Nekategorizirano

Leto dni bo nosila krono Katarina Pungračič iz Zavrča v Halozah

V petek, 12. januarja sta minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, mag. Dejan Židan in predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec in pokrovitelji institucije Vinska kraljica Slovenije, v hotelu Radin v Radencih kot 22. Vinsko kraljico Slovenije za leto 2018 okronala Katarino Pungračič iz Zavrča v Halozah. V letu 2018 bo slovenske vinorodne dežele ter slovenska vina, vinogradništvo, turizem in kulturno dediščino predstavljala na številnih dogodkih doma in v svetu. V novembru 2017 jo je izbrala komisija, ki jo Pomurski sejem, nosilec projekta Vinska kraljica Slovenije, oblikuje s pomočjo predstavnikov pokroviteljev in stroke.

 Katarina je prišla na slovenski vinski prestol iz družinske kmetije, na kateri se ukvarjajo z vinogradništvom, vinarstvom in turizmom in je študentka študijskega programa Agrikultura in okolje Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede v Mariboru. Opravila je tečaj za sommelierja ljubitelja, to znanje pa bo, kot pravi, v prihodnosti še nadgradila. Aktivno sodeluje v društvu vinogradnikov in sadjarjev Haloze. Od malih nog združuje delo v vinogradu in na turistični kmetiji, na kateri domačim in tujim gostom predstavlja in ponuja bogastvo slovenskih vin in kulinarike.  

V svojem nagovoru je 21. slovenska vinska kraljica Maja Zibert  poudarila, da imata vinarstvo in vinogradništvo v Sloveniji izjemen pomen za gospodarski razvoj, za kulturno podobo krajine ter za turizem. “Slovenci smo lahko ponosni na to, kako odlična vina imamo, kako bogato znanje in dolgoletne izkušnje s področja pridelave ter predelave vina povezujejo Slovence že mnogo generacij. Slovenci do vina negujemo posebno ljubezen. Vino je spremljevalec človeka na vseh dogodkih življenja. A vendar, kljub bogati tradiciji in pomenu panoge, vino, vinarstvo ter vinogradništvo v strateških dokumentih na nacionalni ravni nimajo mesta in vloge, kot bi si je želeli.” 

Na podlagi spoznanj in izkušenj, ki si jih je pridobila skozi enoletni mandat Vinske kraljice Slovenije Maja Zibert meni, da javni sektor (v povezavi z vinogradništvom in vinarstvom) izvaja premalo aktivnosti pri povezovanju zasebnega (veliki vinogradniki) in civilnega (združenja malih vinogradnikov). Z večanjem teh aktivnosti bi Slovenijo v svetu lažje promovirali kot vinsko destinacijo, je še dejala 21. slovenska vinska kraljica Maja Zibert.

Mogoče vam bo všeč