Nekategorizirano

Libanonizacija makedonske države in politike

V neformalnih pogajanjih za potrebno večino za   formiranje Vlade po nedavnih končanih predčasnih volitvah v Makedoniji naj bi Zoran Zaev pokleknil in privolil v delitev mandata na dva dela. Albanski bodoči predsednik Vlade  Naser Ziberi bi bil premier 2 leti,  Zaev prav tako naslednji  dve leti. To pa je degradacija države na nivoju »kupčkanja« na katerikoli živilski tržnici tam dol.

 

 

Makedoniji in Makedoncem se nič  dobrega ne obeta. V kolikor držijo današnji namigi ali novice za katere še nimamo uradne potrditve, bo ta naziv več kot realen. To namreč da bo libanonizacija, ki je izraz za nestabilnost, federalizacija bo neformalno formalizirana in tenderizacija realnost. Vladne seje pa bodo postale »tržnica« kjer se bodo strogo delili posli in zadolžitve in posledično temu tudi   »benefiti«, koristi za vsakogar,  ki je bo  v  Vladi in bo imel svoj lonček ali lonec primaknjen zraven

 

 

SDSM, DUI, BESA, DPA(Ena leva makedonska in tri albanske stranke)bi se naj že dogovorile za  ustvarjanje  parlamentarne večine s katero bi  potrdile bodočo vlado RS Makedonije. Stranka DUI, s stališči ki so tako rekoč izrazito nacionalistična ali preveč nagnjeni v smer izključevanja bi naj  popustila pri  izrecnem vztrajanju   za Albanca premierja z polnim mandatom. Pri že omenjeni opciji bi naj prišli »skupaj«. Posledično temu bi naj 13 avgusta  imeli  kot datum  ko se bo formirala vlada RS Makedonije.

»Po tem kaj vidim, štejem da  čas ko je dosežen dogovor med SDSM in DUI kjer je še  del DPA in koalicije BESA  in vidim njihovo privolitev za sestavo vlade. 13 avgust bi naj bil datum simboličnega   podpisa »Ramkovnega »dogovora iz 2001«,  navaja Arben Ljalja,  politični analitik iz albanskih vrst.  Čeprav ta dogovor je pomenil dokončna amputacija določenih funkcij Makedonske države, ko so jo poznali vsi do takrat, ko je prenehala dejansko obstajati kot država ki je temeljila na ustavni definiciji Republike Makedonije povzeta  po ustavi  nekdanje SFRJ.

Z dosegom stanja, ki so  ga zastavili  leta 2001 in »dosegli« 2020, sledi tudi strukturna razgradnja države. Če je kdo želel to doseči v nekem realnem času mu je zagotovo to uspelo prej kot si je mislil. Do te stopnje gre raznarodovalna politika ki jo vodijo ljudje iz »deklarirano« makedonske stranke.

 Ali je to faza, metafaza ali metastaza pri uničevanju in razobličenju  makedonske  države lahko počakamo  nekaj tednov. Ali bo bolniku na Vardarju še lahko kdo pomaga.

 

Vane T. Costa

 

 

Mogoče vam bo všeč