izobraževanjepredsedovanje Svetu EU - SLO 2021SlovenijaV fokusu

Krepitev ozaveščenosti o EU med mladimi

Med pripravami na slovensko predsedovanje Svetu EU smo posebno pozornost namenili mladim. Načrte nam je sicer prekrižala pandemija, zaradi katere smo morali precej dejavnosti črtati, a jih nameravamo znova vzpostaviti, ko bodo razmere to dopuščale.

©Zveza prijateljev mladine/avtorica: Sara Miketič

Med mladimi želimo predvsem izboljšati ozaveščenost o Evropski uniji, njenih institucijah, ureditvi in dobrobiti za prebivalce ter pomenu predsedovanja Slovenije Svetu EU. Ena izmed uspešnih zgodb je natečaj Evropa v šoli, ki ga sicer že vrsto let izvajamo v sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine. Temeljni cilji natečaja Evropa v šoli so: pripomoči k ustvarjalnemu soočenju z družbenimi težavami, s katerimi se ukvarjamo doma, v Evropi in po svetu, ter krepitev medsebojnega razumevanja, strpnosti in solidarnosti. Učenci in dijaki na literarnem, likovnem, fotografskem, video- in spletnem natečaju vsako leto razmišljajo o izzivih prihodnosti ter razvijajo ustvarjalnost in samostojno kritično razmišljanje.

V šolskem letu 2020/2021 se je kljub epidemiji covida-19 natečaja udeležilo kar 125 osnovnih in srednjih šol. Tokrat so učenci in dijaki razmišljali o tem, kaj je odpadna in zavržena hrana in kako nastane, kako vpliva na okolje in kako lahko to težavo odpravimo. Za slogan smo izbrali stari slovenski rek »Če kruhek pade ti na tla, poberi in poljubi ga«.

Agenda za trajnostni razvoj 2030 si namreč v okviru 12. cilja prizadeva prepoloviti količino odpadne hrane na prebivalca, zmanjšati izgube hrane v proizvodni verigi, zmanjšati količino odpadkov in podobno. Kako pomembno je vprašanje odpadne hrane, so prepoznali tudi v Generalni skupščini Združenih narodov, saj so s podporo Organizacije združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) 29. septembra 2020 prvič razglasili mednarodni dan ozaveščenosti o izgubah hrane in odpadne hrane.

Nacionalni odbor natečaja Evropa v šoli tudi sicer vsebinsko naravnanost in slogan vsako leto prilagodi temi evropskega leta, zadnja leta pa se vse bolj osredotoča na cilje trajnostnega razvoja, ki jih določa Agenda za trajnostni razvoj 2030. Mladi so tako v zadnjem času že razmišljali o podnebnih spremembah, spolni neenakosti, pomenu kulturne dediščine in podobnih pomembnih temah.

Na natečaju je sodelovalo 5913 učencev in dijakov iz vse Slovenije, strokovna komisija pa je na posameznem področju po starostnih skupinah izbrala po tri nagrajena dela. Zaključna prireditev in razglasitev nagrajencev, ki so prejeli praktične nagrade, je letos potekala virtualno.

 

vir: https://slovenian-presidency.consilium.europa.eu/sl/novice/krepitev-ozavescenosti-o-eu-med-mladimi/?utm_source=dsms-auto&utm_medium=email&utm_campaign=Krepitev+ozave%u0161%u010denosti+o+EU+med+mladimi

 

 

Mogoče vam bo všeč