Nekategorizirano

Križi in težave bolgarskega turizma. Posebej množičnega!

Kako je večje število bolgarskih turistov vplivalo na  njihovo turistično industrijo?

Nepredvidljivo in turbulentno. Tako  so turistično dejavnost iz regije Burgas določili za  pravkar preteklo poletno sezono. Zaradi dvoumnosti, povezanih s pandemijo, se je sezona začela z mesecem ali dvema zamude in šele od sredine julija in avgusta je bilo v letoviščih resnejše gibanje. To je navedeno v  njihovi analizi Območne turistične zbornice Burgas.

Ker so velika letovišča, kot je Sončna obala, večinoma odvisna od organiziranega turizma iz tujine, so takšni kompleksi med najbolj prizadetimi. Večina hotelov se je odprla šele v drugi polovici junija, povpraševanje pa je predvsem po vikend turizmu. Ta trend se  je nadaljeval  do sredine julija.

 Trend obrnil se je  obrnil šele avgusta

Potem so bila prenočišča na južni obali Črnega morja polna in zaposlenost v letoviščih je dosegla približno lansko raven, a na račun zmanjšanja prometa. Prevladujejo posamezne nastanitve z neposrednimi rezervacijami. Bolgarski turist se vrača na obalo Črnega morja, vendar z več, razmeroma kratkimi bivanji. Nekam podobno se zdi tudi pri nas.

Vendar obseg rezervacij Bolgarov ne more nadomestiti pomanjkanja organiziranih turistov iz tujine, navaja analiza, kar pravega tujega turista ne more v popolnosti nadomestiti  domač turist.

Turistična naselja brez turistov. Posebej tista z velikimi kapacitetami  in turističnimi posteljami

Pomanjkanje turistov največjih trgov za Bolgarijo, kot sta Velika Britanija in Rusija, pa tudi velik padec na drugih večjih trgih, kot so Nemčija, Češka, Poljska in drugi,  je močno in odločilno prispeval k slabi sliki in velikemu upadu turistov to poletje. Kot rezultat letošnjih omejitev mednarodnih potovanj so skoraj edini tuji trgi za Bolgarijo ostali in postali  Romunija, Poljska, Ukrajina, Češka in Nemčija.

Tako je letošnje poletje veliko šibkejše za večja letovišča,  posebej je neposredno povezano z  destinacijami z velikim  število turističnih postelj.

Organiziranega turizma ni

Organizirani turist (rezervacija prek organizatorja potovanj) je bil popolnoma odsoten in noben organizator potovanja – bodisi bolgarski bodisi tuji, po analizi ni izpolnil zahtevanega kontingenta.  Lastniki restavracij pa   poročajo o povečanju obiska zaradi obstoječe  tradicije pri  Bolgarih, da jedo v restavracijah. Težave v  turistični panogi so bile povezane s težavami pri načrtovanju delovnega procesa in organizacije zaradi rezervacij / odpovedi v zadnjem trenutku. Poleg tega imajo bolgarski turisti drugačne želje kot tujci, zato so bile potrebne spremembe v viziji izdelkov. Dodajajo, da so se povečali stroški potrošnega materiala, razkužil, perila, osebja v oddelku hotelskega gospodinjstva, oglaševanja itd. V svoji cenovni politiki so morali biti tudi zelo prilagodljivi. Pa kljub temu  je rezultat tega pičel.

V velikih letoviščih so se pojavile težave s parkiranjem, saj turistov niso pripravljeni sprejeti predvsem z lastnimi avtomobili. Po mnenju  ljudi iz turistične industrije je to ustvarilo negativen vtis o turistovih izkušnjah s  počitnic v Bolgariji.

Tudi za naslednjo sezono ne morejo dovolj zgodaj  doreči  kako in kaj , tako da morajo računati na morebitne improvizacije, prilagoditve na trend v zadnjem trenutku. Kako se bodo znali prilagoditi, si za enkrat en znajo odgovoriti, celo računajo na to da bo vmes korona »izpuhtela«

Pa ne bo, na njihovo žalost in še marsikaterega  turista.

Vane T.Costa

Mogoče vam bo všeč