GospodarstvoizobraževanjeSlovenijaV fokusu

Mala (start-up) podjetja in podjetniki – do konca septembra 2021 je mogoča pridobitev (vavčerja) subvencije urada EUIPO za varstvo intelektualne lastnine na območju EU

Do konca meseca septembra 2021 je zadnja možnost za pridobitev subvencije (vavčerja) urada EUIPO za varstvo intelektualne lastnine na območju EU.

Ta razpis je še posebej relevanten za mlada podjetja, saj za razliko od preostalih razpisov (kakršne ima npr. na tem področju občasno Podjetniški sklad):

  • ne zahteva, da bi moralo imeti podjetje že zaposlene;
  • poleg d.o.o. in s.p. se lahko prijavi tudi zavod ipd.;
  • postopek je enostaven (ni treba zbirati več ponudb, pisati obrazloženih vlog itd., temveč je treba samo izpolniti spletni obrazec in dodati 2 pdf prilogi, kar vzame par minut.

Kaj subvencija omogoča? Subvencija pokrije 50% osnovne pristojbine za znamko (se pravi zneska, ki ga kot takso zaračuna urad) na način delne refundacije. To pomeni, da podjetje pristojbine stanejo:

  • za evropsko znamko: 425 EUR namesto 850 EUR (za en razred blaga/storitev);
  • za model skupnosti (design): 245 EUR namesto 350 EUR (za en videz izdelka);

Pri svetovalnem podjetj Skozar d.o.o Ljubljana so se v podporo mladim podjetjem odločili, da podjetjem, ki se v tem času odločijo zaščititi intelektualno lastnino z vavčerjem, tudi oni ponudijo 50% znižano storitev svetovanja in zastopanja v postopku registracije.

Tako bodo mladim podjetjem (start – up) za njihovo storitev v okviru običajnega teka postopka v primeru znamke zaračunali 230 EUR namesto 460 EUR, in v primeru modela 125 EUR namesto 250 EUR.

To pomeni, da imajo podjetja priložnost, da v seštevku pridejo do registracije evropske znamke, skupaj s svetovanjem, za 655 EUR namesto 1.310 EUR (en razred blaga/storitev), in do modela skupnosti za 370 EUR namesto 500 EUR (en videz izdelka). Čas je le še do konca septembra.

Postopek z uporabo subvencije izgleda takole:

  • najprej podjetje zaprosi za subvencijo preko online obrazca (do konca meseca);
  • v cca mesecu do dveh v primeru pozitivne rešitve vloge (zaenkrat je v naših primerih uspeh 100%) dobi odločbo o dodelitvi subvencije;
  • nato je treba v 30 dneh od prejema te odločbe vložiti vlogo za registracijo, kjer je treba plačati celotno takso (v primeru znamke to pomeni za en razred 850 EUR);
  • takoj po vložitvi vloge in plačilu se poda online vloga za refundacijo iz naslova subvencije in po naših izkušnjah je nakazana v cca do 1 mesecu (se pravi pri znamki 425 EUR).

Več informacija na strani https://www.skozar.com/

 

 

Mogoče vam bo všeč