Nekategorizirano

Koronavirus 19. dan: V Sloveniji 34 okuženih, karantena za vso Italijo, Grki zapirajo univerze

Do 18. ure je bilo v Sloveniji potrjenih 34 primerov okužbe z novim koronavirusom. Država ob tem v skladu s sklepi Sveta za nacionalno varnost zaostruje ukrepe za preprečevanje širnenja virusa. Največ potrjenih okužb z novim koronavirusom je v Ljubljani in njeni širši okolici in sicer petnajst. V Metliki, drugem največjem žarišču so jih našteli deset, v Mariboru,  kjer je skupno okuženih pet ljudi, so odkrili zadnja dva primera okužbe. Še en primer okužbe je bil odkrit v Portorožu, za tri okužene pa pristojni še nimajo podatkov, od kod so.

Med ukrepi za zmanjšanje nevarnosti širjenja novega koronavirusa bo Slovenija  zaprla mejo z Italijo za potniški promet, omejitev ne velja za tovorni promet.

Po odločitvi italijanske vlade v ponedeljek zvečer, da v boju za zajezitev širjenja novega koronavirusa razglasi karanteno za celotno državo, so mnogi prebivalci že ponoči začeli oblegati odprte trgovine. V Torinu, Rimu in Neaplju so se pred trgovskimi centri nabrale velike množice, v trgovine pa so lahko ljudje vstopali le v manjših skupinah.

V Grčiji so se odločili zapreti vse Univerze za 14 dni. Razmišljajo o zaprtju sodišč. Prav tako  so nekaj ur nazaj   zaprli Nacionalno operno hiso in Hišo-muzej Grške narodne glasbene dediščine.  Mediji v Grčiji pravkar poročajo,  da je lastnik največjega grškega nogometnega kluba Olympiakos, g  Marinakis, najbolj bogat ladjar, pravkar izoliran in spoznan za okuženega, obolelega od koronavirusa.

Če so Italijani zaradi napovedi o uvedbi karantene na področju celotne države oputošili trgovine, po zagotovilu slovenske ministrice za kmetijstvo Aleksandre Pivec, te bojazni pri nas ni. Na novinarski konferenci je zatrdila, da preskrba s prehranskimi izdelki poteka nemoteno. Po njenih navedbah ta Sloveniji trenutno ni motena niti ogrožena. “Imamo dovoljšne količine izdelkov, ki jih pridelajo domači pridelovalci in v tem trenutku je ključno, da jih z nakupom podpremo in si s tem zagotavljamo nemoteno preskrbo s hrano,” je potrošnike pozvala Pivčeva in ob tem spomnila, da ima država na voljo tudi blagovne rezerve, ki bodo dodatno okrepljene.

Po tem, ko so organizatorji sejemskih prireditev v Celju sporočili, da odpovedujejo pomladne sejemske prireditve, je podobna vest  prišla tudi iz Gornje Radgone. 

“Glede na nevarnost širjenja nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID 19) je Pomurski sejem skupaj s svojimi partnerji, ki sodelujejo pri organizaciji 31. Mednarodnega sejma gradbeništva, energetike, komunale in obrti MEGRA ter 5. Mednarodnega sejma trajnostnih tehnologij in zelenega življenjskega sloga GREEN, ki bi morala potekati od 25. do 28. marca 2020, sprejel odločitev, da sejma v tem terminu odpove.”

Predvidoma bodo bienalna sejma MEGRA in GREEN namesto letos organizirali prihodnje leto v pomladanskem terminu.

Mogoče vam bo všeč