EvropaŠport

Lukashenko z dolgim nosom kljub vztrajanju-IIHF je Belorusiji odvzel pravico do gostovanja svetovnega hokejskega prvenstva leta 2021

Danes je Svet Mednarodne hokejske zveze (IIHF) je sklenil, da tekem svetovnega prvenstva v hokeju na ledu (WCH) 2021 v Belorusiji ne bo.  V sporočilu se  ne določa, kje bodo tekme, prestavljene iz Minska. Zveza bo preučila možnost izvedbe vseh srečanj turnirja v Latviji.

Svetovno prvenstvo v hokeju na ledu naj bi skupaj gostila Riga in Minsk od 21. do 6. maja. Toda zaradi odzivov beloruskih oblasti na proteste v državi so redni sponzorji svetovnega prvenstva v hokeju na ledu – Nivea Men, Škoda in Liqui Moly – tekmovanja zavrnili, če bodo tekme v Minsku. 

O tem je sicer že dva dni nazaj govoril  predsednik IIHF Rene Fasel in  napovedal, da bo končna odločitev sprejeta v enem tednu.  Danes  se je to zgodilo.  Belorusiji je bilo odvzet  status enega od gostiteljev – skupaj z Latvijo – naslednjega svetovnega prvenstva v hokeju. Zdi se, da Mednarodna hokejska federacija (IIHF)  je bila že pripravljena turnir odvzame zaradi močnega političnega in finančnega pritiska, posebej pod grožnjo da najpomembnejši sponzorji umaknejo podporo oziroma da  zapustijo IIHF.  Latvija kot Danska in Slovaška sta že izrazili pripravljenost za izvedbo dela prvenstva, za katerega je bila odgovorna Belorusija. 

Medtem je Aleksander Lukašenko nekaj mesecev odločno zavrnil razvoj tega scenarija. G. Lukašenko je poudaril, da ni nobenega razloga za prenos prvenstva iz Minska, obljubil pa je tudi organizacijo “popolnoma varnega” in celo “najboljšega v zgodovini” prvenstva. V času pred to odločitvijo so številne mednarodne športne in politične organizacije, tudi Evropski parlament sporočile da je nedopustno da ob vseh možnih kršitvah da se to še naprej tolerira in se celo prizna legitimnost početij Aleksandra Lukashenka. O tem so poročali skoraj vsi mediji, vzhodnoevropski Novaya Gazeta in Komersant pa sta razčlenjevalna skoraj vsak dan. 

Dejstvo je, da že obstajajo prosilci, ki bi ga odpeljali iz Minska. Prej so latvijske oblasti v celoti obvestile o svoji pripravljenosti na izvedbo prvenstva..

Ni nevarnosti, da se ne bi zgodilo svetovno prvenstvo v hokeju prve divizije. Na eni strani se je že prej izkazala pripravljenost s strani Latvije da se vse tekme in kompletna organizacija zgodijo pri njih. Sedaj sta v igri še Danska in Slovaška. Glede na morebitno logistično usklajevanje je dokaj velika verjetnost,  da se to zgodi na Slovaškem,  se pravi del organizacije  ki je bil danes odvzet Belorusiji, dodeli Slovaški oziroma njeni prestolnici Bratislavi

Avtor: Vane T.Costa

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa