Nekategorizirano

Lendava: Otvoritev razstave del Giorgia de Chirica, še enega velikana svetovne likovne umetnosti 20. stoletja

Na lendavskem gradu so odprli razstavo del italijanskega umetnika Giorgijo de Chirico – metafizični umetnik. Na odprtju razstave so spregovorili Dubravko Baumgartner, direktor Galerije-Muzeja Lendava, Janez Magyar, župan Občine Lendava in umetnostni zgodovinar Atilla Pisnjak. Razstavo je odprl Daniele Brandani, lastnik gostujoče zbirke.

Italijanski slikar, grafik, kipar in literat Giorgio de Chirico (1888–1978) je eden najpomembnejših ustvarjalcev umetniških gibanj z začetka 20. stoletja. Njegovo ime je neločljivo povezano z metafizično umetnostjo, saj ni bil le ustanovitelj gibanja, ampak tudi njegov najvidnejši predstavnik. Skupina scuola metafisica je nastala leta 1917 v italijanskem mestu Ferrara, čeprav je de Chirico svojo prvo metafizično sliko ustvaril že leta 1910. Imel je velik vpliv na sodobnike, predvsem na nadrealiste, ki so v njem videli svojega predhodnika in največjega vzornika.

Razstava z naslovom Giorgio de Chirico – metafizični umetnik prikazuje dela iz umetnikovega zadnjega ustvarjalnega obdobja. Od leta 1968 naprej so se v njegovo umetnost postopoma vračali motivi in slogovne prvine, s katerimi je zaslovel na začetku stoletja. Razstavljena dela omogočajo vpogled v pomembno obdobje de Chiricojevega ustvarjanja, ki je zaključilo njegovo umetniško pot in nam približalo prizadevanja in značilnosti metafizične umetnosti.

 

Mogoče vam bo všeč