Makedonski parlament potrdil novo vlado Hristijana Mickoskega (foto: Izrez zaslona)
BalkanEvropaPolitikaSlovenijaTwitter noviceV fokusu

Makedonsko Sobranie (Parlament) je v nedeljo pozno zvečer izvolil novo vlado, ki jo bo vodil premier Hristijan Mickoski

Za novo vlado je glasovalo 77 od 120 poslancev, proti jih je bilo 22 poslancev. Kot pravijo to je vlada ki jo je izglasoval narod.  S to izvolitvijo in potrditvijo se vračajo na pota normalnosti, evropskosti  in vrednotami k jih nosijo  makedonski ljudje v sebi.

Vladno koalicijo sestavljajo VMRO-DPMNE, stranke koalicije Vredi in ZNAM. Proti vladi so glasovali poslanci SDSM in Levice, Evropska fronta pa je sejo zapustila malo pred koncem. Niso mogli prenesti poraza in odmaknitev od jasli iz katerih so jemali dolga leta.

Skupno je v novi vladi 20 ministrstev, vlada pa šteje 24 članov. Poleg predsednika vlade je še 23 podpredsednikov vlade in ministrov, od tega 20 resornih. Mickoski ima pet namestnikov oziroma podpredsednikov vlade, eden izmed njih pa bo “prvi podpredsednik vlade”. V vladnem kabinetu je 15 članov iz koalicije pod vodstvom VMRO-DPMNE, šest iz koalicije Vredi in dva iz ZNAM.

Na tem zasedanju je podal slavnostno izjavo tudi podpredsednik skupščine Antonio Miloshoski.

Kot najbolj pomembno je izpostavil povrnitev zaupanja v institucije, odprava korupcije in kriminala ter gospodarska oživitev napoveduje mandat prihodnje vlade Hristijan Mickoski, ki je danes iz parlamentarnega odra dejal, da je čas, da domovina naredi več za vsakega državljana.

Hristijan Mickoski, nov predsednik vlade R.S. Makedonije (Foto: INBA)

Prav iz teh razlogov ne želijo kot nova vlada čakati 10o dni »nedotakljivosti« temveč začeti z delom takoj. Veliko je zamujenega za makedonskega človeka v preteklih 7 let. Če se ne da nadoknaditi bi vsak popravili najnujnejše in kasneje dali pravilni tečaj plutja vladne barke v pravo smer.

Dodal je, da bo vlada ostala zavezana evropski integraciji in si bo zavzeto prizadevala za usklajevanje politik z evropskimi standardi ter napredek pri cilju polnopravnega članstva v Evropski uniji.

Zato, pravi Mickoski, “počitka ne bo,  temveč takoj trdo delo z namenom Makedonijo narediti spet ponosno«.

To je pravzaprav njena zadnja priložnost za to, da stopi na vlaku napredka, čeprav na zadnji vagon v kompoziciji. Držimo pesti da jim uspe.

Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč

Več v:Balkan