EvropaV fokusuVeč

Lukašenko napoveduje: Belorusija bo kmalu vstopila v Rusko federacijo

Nekaj dni nazaj je Aleksander Sasha Lukashenko, za svoje povabljene novinarje oznanil novico, ekskluzivno in bombastično. Bomo postali eno: Rusija  in Belorusija – Ruska federacija.

 Kot prvo nalogo meni da: ” Moramo vključiti  gospodarstvo, ljudi itd. Ničesar ni nar bi nam preprečilo to početje. Nasprotno, biti moramo bližje Rusiji in takrat se bodo rešila politična vprašanja. “Ko ljudje vidijo, da že trideset let zavzemamo mesto pri gradnji zavezništva dveh držav, postavljajo logično vprašanje: zakaj potem ne ?”  meni modro, Sasha Lukashenko. Ki je vse bolj  izoliran od lastnega  naroda  in državljanov. 

Dejal je, da Belorusi vse Ruse obravnavajo kot svoje brate in jih spomnil, da imata državi isti korenini. “Belorusi lahko vedno računajo na svojega starejšega brata Rusijo. “Hkrati Rusija ve, da bi bilo brez Belorusije z Zahodom težko.”Lukashenko se ima za branika in branilca vzhodnega slovanstva.

Kar zadeva ruskega predsednika Vladimirja Putina, ga Lukašenko ima za prijatelja, s katerim je vedno v isti ekipi, tako na športnem kot na političnem področju. S tem da je  Putin kapetan in selektor moštva, Lukashenko  pa  »obrambni stranski«, in večkrat pride s klopi za rezerve. 

“Putin je dokazal, da ni samo moj, ampak tudi prijatelj prebivalcev Belorusije,” je dejal.

Predsednik Belorusije je v intervjuju napovedal, da bi bil osnutek spremembe ustave republike lahko pripravljen do konca tega leta in bi ga lahko sprejeli na referendumu. Več o tem bo znano na beloruski nacionalni  skupščini, ki je predviden za februar.

Lukashenko si enostavno obupno kupuje čas v katerem si  želi rešiti svojo politično »zadnjo plat« in se umakniti nekje v Za Uralom.  

Ali se mu bo ta pozoren manever ali monotragedija v katero je povlekel celotni beloruski narod, pa bomo spremljali in vas sproti seznanjali.  Lukashenko ima, po besedah domačih kritikov,že rezervirano mesto v galeriji »neslavnih«.   

Avtor: Vane  T. Costa

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa