se verjetno že danes začeli zavedati, da so spet naredili eno ogromno stran, biti drugi v Evropi ni lahko.

Gašper Ribič, nekdanji trener Calcit Volleyja

Gašper Ribič: Biti trikrat v finalu evropskega prvenstva je velik dosežek za malo državo, kot je Slovenija. Manjkala je pika na i, za katero smo upali, da se bo včeraj zgodila, a so bili Italijani na koncu boljši. Zelo pogumno so pred prvenstvom napovedali zlato kolajno, spodrsnilo jim je šele na zadnji stopnički. Če gledamo celotno prvenstvo in to, da so v polfinalu premagali Poljake na njihovih tleh, je to res velik uspeh. Fantje so si res želeli zlata, tisto, kar jim je manjkalo. Včeraj je bila lepa priložnost, morda jim je v zaključku zmanjkalo nekaj zbranosti oziroma niso izkoristili vseh ponujenih priložnosti. To je bilo na koncu dovolj, da je Italija slavila.

Adi in Anita Urnaut, starša reprezentanta Tineta

Aleš Jerala (v sredini).

Aleš Jerala, športni direktor ACH Volleyja

Sanjsko, morda veliko več, kot bi si morda upal pričakovati. Bilo je tudi malo sreče, a s pravo glavo in pristopom so dosegli super rezultat. Pravilno je, da so šli z zmagovalno miselnostjo na prvenstvo. Ampak kot ste lahko videli, so ta moštva res zelo izenačena. V odbojki je ekipni duh veliko bolj pomemben od individualne kakovosti, kar dokazujejo tudi Italijani, ki so nastopali z veliko bolj homogeno ekipo kot na olimpijskih igrah. To je šport, kjer en posameznik ne more narediti ničesar, za razliko od košarke in rokometa. Tukaj žoge ne moreš zadržati, treba se je odločati v trenutku. Zato homogenost ekipe pride še bolj do izraza.

Tomi Šmuc. Foto: Saša Pahić Szaba.

Tomi Šmuc, nekdanji reprezentant

Treba bi bilo preveriti, kdaj je kakšni reprezentanci uspelo v šestih letih trikrat nastopiti v finalu. Zato na to gledam kot na uspeh in ne neuspeh. Jasno bi igralcem privoščil zlato medaljo, ampak vsi smo videli, kako blizu so bili. Odločale so podrobnosti. Verjetno ekipi ob napovedi na lov na naslov prvaka marsikdo ni verjel, jaz pa sem ves čas govoril, da reprezentanca spada v sam evropski vrh. Za končno zmago pa poleg kakovosti, ki jo naši fantje nedvomno imajo, potrebuješ še odlično dnevno formo in enega maksimalno razpoloženega igralca, ki so ga Italijani imeli.

 

vir: https://sportklub.n1info.si/odbojka/reprezentance/manjkala-je-le-pika-na-i/

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Slovenija