Ukrajina se je zbudila v vojno. Napadla jo je "soseda" Rusija
EvropaSlovenija

Kruta realnost: Zbudili smo se z vojno na Evropskih tleh. Putin napadel Ukrajino!

Vladimir Putin je v času, ko so člani Varnostnega sveta ZN v New Yorku kritizirali njegove poteze do Ukrajine, naznanil začetek vojaške operacije v Ukrajini. Seveda v »pričakovanju« da bodo ukrajinski vojaki položili orožje.  Odločil bi se naj za »pomoč«  na prošnjo voditeljev dveh separatističnih regij, Donjeck in Lugansk ter  da bo to trajalo dokler bo treba. S to potezo si je zabil »klin« v rebra lastnemu miru in verodostojnosti  na političnem parketu. Bo ostal kot krut kršilec miru in  ogrožanja suverenosti samostojnih in neodvisnih držav kot subjektov v mednarodni skupnosti. Tu ni povratka. Tudi Ukrajina nikoli več ne bo toliko blizu Rusije kot bi si želel. Do sedaj majav zid stabilnosti bo potem postal mentalni zid nenaklonjenosti in averzije bo samo višji in tako visok da se ne bo dal mentalno premagati od nikogar. Vse ostalo bo samo zaletavanje z glavo v kamnito ograjo po nalogi »tzara Putina«.

Članice zveze Nato so po ruskem napadu na Ukrajino napovedale “dodatne korake” za okrepitev obrambe zaveznic, piše v izjavi, ki so jo objavile po izrednem zasedanju v Bruslju. Ob tem so potrdile neomajno zavezanost 5. členu pogodbe zavezništva o skupni obrambi, po katerem je napad na eno zaveznico napad na vse.

“V skladu z našim obrambnim načrtovanjem za zaščito vseh zaveznic smo se odločili za dodatne korake za nadaljnjo okrepitev odvračanja in obrambe v zavezništvu. Naši ukrepi ostajajo preventivni, sorazmerni in ne zaostrujejo razmer,” so članice Nata zapisale v izjavi.

Ob tem so izpostavile, da ruska dejanja pomenijo resno grožnjo evroatlantski varnosti, da bodo imela geostrateške posledice ter da bo Nato bo še naprej sprejemal vse ukrepe, potrebne za zagotovitev varnosti vseh zaveznic.

Zaveznice že nameščajo dodatne obrambne sile na kopnem in v zraku na vzhodnem krilu zavezništva ter tudi dodatne pomorske sile. Okrepile so tudi pripravljenost sil za odzivanje na krize.

 

Foto EU komisija

Danes so potekala posvetovanja v okviru 4. člena pogodbe, ki določa, da se bodo članice med seboj posvetovale, kadar koli bo po mnenju katere od njih ogrožena ozemeljska celovitost, politična neodvisnost ali varnost katere koli pogodbenice.

Slovenija skupaj s svojimi zaveznicami v zvezi Nato in Evropski uniji ostro obsoja rusko vojaško agresijo proti Ukrajini brez primere. “Rusija mora takoj umakniti svojo vojsko in v celoti spoštovati ozemeljsko celovitost Ukrajine,” kjer pa je treba vzpostaviti območje prepovedi preletov, je zapisal.

V še enem twittu je premier Janša ocenil, da je ruski napad izdaja, ki bo imela ogromne geopolitične posledice. “Mnoge države bodo sedaj skušale razviti svoj jedrski arzenal,” saj proti temu ni več realističnih argumentov. Svet je vstopil v vročo hibridno vojno s posledicami brez primere, je tvitnil.

Rusija zagotovo podira mostove med Evropo in tega dela civilizacije in še enkrat bo sprva sicer želela imeti svoj »mir«(po rusko svet zase), ki bo imela vlogo geostrateške »kraljice » na karti svojega sveta. Žal pa je s tem  tudi postala neevropska četudi v Evropi. Ukrajini je treba pomagati in jo utrditi v prepričanju in potrebi k pripadnosti evropskemu svetu in civilizaciji.

Dokončno,  tudi s pomočjo zaveznic partneric in NATA, bo to  pregrada za ruski fizični in mentalni preboj in vdor  na naša  tla in v bližini naših domov. Pri tem je potrebno vztrajati.

Vir:DPA&STA&VTC

Foto:ELS-EU komisija

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa