Nekategorizirano

Makedonija: Doseganje političnega in moralnega dna dobiva nove razsežnosti

Pred dobrim tednom  v neki spletni debati, je luč  sveta zagledala prvovrstna abotnost in blamaža ter žalitev  predstavnikov tujih držav  v izjavi nekega visokega strankarskega in vladnega funkcionarja iz »ideološkega« bazena  Zorana Zaeva in primerno temu tudi globokega miselnega dosega.

Zakaj gre pravzaprav?

Ta visok funkcionar vladne SDSM, sedaj sicer prevladujoča v tehnični opravilno nesposobni Vladi kjer nesposobnim dajejo napotke  čim boljše pokrasti to ubogo nacionalno revščino ki jo še premore RS Makedonija.

Gre se za Gorjana Tozijo, direktorja Makedonske vladne agencije za film, ki je politično in konsenzualno nastavljen  vladni uslužbenec, je v  primitivni in nedostojni komunikaciji  in politično omalovažujoči razpravi imenoval predsednike držav Madžarske, Hrvaške, Slovenije za nedemokratične, njihove predsednike vlad, Plenkovića, Orbana in Janšo, kakor tudi nekdanjega makedonskega premierja Gruevskega, za člane kluba kriminalcev. 

Celo udeležence debate opogumlja, da se ne rabijo opravičevati nobenemu za izrečene in zapisane besede. Rekel, izrekel, se za enkrat ni opekel. Se pa zdi čudno da ni nobene uradne reakcije. Preteklo je že več kot en teden pa nobenega glasu iz makedonskih vladnih krogov. Ne demantirajo, se ne ograjujejo, se ne distancirajo od tendencioznih izjav njihovega  »jagodnega« izbora za funkcionarja ene od občutnih absorbentov ali po domače povedano, močne porabnice proračunskega denarja, ki je se je nabiral in se nabira na plečih obubožanega makedonskega plebsa. Zelo utemeljeno je mnenje poznavalcev in mnenjskih predstavnikov v  tem političnem »Absurdistanu« imenovanim Republika Severna Makedonija, da so vrinjene politične dvoživke, polovico časa so za to kar bi radi bili, se pravi pro-evropski,  drugo polovico pa tisto, kar so v bistvu in lastni biti, globoko mentalno in drugače, predvsem interesno in mentalno vezani na Rusijo. To kažejo tudi tako, z svojo infiltracijo v SDSM, v katero imajo kritje za orkestrirane javne žalitve in napade na evropske voditelje, predvsem tistih, ki se naslanjajo na tradicionalne evropske vrednote in pri katerih se obračajo na pomoč  pri vstopanju v EU. Ali je to normalno ali že eden v nizu nesmislov,  ki ga premorejo. Imenovati  voditelje za kriminalce in člane družb, kar to zagotovo je uradno stališče, če jih izreče takšen »kaliber«. Molk pomeni  strinjanje in »grizenje« roke ki jo prosiš za pomoč. Le zanima me kje so se tega naučili in navzeli. Ker kolikor je meni znano sredina in mentaliteta, tista pristna na njihovih tleh, je tradicionalna v katero spada tudi hvaležnost za pomoč in vsaj opomin pogumnežu, ki si je dovolil preveč  oziroma da so mu političen »zavore« popustile.

Kako si to lahko razlagamo?

Kot potop pred potopom. Ali je stadij, ki ga ni nikoli dosegla politika Zorana Zaeva, sploh primeren  za vstop v česarkoli in kamorkoli se spreminja v destrukcijo, razgradnjo države oziroma tistega  kar e še ostalo od nje. Ostalo je bore malo. Prodali so dušo za denar, ki skopi, duša se povrne nikoli več. Iz zaveznikov, ki so  zavezniki predvsem  zaradi samega naroda ljudi  so naredili popolnoma ravnodušne  in previdno da kar koli naredijo za njih, zastavijo besedo za njeno približevanje k  temu  kamor bi naj želeli, v Evropo.
Z takšnim odnosom  se prav za prav trudijo , da ne pride do kakršnega koli približevanja ker preprosto s takšnim aparatom in primitivizmom  niso kos ničemur, raze  političnega  egoizma  in roparske neizživetosti pri čemer najbolj nastrada prav narod, za katerega bi jim   moralo biti mar, če je sploh bilo to prisotno. Za to je sedaj prepozno.

Na naši državi, Republiki Sloveniji, tako kot so to že začeli premikati  kolesje diplomacije naši sosedje Hrvati, da se odreagira v smislu  ali se mnenje vlade Republike Severne Makedonije, do držav, ki ji predvsem pomagajo, tudi med nedavno  in pri njih še nekaj časa trajajočo COVID 19 epidemijo, ko so bili deležni pomoči prav od Slovenije, verjetno tudi od Hrvaške, vredno izničiti z izjavo osebe, ki nima ravno integritete , ki bi podajala tako rekoč uradna mnenja, ki pa resnično nič skupnega  z negovanjem neke, vsaj do sedaj  ne glede na vladne garniture, dobre komunikacije. 

Oseba,  ki  je ta skoraj diplomatski »eksces« po znanem javnem mnenju je  že od prej  moralno oporečna pri naših sosedih, poznavalci pa menijo da mu niso tuja  pleteničenja in »kvazi-kulturniška« visoko potezna nakladanja ter napeljevanja  naših večnih »filmskih«  ustvarjalcev  da plasirajo v kulturniško in filmsko »meglo« v projekte Gorjana Tozije, ki je za enkrat znan  po mahanju z rdečezvezdaško zastavo  in snemanjem  drago zastavljenih projektov  pri katerih  po navadi zmanjka zaradi njegove spremljevalne  dejavnosti, ki nima nič skupnega z filmom , kulturo in politiko  ampak z hazardom. Iz Hrvaške pravijo da obsotja verjetnost, da je  sodeloval  na nekih razpisih in ali je že bilo odliva v posle za katere je bil pobudnik kot predstavnik Makedonije V času prejšnjih dveh socialističnih vlad pri nas  je naletel na razumevanje, posebej na zadnjega kulturnika-odsek komedija, ki je  bil tudi v vlogi  predsednika Vlade Republike Slovenije.

Kaj sledi?

Poleg pričakovane reakcije in pogovoru na primerni ravni, tudi pregled angažmajev  povezanimi z omenjenim, je nujno potrebno  najti, v čem lahko vidimo  skupno dobro  in ne  samo stari »eks-jugoslovanski« sindrom, da mora Slovenija pomagati kot so verjetno tudi počele nekatere pretekle Vlade  in nekakšen pro-balkanski  socialistični  internacionalizem kot tolažba za neuspehe vseh socialističnih vlad na omenjenem prostoru. Po tihem  pa lahko pričakujemo za dobro njihovih državljanov in vsakdana navadnega človeka da doživijo razsvetlitev  v spremembah imenovanih »volitve kmalu«,  ki jim bodo prinesle vsaj upanje da bo drugače kot je sedaj. Če sem lahko sarkastičen, samo boljše se jim lahko godi, tudi zato ali predvsem zato   ker slabše skoraj da ne more biti.

Srečno roko  pri izbiri vodilnih osebnosti in tistih,  ki jih bodo predstavljali doma in na tujem  v prihodnje,  jim pa lahko zaželimo, kaj ne?

Vane K. Tegov

Mogoče vam bo všeč