Lokalne volitve v RSM -nepravilnosti
BalkanVolitve

Lokalne volitve v RS Makedoniji: Volilni masaker v Kumanovu, ministrovo varovanje izvajalo “ukaz” in preverjalo sezname. Polno nerazumljivih in primitivnih oblik podkupovanja volivcev po celi Makedoniji.

Volilni štab enega od kandidatov za župana mesta Kumanovo obtožuje, da so danes na dan volitev v Kumanovem opazili številne nepravilnosti v volilnem procesu.

Po teh obtožbah je bila v nasprotju z zakonom in oblastmi zlorabljena visoka državna institucija in druge državne institucije na lokalni ravni, ki so motile volilni proces. Uniformiranih policistov niso opazili na številnih voliščih ali pa so bili na voliščih, kot je bilo na voliščih  A in B, kar dokazujejo ogorčeni volivci, ki so se obrnili na volilni štab enega od kandidatov za župana Kumanovega.

Veliko število zaposlenih v vladno ustanovo,  vključno s člani osebnega varovanja vladnega ministra, so bili  videni  pred volišči  kjer so  usmerjali in pritiskali na volivce ter evidentirali v nekaj seznamov ki  so jih imeli v rokah. Drugje je poštar na nedeloven dan hodil od hiše do hiše ter  je želel  spomniti stanovalce-volivce, da morajo glasovati za tistega za katerega so obljubili in da si ne smejo premisliti.  Celo oče aktualnega ministra  je sedel v svojem osebnem avtomobilu in na vsakih toliko časa skočil ven  in lobiral za določenega kandidata. Nedaleč stran pa policist ostane pasiven in ne zaznava  prav nič oziroma je načrtno pasiven, pišejo med drugim v spletnem časopisu Republika.mk.

O nepravilnostih, podkupovanju, direktnem dajanju denarja na roko v bližini volišč poročajo iz celotne države. Celo tako daleč da kar na tržnici( na dan volilnega molka) kandidat za župana v nekem mestu na skrajnem vzhodu izroča posamezniku-volivcu brošuro in 3000 denarjev(slabih 50 EUR) da ve kaj mora storiti.  Polno nedoslednosti na vsakem volišču.

Lokalne volitve v RSM  po kavbojsko

 

 

 

Na drugem koncu Makedonije, v Prilepu, so včeraj razbili kamero   spletnega medija Infomax. mk .  Še hujše  nepravilnosti so se zgodile v eni od številnih skopski občih občin imenovana Saraj. Tam so okoli 16:30 začeli polniti škatle z glasovnicami. Pred temu so odgnali opazovalce in se v presledku dveh ur volilna udeležba povečala za dobrih 10 odstotkov.  Iz neke obmejne občine na jugovzhodu se nagovarjajo starejše in onemogle občane.  Tako daleč baje gredo z pritiski da se je danes na spletu pojavil video v katerem  se obupan moški iz okolice Bitole poskušal sam zažgati zaradi neznosnih pritiskov.

To iz tega zornega kota gledano meji na vse drugo kot pa nek demokratičen civiliziran potek nečesa ki se imenuje volitve  in še hujše  in v smeh vseh od daleč in blizu, z predznakom demokratične.

Zanimivo bo ko bodo zaključene lokalne volitve, kakšno stopnjo  »legitimitete in regularnosti«  bodo imele ali jim bodo pripeli.

Po vsem videnem, prebranem pa sam bog ve!

Vane T. Costa

Foto :splet

Mogoče vam bo všeč

Več v:Balkan