Nekategorizirano

Koronavirus 33. dan: 480 okuženih, 4. smrtna žrtev oskrbovanka doma v Šmarju pri Jelšah

Sporočilo za javnost NIJZ – Nacionalni inštitut za javno zdravje – v torek, 23. marca, do 10. ure zjutraj, je bilo sporočenih in uradno potrjenih že 480 primerov okuženosti z novim koronavirusom (SARS-CoV-2). Na včerajšnje podatke se je število okuženih povečalo za kar 38. Kot najbolj pereče območje še vedno ostaja Osrednje-slovenska regija. 

 

Koronavirus terjal prvo smrtno žrtev na Celjskem

Že tretji dan zapored se soočamo s smrtjo obolelega z novim koronavirusom. V Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah je namreč danes v visoki starosti umrla stanovalka z več pridruženimi kroničnimi boleznimi, pri kateri je bila potrjena tudi okužba z novim koronavirusom. Trenutno je okužba potrjena pri 24 stanovalcih, kar je pet več kot v ponedeljek, in pri šestih zaposlenih, kar je eden več kot v ponedeljek.

Iz šmarske občine so danes sporočili, da zaposleni v domu upokojencev skrbno spremljajo stanje vseh stanovalcev. Pri stanovalcih in zaposlenih ob sumu na okužbo z novim koronavirusom opravijo testiranje in izvedejo vse potrebne ukrepe, s katerimi so bili seznanjeni izvajalci zdravstvene dejavnosti in socialnovarstveni zavodi.

Starejši s kroničnimi boleznimi najbolj ogroženi
Znano je, da novi koronavirus predstavlja resno tveganje za osebe s pridruženimi kroničnimi boleznimi, zlasti za starejše osebe. Vsi stanovalci doma upokojencev so pod nadzorom zdravnikov primarne ravni in infektologa, ki dnevno opravlja vizite pri okuženih. Zaposleni doma upokojencev vseskozi poostreno spremljajo zdravstveno stanje in sproti obveščajo svojce. S ciljem zagotavljanja kakovostne in varne zdravstvene nege in zdravstvene oskrbe se je ekipi zaposlenih v domu upokojencev, v katerem imajo 197 stanovalcev, za katere skrbi več kot 100 zaposlenih, pridružila tudi ekipa zdravstvenih delavcev iz celjske bolnišnice in Medical centra Rogaška.

Kršenje odloka zbiranja na javnih krajih

V zadnjih 24 urah so na OKC  Policijske uprave Celje  prejeli  dve obvestili o tem, da se na javnih krajih  v Velenju in v Celju  druži več ljudi. V obeh primerih so zadevo preverili. V Velenju so kršitev  potrdili. Skupina oseb se je družila v bližini enega od bencinskih servisov. O kršitvi so obvestili pristojen prekrškovni organ. V Celju kršitve niso ugotovili. Da je to nerazumno, neodgovorno in kritike vredno ter sankcij potrebno, ni treba izgubljati besed. Tudi sam poskus kršenja, še bolj pa dejanje, ki je narejeno iz lahkomiselnosti ali celo zanalašč.

V UKC Maribor hospitaliziranih 13 okuženih 

Iz UKC Mariubor zadnje novice: “Skupno število hospitaliziranih pacientov je 13, od tega so 3 pacienti v intenzivni enoti – 2 sta intubirana (respirator). Trenutno je 67 zaposlenih v UKC Maribor preventivno v domači izolaciji (zaradi nedavnih tesnih socialnih stikov) gre za vse zaposlene, ne zgolj za zdravstveno osebje. Nadaljnjega širjenja okužbe znotraj zaposlenih nismo zaznali.”

Glede na obstoječo situacijo ki je nastala z epidemijo koronavirusa, so nas obvestili,da so od včeraj zaradi trenutnih razmer zaprta štiri gradbišča v  kje je investitor Mestna občiniaCelje.

Zaprto je gradbišče pred bodočim Tehno parkom Celje, gradbišče na Ljubljanski cesti pri Glaziji, kjer gradijo krožišče, ustavljena so tudi gradbena dela za projekt ureditev kolesarskih povezav v MOC in dela za severno vezno cesto.

Na preostalih delujočih  gradbiščih dela potekajo prilagojeno, v zmanjšanem obsegu in ob upoštevanju pravil. Vse več  težav imajo z oskrbo gradbišč z gradbenim materialom, ki je na trgu trenutno manj dostopen, oziroma nanj izvajalci čakajo dlje kot v normalnih razmerah.

Mogoče vam bo všeč