Tekmovanje na Gasilski olimpijadi v Celju
Dogodki in prireditveSlovenijaTurizemV fokusu

Celje. “Olimpijada opozorila na pomen gasilstva in prispevala k turistični promociji Celja”

Jutri, sobota,   bo zaključek gasilske olimpijade v knežjem mestu. Z zadnjimi tekmovanji in zaključno slovesnostjo na nogometnem stadionu Z’ dežele se bo jutri zvečer v Celju končala gasilska olimpijada, na kateri je tekmovalo več kot 2600 udeležencev iz 20 držav. Čas izvedbe dogodka je žal nesrečno sovpadel z obsežnimi požari na Krasu, ki so tako iz objektivnih razlogov nekoliko zasenčili dogajanje v Celju. Kljub temu olimpijada prinaša pomembno sporočilo o pomenu gasilskega usposabljanja in treniranja veščin, v katerih se gasilci pomerijo na tem velikem tekmovanju.

Stadion AD Kladivar v Celju

Celje je res živelo z olimpijado, ki je pomembno prispevala k turistični promociji in še večji prepoznavnosti našega mesta in verjamemo, da bodo ti učinki vidni v bližnji prihodnosti.

Zavod Celeia Celje je program dogajanja v mestu pripravil v tesnem sodelovanju z Mestno občino Celje in Gasilsko zvezo Slovenije. Na voljo so bili številni gasilski dogodki, animacije za otroke, predstavitve in seveda koncerti. »Z odzivom obiskovalcev, tako domačih kot tujih, smo zelo zadovoljni, saj je mesto z gasilsko olimpijado živelo praktično cel teden Dober odziv smo dobili tudi od nastopajočih. Skupaj smo v mestnem središču pripravili približno 40 različnih dogodkov.

Dogajanja na Krekovem trgu.

Mestni ponudniki so bili o dogodku dobro seznanjeni in tako so se pripravili na gasilsko olimpijado. Tudi z njihovo pomočjo je mesto dobili res živahen utrip,« ocenjujejo na Zavodu Celeia Celje Vsem akreditiranim osebam je bil omogočen prost vstop na Stari grad Celje, kamor so predvsem tujci radi zahajali. Opaziti je bilo mogoče več skupin tekmovalcev in obiskovalcev, ki so bili nad ponudbo gradu navdušeni, kar so povedali tako informatorjem in delili tudi z javnostjo na družbenih omrežjih.

Na gradu je v času gasilske olimpijade potekal program srednjeveške Žive zgodovine, ki se je izkazala kot odlična popestritev, saj so bili obiskovalci navdušeni nad spoznavanjem zgodovine Celja še na ta način.

»Menimo, da se je Celje izkazalo kot odličen gostitelj, o čemer pričajo izjave tako turistov in obiskovalcev, kot tekmovalcev in vodstva Gasilske zveze Slovenije (GZS). Verjamemo, da se bodo mnogi še vrnili v Celje in razširili dober glas kot o lepem in turistično zanimivem srednjeevropskem mestu«, je še poudarila mag. Maja Voglar, direktorica Zavoda Celeia Celje.

Zavod Celeia Celje je v času olimpijade skrbel tudi za stik s ponudniki nastanitev v Celju in okolici, kar je bil prav tako velik zalogaj, ki pa so ga na koncu uspešno izpeljali. Pravi promocijski in turistični učinki olimpijade se bodo pokazali v prihodnosti, zagotovo pa je mogoče že zdaj trditi, da je gasilska olimpijada v knežjem mestu zelo razgibala življenjski utrip, ob bogatem glasbenem in spremljevalnem programu je bilo v mestnem jedru veliko obiskovalcev, hoteli in gostinski lokali so bili polni, gostje so z zanimanjem obiskovali mestne znamenitosti. Vse to dokazuje, da je vredno in smiselno pripravljati kakovostne in zanimive projekte, ki pritegnejo v mesto tako veliko obiskovalcev in naletijo na veliko medijsko pozornost.

