Nekategorizirano

Koronavirus! V Sloveniji že 16 okuženih, testirali 981 oseb

Število potrjenih okužb z novim korona virusom v Sloveniji se je od sobote zvečer povečalo za štiri. Kot so sporočili na vladnih spletnih straneh, je bila do 14. ure, ko so testiranje opravili pri 981 osebah, okužba potrjena pri 16 ljudeh.

V Sloveniji je 16 primerov okužbe z novim korona virusom. Primorske novice poročajo, da so primer okužbe s koronavirusom potrdili pri 31-letnici iz Lucije. Po njihovih informacijah je rezultate testa dobila včeraj ob 20. uri, zdravi pa se na infekcijski kliniki v Ljubljani. Lucijčanka je za Primorske novice povedala, da je po sobotni potrditvi okužbe v izolaciji na ljubljanski infekcijski kliniki. 31-letna Lucijčanka, ki sicer dela v Švici, se je pred vrnitvijo domov slabo počutila in se prek svojcev pozanimala, ali bi lahko opravila test na koronavirus v Sloveniji. Tudi zato, ker je bila med svojim delom v Švici v stiku s tujci, tudi s številnimi Italijani.

Odredba o prepovedi zbiranj na javnih prireditvah na prostorih!

V soboto je minister za zdravje podpisal Odredbo o prepovedi zbiranja na prireditvah v javnih prostorih.
Z odredbo se prepove zbiranje ljudi na javnih prireditvah v javnih prostorih zaprtega tipa v Republiki Sloveniji, kjer se zbira več kot 500 ljudi, dokler ne preneha nevarnost širjenja nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID 19). Ta odredba začne veljati danes od 19. ure dalje.

Priporočajo, da zaradi povečanega epidemiološkega tveganja organizatorji razmislijo tudi o smiselnosti prireditev z manjšim številom ljudi.

Opozorilo kakor da v Sloveniji ne naleti na odprta ušesa. Odpovedi prireditev so še vedno redke, na javni RTV se celo norčujejo iz nevarnosti, ki jih prinaša koronavirus. 

V Italiji v izolaciji 16 milijonov ljudi

Italijanski premier Giuseppe Conte je v nedeljskih zgodnjih jutranjih urah sporočil, da so zaradi izbruha novega koronavirusa za 16 milijonov prebivalcev dežele Lombardija in še 14 pokrajin na severu države uvedli karanteno, ki bo trajala vse do 3. aprila. Poleg tega so po vsej državi zaprli muzeje, gledališča, kine in druge prireditvene prostore. Prepovedane so celo poroke in pogrebi. Glede na vladni odlok, ki ga je podpisal Conte, ljudje ne bodo smeli vstopati ali odhajati s tega območja brez resnega in nujnega razloga. Karantena med drugim zajema finančno središče Milano, Benetke z okolico, Padovo, Modeno, Parmo in Rimini. Na območju živi četrtina od 60 milijonov prebivalcev Italije.

Odpovedan Pučnikov simpozij

V skladu z navodili Ministrstva za zdravje in NIJZ, ki opozarjata na povečano nevarnost širjenja okužbe s koronavirusom, so se na Inštitutu dr. Jožeta Pučnika odločili, da Pučnikov simpozij, napovedan za petek, 13. marca 2020 v Slovenski Bistrici, do nadaljnjega prestavijo.

Mariborska AME – ECM odpovedala konferenco

Mariborska AME – ECM odpovedala 8. mednarodno znanstveno konferenco Za človeka gre, ki naj bi se je udeležilo kakih 1000 oseb.

Včeraj dopoldne so pred Urgentnim centrom Celje so postavili trije kontejnerji, v katerih bo od 8. marca 2020, od 7. ure naprej potekala obravnava pacientov, ki v bolnišnico prihajajo na testiranje zaradi suma na okužbo z novim koronavirusom SARS-CoV-2.

Pacienti, oziroma osebe ki pridejo z namenom testiranja, se najprej zglasijo v kontejnerju z oznako SPREJEM PACIENTOV, kjer bodo opravili epidemiološko triažo in administrativne postopke. Nato bodo napoteni v drug kontejner z oznako AMBULANTA, v katerem bo opravljen odvzem kužnin. Na izvide testov bodo pacienti počakali v tretjem kontejnerju z oznako IZOLACIJA, so pojasnili iz SB Celje zainteresirani in zaskrbljeni javnosti. Sicer pa je treba dodati, da medicinskemu osebju UC Celje pomagajo dežurne ekipe iz zdravstvenih domov na širšem celjskem območju. Za enkrat, so kot pojasnjujejo, rezultati opravljenih testiranj odvzetih vzorcev NEGATIVNI.

Mogoče vam bo všeč