Nekategorizirano

Krščanski forum SDS obsoja sovražno retoriko predsednika DZ Dejana Židana na proslavi v Dražgošah

Na letošnji partizanski proslavi v Dražgošah, kjer so znova poveličevali mit o mogočni dražgoški bitki, namesto da bi se spominjali predvsem pobitih vaščanov, je slavnostni govornik, predsednik Državnega zbora RS Dejan Židan izrekel naslednje besede: »Upali smo, da je evropska zgodovina z 20. stoletjem izčrpala zalogo temačnega zla. A sodobne oblike fašizma ponovno po vsej Evropi dvigajo glave. Ta se ne kaže kot pobesnela zver, ima človeški obraz. Vse bolj prefinjeno je zasidran v naši družbeni realnosti. Standardi o tem, kaj je javno dopustno in sprejemljivo, vse bolj padajo.« Po Židanovem mnenju je nujno opozarjati na vse, kar fašizem je. To je po njegovih besedah, kot poročajo mediji, gradnja kulta osebnosti, netenje strahu pred drugačnostjo, smešenje demokracije, spodnašanje avtoritete sodišč in države, zavračanje volilnih izidov, zagovarjanje izbranega naroda, spreminjanje preteklosti in pisanje alternativne zgodovine.
V Krščanskem forumu SDS smo razočarani nad dejstvom, da eden najvišjih predstavnikov države pod pretvezo sodobnega antifašizma izvaja nekakšno psihozo in lov na čarovnice, hkrati pa ni sposoben niti minimalne samorefleksije glede dejanj stranke oz. opcije, ki ji pripada. Prav sedanje koalicijske stranke in njihovi botri izvajajo politiko, ki je zelo blizu ukrepom, ki jih zgodovinsko poznamo iz obdobja Mussolinijeve Italije. Tedaj so bili ti ukrepi usmerjeni proti primorskim Slovencem, ki so bili za tri desetletja priključeni tedanji kraljevini Italiji, dandanes pa želijo oblastniki na podoben način disciplinirati vse tiste, ki razmišljamo drugače.
Iz takšnega načina diskurza lahko razberemo, da predstojnik hrama demokracije prikriva slabo vest zaradi zlorab, ki jih izvaja globoka država pri ohranjanju svojih oblastnih pozicij, hkrati pa vse, ki na te zlorabe opozarjamo, diskvalificira kot fašiste. Takšno politiko zavračamo in opozarjamo, da se bo tovrstna retorika obrnila proti tistim, ki jo najpogosteje uporabljajo. Državljanke in državljani takšnega ožigosanja s strani predstavnikov oblasti ne smemo dopustiti.
Krščanski forum SDS

Mogoče vam bo všeč