Gospodarstvopredsedovanje Svetu EU - SLO 2021SlovenijaVeč

Konferenca Future Unlocked o vlogi kulturnega in kreativnega sektorja pri zelenem prehodu, inovacijah in gospodarski rasti

V Ljubljani in Izoli je med 12. in 15. septembrom 2021 potekala mednarodna konferenca na visoki ravni Future Unlocked.

 

Razprave so bile posvečene vlogi kulturnega in kreativnega sektorja pri zelenem prehodu, družbenih inovacijah in gospodarski rasti. Udeleženci so poudarili moč kulture pri krepitvi zunanjepolitičnega delovanja in medsebojnega razumevanja ter dviganja ozaveščenosti o aktualnih družbenih in okoljskih vprašanjih.

Slovenski narod živi na stičišču štirih velikih evropskih kulturnih in jezikovnih prostorov. Naša identiteta se je oblikovala v stalnem dialogu s sosedi, zaradi česar imamo dragocene zgodovinske izkušnje pri razvijanju lastnega kulturnega izraza in hkratnem spoštovanju kulturnih izrazov drugih. »Prav zato smo med slovenskim predsedovanjem Svetu EU kulturo in ustvarjalnost uvrstili visoko na evropsko agendo,« je v uvodnem nagovoru na panelu na visoki ravni o kulturnem in ustvarjalnem sektorju pri ohranjanju miru in stabilnosti poudaril državni sekretar Gašper Dovžan. Udeležence so prek video povezave nagovorili tudi evropska komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mladino Mariya Gabriel, generalni sekretar Unije za Sredozemlje Naser Kamel in generalni sekretar Evropske službe za zunanje delovanje Stefano Sannino.

Na panelu o pomenu kulturnega in kreativnega sektorja za gospodarsko rast je bil uvodni govornik minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, z video sporočilom pa sta se oglasila tudi evropski komisar Thierry Breton in evropski poslanec Christian Ehler. S to konferenco Slovenija prispeva k zaznamovanju mednarodnega leta kreativnega gospodarstva za trajnostni razvoj in spodbuja k uresničevanju Agende 2030.

V okviru konference je potekalo tudi srečanje visokih predstavnikov ministrstev za zunanje zadeve in kulturo držav članic EU, na katerem je bila prvič predstavljena študija EUNIC o prispevku kulturnih programov k miru in stabilnosti v svetu. Že med prvim predsedovanjem Svetu EU leta 2008 je Slovenija delovala kot tradicionalna zagovornica pomena kulture v mednarodnih odnosih in delovanje v kulturi podpira tudi zdaj.

Na konferenci so sodelovali predstavniki iz več kot 30 držav, evropskih institucij in drugih mednarodnih organizacij. Udeleženci konference so si lahko ogledali še razstavo Prihodnost bivanja, na kateri Slovenija predstavlja dosežke slovenskega oblikovanja in tudi tako prispeva k razpravi o prihodnosti Evrope.

 

vir: https://slovenian-presidency.consilium.europa.eu/sl/novice/konferenca-future-unlocked-o-vlogi-kulturnega-in-kreativnega-sektorja-pri-zelenem-prehodu-inovacijah-in-gospodarski-rasti/?utm_source=dsms-auto&utm_medium=email&utm_campaign=Konferenca+Future+Unlocked+o+vlogi+kulturnega+in+kreativnega+sektorja+pri+zelenem+prehodu%2c+inovacijah+in+gospodarski+rasti

 

Mogoče vam bo všeč