Nekategorizirano

Letos brez tradicionalne Nobelove nagrade v Stockholmu

Letošnji dobitniki Nobelove nagrade za medicino, fiziko, kemijo, literaturo in ekonomijo ne bodo prvič po letu 1944 odpotovali v Stockholm, kjer bi prejeli nagrade. Zaradi epidemije koronavirusa je žal to nemogoče,  so sporočili organizatorji.

Namesto slovesnosti v švedskem glavnem mestu bodo zmagovalci prejeli medalje in diplome v državah, v katerih živijo, so sporočili iz Nobelove fundacije.

Nagrade se tradicionalno podeljujejo 10. decembra, na dan smrti švedskega industrijalca Alfreda Nobela, ki je nagrado ustanovil. Ta dan bo švedska televizija predvajala oddajo, ki bo prikazovala podelitev letošnjih nagrad na različnih koncih sveta.

Norveški odbor za Nobelovo nagrado, ki Nobelovo nagrado za mir organizira v norveški prestolnici Oslu, je sporočil, da letošnja slovesnost zaradi pandemije koronavirusa ne bo v mestni hiši, temveč v univerzitetni dvorani, kjer so nagrade podelili že od leta 1947 do 1989.

Na slovesnosti v Oslu bo omejeno število ljudi, letošnji nagrajenci pa se bodo slovesnosti udeležili osebno ali preko spleta. Pogostitev, ki je tradicionalno po podelitvi Nobelove nagrade za mir, je odpovedana.

Dobitnike nagrade razglasijo oktobra, slovesnosti pa so tradicionalno potekale 10. decembra v Stockholmu in Oslu.

Mogoče vam bo všeč