Nekategorizirano

Krožno gospodarstvo za zmanjšanje količine odpadkov v EU

Krožno gospodarstvo je način organizacije proizvodnje in potrošnje, ki temelji na delitvi, ponovni uporabi, popravilu, prenovi in recikliranju obstoječih materialov in izdelkov kakor dolgo je to mogoče. S tem, ko se življenjska doba izdelkov podaljšuje, se zmanjšuje količina odpadkov. Zato želi Evropski parlament želi vzpostaviti strožje kriterije za trajnost izdelkov, kot so telefoni, računalniki in športna oprema. Ti sedaj zastarajo prehitro. Danes mnogo izdelkov načrtno zastara, tako da jih je potrebno zavreči in kupiti nove. To povečuje količino odpadkov in ustvarja pritisk na okolje.

Kakšne so prednosti krožnega gospodarstva?

  • Povpraševanje po surovinah, katerih zaloge so v mnogo primerih zaradi povečevanja števila prebivalcev na svetu in prekomernega izkoriščanja nizke, se zmanjša.
  • Zmanjša se odvisnost držav EU od dobaviteljev surovin iz tretjih držav.
  • Zmanjšajo se izpusti toplogrednih plinov.
  • Ukrepi v okviru krožnega gospodarstva bi lahko za podjetja v EU pomenili prihranke v višini 600 milijard evrov ali osem odstotkov njihovega letnega prometa. Pri tem bi se njihovi izpusti toplogrednih plinov znižali za od dva do štiri odstotke.

Mogoče vam bo všeč