mde_soft
KulturaLokalnoPolitikaSlovenijaVeč

Mestna občina Celje samostojnim kulturnim delavcem podelila štipendije

Mestna občina Celje je celjskim samozaposlenim ustvarjalcem z različnih področji umetniškega ustvarjanja ob izteku prejšnjega tedna  podelila 21 delovnih štipendij v vrednosti 3.000 eurov.

Delovne štipendije so namenjene ohranjanju in razvijanju ustvarjalnih potencialov umetnic/umetnikov, ki so v času ukrepov omejevanja javnih kulturnih prireditev zaradi COVID-19 ostali brez možnosti javnega nastopanja in delovanja ter s tem tudi brez prihodkov. Javni poziv za dodelitev delovnih štipendij za samozaposlene kulturne ustvarjalce je bil objavljen od 10. 10. 2020 do 10. 11. 2020. Podelili smo 21 štipendij (toliko je bilo tudi prijav) v skupni vrednosti 63.000 evrov. Število društev, samostojnih kulturnih delavcev in fizičnih oseb, ki delujejo na področju kulture v Mestni občini Celje, je sicer večje od 90. 

cof_soft

Za življenje v Celju so kulturni ustvarjalci velika dodana vrednost. Kultura širi obzorja, hrani duha, izobražuje, razveseljuje, spodbuja k razmišljanju in pomembno sooblikujejo utrip v mestu. Ljudje potrebujemo kulturo, družba brez kulture ne more doseči vseh svojih potencialov. Avtor tega zapisa se je na lastne oči prepričal da ta denar učinkuje in da so pravzaprav nekateri pripravili in so pripravljali projekte. Ideje niso zamrle,tako kot ne sme zastati kultura in življenje samo. 

Tudi v prihodnje bomo pomagali umetnicam in umetnikom. Trenutno imamo odprt Javni razpis za izbiro kulturnih projektov, ki jih bo v letu 2021 sofinancirala Mestna občina Celje.

Zagotovo bomo deležni primernih in vsebinsko bogatih  vsebin na katere bodo sami ustvarjalci ponosni, celo že lahko karikiramo, bodo čez čas rekli, da so to delo ali kulturno vsebinski izdelek ustvarili v času korone ter da so imeli to možnosti prav  ali zaradi te pomoči s strani kulturno razumevajoče in čuteče Mestne občine Celje in tistih ki imajo prste vmes pri tovrstnih odločitvah. Tako da  z veseljem , vsaj za tiste ki to spremljamo; lahko rečemo da če greš na to in to lokacijo lahko vidiš dosežke v obliki in možnosti vpogleda času in trenutnim okoliščinam primerno.  

Upajmo, da ne za dolgo v takšnih okoliščinah!

Avtor: Vane T.Costa

Mogoče vam bo všeč

Več v:Kultura