Nekategorizirano

Lockdown: Ali veste kakšni ukrepi veljajo v drugih evropskih državah ?

Število novih primerov koronavirusa na svetu se je ta teden povečalo za več kot 3,6 milijona, kar je največ v enem tednu od začetka pandemije. Največji delež teh črnih statistik je imela Evropa – na drugi najmanjši celini je bilo zabeleženih kar 54 odstotkov novih primerov.

Sijaj upanja se je v zadnjih dneh pojavil v Franciji, Belgiji in številnih drugih državah, kjer se zdi, da veljajo omejitve, medtem pa vse več držav sledi njihovim stopinjam in uvaja omejitve gibanja.

Samo v naši regiji so ta teden štiri države uvedle policijsko uro.

Grčija

Od včeraj je po vsej Grčiji uvedena policijska ura, ki bo omejevala gibanje državljanov od 21. do 5. ure zjutraj. Odhod od doma je dovoljen le zaradi službenih obveznosti, zaradi nujnih zdravstvenih razlogov, pa tudi zaradi hišnih ljubljenčkov, vendar bo za vsakega od teh razlogov potrebna potrditev ali sms sporočilo.

Portugalska

Portugalska je v ponedeljek razglasila izredno stanje in takoj uvedla policijsko uro na območjih, ki jih je koronavirus najbolj prizadel.

Od ponedeljka in vsaj dva tedna bo približno 7 milijonov ljudi ali približno 70 odstotkov prebivalstva moralo ostati doma zaradi policijske ure, ki bo trajala ob delavnikih med 23. in 5. uro ter ob vikendih od 13. do 5. ure.

Z razglasitvijo izrednega stanja je vlada dobila posebna pooblastila glede odločitev, ki jih je mogoče podaljšati, omejevalni ukrepi pa se lahko okrepijo, če število okuženih s koronavirusom ne začne upadati.

Avstrija

Avstrijska vlada bo poostrila nadaljnje ukrepe za nadzor nad koronavirusom in bo prešla iz “lahke ključavnice” v popolno, kot je bilo marca. Omejitev prostega gibanja, ki je do zdaj veljala le od 20. do 6. ure, bo od torka podaljšana na ves dan. Po uredbi, ki jo bo vlada predstavila popoldne, bodo ukrepi veljali do 6. decembra.

Tako kot marca bodo tudi državljani lahko zapustili svoje štiri stene samo iz določenih razlogov, kot so nakup živil, odhod na delo, obisk zdravnika, pomoč drugi osebi ali kratek sprehod po kraju bivanja…

Francija

Francoska vlada je postopoma prešla s policijske ure na lokalni ravni in zaprtja lokala na trenutno nacionalno ključavnico, čeprav so šole in ključna podjetja še vedno odprta.

Do 1. decembra lahko državljani zapuščajo domove le zaradi nakupa hrane, službe ali zdravstvenih in nujnih družinskih razlogov. Vadba je dovoljena eno uro na dan.

Belgija

Belgijske oblasti so konec prejšnjega meseca sprejele odločitev, da bodo državo zaprle zaradi katastrofalnih epidemioloških razmer, po vzoru Francije pa bo karantena trajala vsaj mesec dni.

Od 1. novembra so vse belgijske trgovine v Belgiji zaprte, obiski na domu in vsi odhodi od domov so prepovedani, razen v primeru nakupovanja, nujnega ali obveznega dela.

Španija

Španska vlada je 25. oktobra v državi zaradi koronavirusa razglasila izredno stanje in uvedla policijsko uro od 23. do 6. ure.

Regionalni voditelji so pooblaščeni, da določijo različne ure policijske ure, če so omejitve gibanja strožje, da zaprejo regionalne meje potovanj in omejijo shode na šest ljudi, ki ne živijo skupaj.

Španska vlada je med pandemijo kar dvakrat razglasila izredno stanje. Prva je bila uvedena marca na nacionalni ravni, ko je po državi veljala stroga karantena, medtem ko so bile trgovine zaprte, zasebni sektor pa se je boril proti pandemiji. Nacionalno izredno stanje je bilo odpravljeno junija po vzpostavitvi nadzora nad širjenjem okužbe in preprečitvi propada bolnišnic.

Združeno kraljestvo

Potem ko je število okuženih v Veliki Britaniji preseglo milijon, je vlada uvedla še eno nacionalno karanteno. Do 2. decembra bodo otočani lahko zapuščali domove le v primeru odhoda v službo in šolo, da bi lahko kupili osnovna živila in zdravila, oskrbo ogroženih in rekreacijo.

Trgovine z živili, lekarne, šole in univerze bodo še naprej odprte. Kavarne in restavracije bodo zaprte. Zaprte bodo tudi vse prodajalne, ki ne prodajajo osnovnih živil.

Monako

Kneževina je konec prejšnjega meseca uvedla policijsko uro, ki velja od osmih zvečer do šeste zjutraj in bo trajala vsaj mesec dni.

Trgovine in podjetja ostajajo odprte, spodbuja pa se delo od doma v zasebnem in javnem sektorju.

Italija

Italija je prejšnji teden uvedla policijsko uro, potem ko je v enem dnevu zabeležila več kot 28.000 novih primerov okužbe s koronavirusom, uredba pa bo veljala do 3. decembra.

Novi ukrepi vključujejo nočno policijsko uro, ki bo trajala od 22. do 5. ure zjutraj. Uredba omejuje potovanje med regijami, ki jih je korona najbolj prizadela, kjer so zaprte kavarne, restavracije, večina trgovin in muzejev.

Češka

Češka, rekorder drugega vala v Evropi, je konec prejšnjega meseca uvedla policijsko uro od 21. do 5. ure zjutraj.

Izključeni so tisti, ki hodijo v službo, in lastniki psov, ki se lahko zvečer in ponoči odpravijo z njimi na sprehod, vendar le 500 metrov od hiše. Omejeno je tudi gibanje podnevi, ko vlada zahteva, da državljani hodijo v službo in kupujejo potrebne stvari zase in za družinske člane.

Nemčija

Karantena v Nemčiji bo trajala do začetka decembra. Cilj je zmanjšati število novih okužb do božiča, hkrati pa ohraniti delovanje gospodarstva in odprte šole in vrtce.

Na javnih mestih lahko bivajo samo člani enega gospodinjstva ali skupaj z drugim gospodinjstvom, do deset oseb. Kršitve teh ukrepov bodo sankcionirane.

Omejevalni ukrepi se med regijami in občinami razlikujejo.

Švedska

Švedska se trenutno sooča z drugim valom epidemije, potem ko so bili pristojni še avgusta prepričani, da drugi val pri njih enostavno ni možen. Včeraj so na Švedskem potrdili 4658 novih primerov obolenj, kar je največ v zadnjih nekaj mesecih. 

Švedski premier Stean Lofven je napovedal, da bo njegova vlada predlagala zakon, s katerimi bi se po vsej državi prepovedala prodaja alkohola po 22. uri po barih, restavracijah in nočnih klubih. Glavni švedski epidemiolog Anders Tegnell pa je izrazil bojazen, da Švedski čaka hujši scenarij kot ob prvem valu epidemije s covid-19.

Že včeraj je Šedska ponovno uvedla prepoved obiskov v domovih za ostarele.

Mogoče vam bo všeč