Dogodki in prireditveKulturaSlovenijatehnologija

Fotografska razstava Z vami že 70 let: Tehniški muzej Slovenije – sprehod v zgodovino

Tehniški muzej Slovenije letos praznuje 70-letnico ustanovitve, ki jo med drugim obeležujemo z razstavo fotografij.

Tehniški muzej Slovenije je osrednji slovenski muzej, ki srbi za ohranjanje tehniške dediščine. Zbira, hrani, raziskuje ter predstavlja gradivo, ki je povezano z razvojem obrti in industrije na slovenskih tleh. Skrbi za dediščino, ki je plod domačega znanja, in tisto, ki vpliva na življenje Slovencev. Stalne zbirke in občasne razstave so namenjene predstavitvi in promociji dosežkov z najrazličnejših področij znanosti in tehnike.

Fotografska razstava Z vami že 70 let: Tehniški muzej Slovenije 1951–2021 prinaša zgodbe izbranih predmetov iz osrednjih zbirk muzeja s področij ribolova, lova, lesarstva, kmetijstva, gozdarstva, vodnih pogonov, vodnega pogona, elektrotehnike, tekstilstva, cestnih vozil, tiskarstva, pošte in telekomunikacije, pa tudi strojegradnje, medicinske tehnike in robotike. Predmeti so prikazani na terenu, v izvornem okolju, iz časa pred in po pridobitvi, ko so bili izvedeni različni restavratorsko-konservatorski posegi in strokovna obravnava. V drugem delu razstave se muzej predstavlja v svoji sodobni vlogi – kot povezovalec preteklosti in sedanjosti ter živahno mesto srečevanj in zanimivih doživetij. Pri izvajanju omenjene dejavnosti se vse bolj povezuje z drugimi raziskovalnimi in izobraževalnimi ustanovami.

Tehniški muzej Slovenije, ki je nastal s ciljem zbiranja, varovanja in raziskovanja gradiva, povezanega z razvojem obrti in industrije na slovenskih tleh, je bil ustanovljen 3. aprila leta 1951. Prve muzejske zbirke – to so bile gozdarstvo, lesarstvo in lovstvo – so za javnost odprli 25. oktobra leta 1953, danes pa so na več kot 6000 razstavnih površinah na ogled stalne zbirke s področij kmetijstva, cestnih vozil, vodnih pogonov, prometa, gozdarstva, lesarstva, lovstva, ribištva, tekstila, tiskarstva in elektrotehnike. Poleg muzeja v Bistri ima muzej svoje razstavne prostore še v Polhovem Gradcu, kjer je Muzej pošte in telekomunikacij, na gradu Bogenšperk pa sta na ogled slovenska geodetska zbirka in Valvasorjeva grafična zbirka. Zbirke Tehniškega muzeja Slovenije so na ogled tudi v Muzeju Tomaža Godca, oglednem depoju v Soteski, Muzejski zbirki IMV in Depojih državnih muzejev v Pivki.

Razstava, ki je nastala v sodelovanju s Turizmom Ljubljana in Ministrstvom za kulturo RS, je bila od 1. 3. do 31. 3. 2021 na ogled na Krakovskem nasipu v Ljubljani, od 3. 4. 2021 do konca leta pa v Bistri.

Vabimo na ogled e-razstave Z vami že 70 let: Tehniški muzej Slovenije 1951–2021.

 

Mogoče vam bo všeč