Nekategorizirano

Koronavirus: potrjenih 562 okužb, šesta smrtna žrtev Covid-19 oskrbovanec doma v Metliki

V Sloveniji število okuženih še vedno narašča. Po zadnjih uradnih podatkih, ko je bilo opravljenih 17.943 testiranj, je 562 potrjenih primerov okužbe z virusom Covid-19, 34 novih primerov danes in 6 smrtnih primerov. Umrl je še en oskrbovanec doma starejših iz Metlike. Še vedno ima največ okuženih Ljubljana, kar 123, v Šmarju jih je 62 in v Metliki 27.

Na infekcijski kliniki Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana sicer zdravijo 41 bolnikov, od tega 11 v enoti intenzivne terapije. Eden od bolnikov, ki so ga zdravili v tej enoti, pa ne rabi več umetne ventilacije, so iz UKC Ljubljana sporočili prek Twitterja. “To je izredno dobra novica, ki smo jo komaj čakali,” je dejala predstojnica ljubljanske klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Tatjana Lejko Zupanc. Pojasnila je tudi, da na ortopedski kliniki pripravljajo posteljne zmogljivosti, saj pričakujejo, da bo klinika na Japljevi ulici kmalu postala premajhna. Zaenkrat imajo pripravljenih 20 postelj, po potrebi pa bodo te kapacitete še širili.

Iz UKC Maribor so sporočili sledeče:

– Skupno število hospitaliziranih pacientov je 19, od tega so 4 pacienti intubirani (respirator) in v intenzivni enoti.

– Trenutno je 66 zaposlenih v UKC Maribor preventivno v domači izolaciji (zaradi nedavnih tesnih socialnih stikov)

– gre za vse zaposlene, ne zgolj za zdravstveno osebje.

– Nadaljnjega širjenja okužbe znotraj zaposlenih nismo zaznali.

Danes prvi primer okužbe tudi v Velenju

Zdravstveni dom Velenje je do sedaj opravili že 130 testiranj, trije vzorci so bili pozitivni, prvi na prebivalcu Mozirja, drugi Nazarij in tretji danes, Velenja. Strokovna direktorica dr. Katarina Rednak Paradiž  je opozorila, da je zelo verjetno okuženih še več ljudi, zato je treba ukrepe, ki nam jih svetujejo, še bolj dosledno upoštevati.

Donacije kitajskih lastnikov Gorenja

V Velenjskem Gorenju, ki je sestavni del kitajske multinacionalke Hisense v diviziji Hisense Europe Group,  kjer so pravočasno uvedli stroge ukrepe, povezane s preprečevanjem širjenja koronavirusa in bili pri tem uspešni,  pa pomagajo z nadaljnjimi donacijami in navodili za podjetja in posameznike.

“Vladi RS smo v brezplačno uporabo ponudili tudi nepremičnine in vozila, v primeru, če bi se situacija v zvezi s širjenjem koronavirusa toliko poslabšala, da bi tovrstno podporo potrebovali, na Kitajskem pa imamo za transport v Slovenijo že pripravljeno novo večjo pošiljko zaščitne in medicinske opreme, vključno z 200.000 maskami, 500 respiratorji in ventilatorjem (aparatom za umetno predihavanje pljuč), ki jih bo družba Hisense donirala Sloveniji”.  

Prav tako v času ko  je večina zaposlenih doma, še vedno veljajo in izvajajo enaki varnostni ukrepi za preprečevanje širjenja koronavirusa, ki so jih ta teden za zagotavljanje varnosti sodelavcev, ki so ta čas še na delu v podjetju, še okrepili z obveznim razkuževanjem pisarn (dvakrat dnevno) in tistih sejnih sob, ki so še v uporabi (razkuževanje po vsaki uporabi) ter še pogostejšim razkuževanjem zunanjih in notranjih površin, kjer se ljudje pogosto izmenjujejo.

Mogoče vam bo všeč