Predsednik vlade Republike Slovenije Robert Golob(foto: izrez zaslona)
EvropaKomentarSlovenija

(Komentar)Politični »adolescent« na evropski politični sceni: “Predsednik vlade Robert Golob bil gost na BBC World News in dejal, da so Slovani na Balkanu naklonjeni Rusiji”

Predsednik vlade Robert Golob je bil četrtek v neposrednem  prenosu gost na BBC World News. Spregovoril je o dogovorih z vrha zveze Nato, širitvi zavezništva, o (ne)stabilnosti Zahodnega Balkana, evropski ideji, izzivih in sodelovanju s Kitajsko.

Predsednik vlade je v pogovoru izpostavil:

Na vrhu Nata v Madridu smo dolgoročno naredili velik korak naprej, kratkoročno pa moramo nekatere izzive nujno nasloviti, predvsem kar se tiče hitrosti zagotavljanja pomoči Ukrajini.

V sozvočju z to izjavo je poltronsko ponavljanje izjav na podlagi že storjenih dejanj prejšnjega predsednika vlade, seveda preoblečene v »svobodnjaško« opravo ,  le da jih je bilo  treba opremiti s svojo opravilno številko in žigom. Zanimivo je kdo mu te »neverjetne » zunanje politične korake  sugerira.  Ne pozabijo korake prejšnje zrelativizirati, sedanje, svoje pa glorificirati.

Obenem si še naprej prizadevamo spoštovati določila Temeljne listine NATO-Rusija glede obsega bojnih sil na ozemlju novih zavezniških držav. Izziv torej ni toliko v zagotavljanju ustrezne prisotnosti na terenu, kot v sposobnosti njenega naglega povečanja v primeru potrebe, kjer pa še vedno zaostajamo.

Prisotni bi naj bili, pripravljeni na hitro odzivnost na terenu, pa vendar ne biti v nasprotju z voljo velikega slovanskega »brata«.  Glede na premierjevo energetsko »rahločutnost« ga baje nekateri dobro razumejo in ta uvidevnost je skorajda »normalna«. Pri vodenju vlade je vsekakor zaželena previdnost in diplomatsko naravna država, nikakor pa ne nakazovati svojo politično »impotentnost«. Avtogol št.1.

Ocenjujem, da nobena od evropskih držav ni imuna na informacijsko vojno, ki jo izvaja Rusija. Prebivalci Zahodnega Balkana, zlasti slovanski del, so v večjem delu bolj naklonjeni ruski strani, ne pa tudi njihove vlade. Kar moramo storiti, je, neposredno nasloviti vlade teh držav, jih poslušati in nato skupaj s tistimi, ki so naklonjeni evropski ideji, načrtovati ustrezne aktivnosti. Gre za krhko ravnovesje, ki ga moramo poiskati. Te razmere moramo vzeti v obzir, saj nas zatiskanje oči pred izzivi ne bo rešilo.

Temeljno izhodišče,  predvsem to da »zlasti slovanski del« je napačen. Ukrajinci so tudi Slovani. Slovanskost kot argument ni prvotnega pomena ampak politično posiljevanje že stoletje dolgo, da je Rusija velika in da ji je potrebno priznati in priznavati vlogo dobrohotnega slovanskega »hegemona«. Svetovalcu premierja čista enka(nezadostna ocena). Če pogledamo  realnost v teh »proruskih slovanskih » deželah, je v popolni nasprotnosti od te velike »državniške« izjave. Hrvaška, Albanija, Makedonija, Bolgarija so daleč od tako benevolentnega in globoko čutečega  razumevanja  za Ruse.  Pomoč pošiljajo Ukrajini. Izganjajo ruske diplomate, podpirajo sankcije. Avtogol št. 2.

Eden od zaključkov zasedanja zavezništva je tudi, da si Kitajske ne želimo odtujiti. To pomeni, da ne želimo konfrontacije, želimo jo opazovati, spremljati in vključevati v novih okoliščinah. Menim, da je to pravi pristop.

Kakršenkoli ekspanzionizem je zaskrbljujoč, zlasti v primeru Kitajske, ki je vzhajajoča velesila. Toda bistvo je v vključevanju, saj lahko le tako preprečimo zaostrovanja. Če bi morda takšen pristop obstajal tudi v odnosih z Rusijo kakšnih 10 let nazaj, bi se mogoče dogodki v Ukrajini odvili drugače. To je lekcija, iz katere se moramo vsi nekaj naučiti.

 

Ekonomski ekspanzionizem je tu. Vi bi ga še legitimirali in ga spustili na velika vrata. Za enkrat ne rabimo »kitajskih« četrti pri nas. Imajo jo v Beogradu, več kot 50  tisoč jih je že,  v Srbiji pa v zadnjih 5-7 let  je  prišlo med 150 in 200 tisoč. Če razmišljate z »polnimi » gatami, to preprosto ni odlika premierja ene države, še najmanj slovenskega. Avtogol št.3.

Zelo primerno bi bilo da naredite  lastne popravke v pristopu in strategiji zunanje politike in zunanje obrambne  naravnosti države ter vlade ki jo vodite. Pa izrabite domače znanje, naj vam ne bo nerodno.

Vane T Costa

Vir:gov.si&vtc

foto:izrez zaslona

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa