Stop lista za Makedonijo- na črnem seznamu Evropskega sveta
BalkanEvropa

Licemerna makedonska politika in vodilni v njej: »EU je Makedonijo uvrstila na črni seznam z dvomljivim davčnim sistemom« O pridružitvenem datumu pa nič konkretnega

Licemerna makedonska politika in vodilni v njej: »EU je Makedonijo uvrstila na črni seznam z dvomljivim davčnim sistemom« O pridružitvenem datumu pa nič konkretnega

V preteklih nekaj dni, točneje 5 in 6. oktobra  na srečanju vrha EU –Zahodni Balkan , je bilo govora o približevanju in pridruževanju  držav Zahodnega Balkana k Evropski uniji, češ da spadajo tam kjer so, v Evropo. Seveda ob izpolnjevanju  pridružitvenih pogojev, ki so “conditio sine qua non”  za vse kandidatke ali bodoče kandidatke. Ena od teh ki je v besednem prometu in visokih diplomatskih krogih deležna omembe  in vljudnostnih stavkov o načelni podpori je tudi Republika Severna Makedonija.  Vse do te stopnje, preden se omeni ali se pričakuje določitev  časovnice ali morebitnega datuma za »štart« predpristopnih  pogajanj. Tu pa nastane pomenljiv molk ali diplomatsko izmikanje o morebitnem procesu in njegovih zakonitostih.

Toliko manj ob že tako nejasnem in nedoločljivem začetku tisto kar si želijo v RS Makedoniji  je poročilo ali sporočilo ki so ga dobili Oblasti v Skopju.

O Makedonskem davčnem raju ali pralnici denarja

Evropska unija je  namreč Makedonijo uvrstila na črni seznam držav, ki imajo nesprejemljivo davčno politiko, ki škoduje evropskemu trgu. Na  istem seznamu se najdejo predvsem države s karibskih otokov, kot sta Dominika in Panama, znani kot “davčne oaze” – kraji, kjer se skriva denar dvomljivega izvora.

Glede na izjavo Evropskega sveta,  je Makedonija na črnem seznamu skupaj s Kostariko, Hongkongom, Malezijo, Katarjem in Urugvajem.  EU Svet  daje Makedoniji  rok do konca leta 2022, da spremenijo davčni model in ga uskladijo s sistemom Evropske unije. V nasprotnem primeru Makedoniji grozijo gospodarske sankcije in kazni – na primer zmanjšanje dostopa do nekaterih skladov Unije. In seveda oddaljevanje od  morebitnega približevanja EU ali celo »mahanje« v slovo tako pomembni in močni želji po pridružitvi  k EU. Oziroma bo  pridružitvena karavana  že šla mimo in se bo videl samo prah  za oddaljenimi  uspešnimi jezdeci na pridružitvenem valu.

Črno -sivi seznam držav z dvomljivimi davčnimi sistemi se sestavi dvakrat letno. Pri tem Svet ocenjuje države glede na njihovo stopnjo davčne preglednosti, davčne utaje in vprašljive prenose sredstev.

Po napovedi Sveta se je v Makedoniji od julija do septembra pogajala z Evropskim svetom in zagotovila, da bo izpolnila zahtevane spremembe davčnega modela, zaradi česar je bila na črnem seznamu, dokler ni izpolnila obljube.

Temu se reče dvolična in nekonsistentna politika, seveda »obogatena« z korupcijo in nepotizmom ki je sicer glavna odlika politike vladajoče garniture, ki ima celo  predznak socialdemokratska.

Dejansko spoznanje glede pridružitve pa je jasno da niti to ni jasno da se ni določil niti skrajni datum do kdaj lahko prideta trenutni kandidatki in vsi ostali v čakalnici. Niti letnica 2030 ni sprejemljiva, posebej  za pomembne države ki imajo odločujoči vpliv. Tamkajšnji premier Zaev  zelo »uspešno«  laže svojim državljanom skoraj 6 let.

Kaj vse besede premorejo in prenesejo. Ljudje pa težko ali nikdar. Makedonija  kot mnogokrat do sedaj, posebej sedaj,  je zmožna »matirati »samo sebe.

Vane T. Costa

Foto EU

Mogoče vam bo všeč

Več v:Balkan