Bojan Šrot, župan Celja

Bojan Šrot, župan Mestne občine Celje: »Nesrečno naključje, da je v času olimpijade prišlo do največjih požarov v zgodovini samostojne Slovenije je morda po krivici okrnilo podobo tega velikega dogodka, enega največjih, ki smo ga kdaj organizirali v našem mestu. A gasilska olimpijada ob veliki naravni nesreči na Krasu kaže tudi na pomen gasilstva ter dobre pripravljenosti in usposobljenosti gasilcev, da učinkovito ukrepajo ob takšnih izrednih dogodkih. Te pomembne veščine gasilci preizkušajo na olimpijadi, znanje pa dokazujejo ob intervencijah. Kako dobro je, da je v Sloveniji prostovoljno gasilstvo tako množično, sodobno opremljeno in odlično organizirano. Kljub »gasilskemu prazniku«, kar Gasilska olimpijada Celje 2022 zagotovo je, so lahko nemoteno zagotavljali potrebno število operativnih gasilcev za gašenje požarov na Krasu.

Sicer je Celje še enkrat več dokazalo, da lahko s svojimi prizadevnimi prebivalci in odlično infrastrukturo uspešno pripravi in izvede največje in organizacijsko najbolj zahtevne dogodke. Veseli me, da so gostje iz tujine in Slovenije navdušeni nad našim mestom, njegovimi znamenitostmi in da je v Celju v teh dneh tako razgiban utrip ob skrbno pripravljenem spremljajočem programu. Verjamem, da bo ta velik dogodek tudi veter v jadra za naš turizem in da bo še bolj prispeval k prepoznavnosti Celja v širšem prostoru.«

Sašo Farčnik, predsednik Gasilske zveze Celje: »Organizacija in izvedba gasilske olimpijade v Celju je bila na zelo visoki ravni. Slovenska in mednarodna gasilska zveza sta bili s pripravo tekmovališč in programom spremljajočih prireditev zelo zadovoljni. Olimpijada je zagotovo prinesla nekatera  nova spoznanja in izkušnje za našo gasilsko zvezo in gasilstvo v Mestni občini Celje, ki je sicer že zdaj zelo razvito, verjamem pa, da so gasilci iz tujine lahko pridobili tudi kakšno dobro izkušnjo od celjskih gasilcev.

V času gasilske olimpijade je na žalost na Krasu prišlo do obsežnih požarov, na to ne moremo vplivati. Tam se bojuje veliko naših kolegov, ki so odšli na pomoč tudi z olimpijade in ki usmerjajo vso svojo moč in znanje, da požar ukrotijo.. Celjski prostovoljni gasilci zaenkrat še nismo bili vključeni v intervencijske enote, smo pa v stalni pripravljenosti, da gremo na pomoč. Menim, da zaradi neljubega dogajanja na Krasu olimpijada ni manj odmevna. Gre namreč za res velik dogodek, ki je vzbudil veliko pozornost, kar dokazujejo tudi objave v medijih.«

Tekmovališče

Celje se je kot gostitelj Gasilske olimpijade pokazalo v takšni luči in dimenziji, da prekaša marsikatero večje mesto v Sloveniji  in  Slovenija kot država  večje države.  To je srčnost in požrtvovalnost vseh vključenih in vseh ostalih  meščanov in meščank ter okoličanov in okoličank, da jim je mar za to kako se bomo izkazali in kakšen vtis o nama in organizaciji bodo odnesli  s seboj. In da na podlagi te izkušnje  se vrnejo k nam in pridejo še večkrat. Iz slišanega in videnega je za verjeti da bo velika večina prišlo k nam.  Kar nam je vsekakor v veselje.

Vane T. Costa

vir: moc; foto: Gasilska zveza Slovenije

Mogoče vam bo všeč