EvropakoronavirusPolitikaSlovenijaZdravje

Mitsotakis : EU voditeljem predlaga nujno razpravo o predlogu za izdajo potrdilo o cepljenju ali tako imenovani »Covid potni list«

Voditelji Evropske unije bodo na naslednjem zasedanju Evropskega sveta razpravljali o predlogu za “potrdilo o cepljenju” proti korona virusu, ki bi olajšal potovanje med državami članicami, kot je predlagal grški premier Kyriakos Mitsotakis, o katerem piše tudi grški Kathimerini. 

Grški premier  je v torek predsednici  Evropske komisije Ursuli von der Leyen priporočil, predlagal oblikovanje “standardiziranega potrdila, ki bo dokazovalo, da je bil posameznik uspešno cepljen” proti Covid-19. Takšna pobuda bi bila po mnenju Mitsotakisa  “ključni korak” pri “zagotavljanju čim hitrejše ponovne vzpostavitve prostega gibanja med državami članicami, pa tudi s tretjimi državami”.

Tiskovni predstavnik Evropske komisije Stefan de Keersmaecker je v torek dejal, da bodo “vsa vprašanja, navedena v tem pismu, skupaj z drugimi vprašanji v zvezi s cepljenjem, obravnavana v okviru Evropskega sveta.”

“Pričakujemo rezultate tega pomembnega srečanja kjer  bomo lahko preučili in odgovorili na pismo, ki smo ga prejeli od grškega premierja,” meni Keersmaecker.

Mitsotakis je skupaj s pismom priložil osnutek potrdila, ki so ga ustvarili grški organi in bi lahko služil kot izhodišče za razpravo o takšni pobudi. Mitsotakis je dejal, da medtem ko Grčija ne bo določila, da je “cepljenje obvezno ali predpogoj za potovanje, bi morale osebe, ki so bile cepljene, prosto potovati.” Kot bi  pregovorno rekli »dve muhi na en mah«, ali pospešiti cepljenje, delno sprostiti gibanje znotraj EU,  imeti v vpogledu stopnja opravljenega cepljenja   prebivalstva iz tega   potegniti več koristnih podatkov  v zvezi z obvladovanjem epidemije z COVID 19.

Dodal je, da bi takšna poteza “zagotovila pozitivno spodbudo” za cepljenje državljanov. Pa pozitivni  in vrednostni zaključek kaj se da narediti na področju zajezitve COVID 19 , ki je v veliki meri zaznamoval prejšnje leto 2020. Tudi na tem področju je treba iti v korak z inovacijami da bi se omililo tisto kar se da če se ne da popolnoma ustaviti v trenutku, ko si to želimo.

Avtor: Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa