Pomoč potrebuje konkretna 90 letna gospa. (foto: NM)
KomentarLokalnoSlovenijaV fokusuZdravjeŽivljenje

Komentar: “Ni prikupno zmeden, je zelo nevarno zmeden! Zavrniti pomoč, veste kaj je to?”

Zavrnitev sosedske pomoči.

“Slovenska vlada je zavrnila sosedsko pomoč! Koroški gasilci iz okolice Pliberka so sestavili ekipo 50 prostovoljcev za pomoč Sloveniji. Slovenska vlada pa je pomoč zavrnila! Ubogi prizadeti ljudje, ki so seveda hvaležni za vsako roko pomoči! Vlada, SRAM vas je lahko!” je bilo objavljeno na omrežju X(do pred kratkem twitter). To je domet omejenosti,  nevednosti in zabitosti določenega dela družbe, ki ima možnost  odločanja in vladanja ter indirektno in direktno odločati o usodi državljanov, v danem primeru hudo prizadetim od nedavnih poplavah v naši deželi.   Ali je možno to »pesrono«,  ki je zavrnila to velikodušnost, požrtvovalnost in srčnost  dobrih ljudi na avstrijskih strani Koroške, ustaviti pri tem »plemenitem« dejanju. Ta in tisti ki ima tega »odločevalca« v pristojnosti si je (po mojem) za dolgo časa naredil družbeni in politični samomor. Le da se tega ne zaveda.

 

Tina in teliček »požela« medijsko pozornost!?

»Teliček Gomzi, ki se  še oglašal  po nekaj (totalen čudež) in rešuje ga 8 vojakov. Bagra ni«.  Če je še kakšno človeško življenje bolj na nitki, to Gospo »reševalko« ne gane. Se pa spravi na infrastrukturo sosednje države ko meni da » Hkrati pa je teren obup (dostop je možen le iz avstrijske strani, a tudi tam nič ne štima). Gospod in gospa, lastnika, sta srčni osebi, se res trudita že več dni… situacija je res zapletena.  In glej ga: teliček Gomzi je zunaj!«

To da se del medijev temu posveča bolj kot človeškim življenjem, je vprašljivo, še bolj pa njihovega poslanstva in vloge v družbi. Dama, ki spremlja predsednika Vlade  je še izkoristila prisotnost gospe Ursule von der Leyen,  predsednice EU.  in jo spet ni na spregled. Da se celotna vojaška, logistična, politična in medijska logistika porabi za dvig »ega« ene osebe,  »občasnice« na prepihu dogajanja v naši ljubi Sloveniji je, poleg nehigieničnosti tega početja, odurno in neprimerno za eno državo, ki ima resne namene biti  v družbi urejenih držav in ne v »zbananizirane« ter zbanalizirane za dnevnopolitične plehkosti. Bog nas »obdari« z čimprejšnjem odhodom le teh nezaželenih  danosti.

 

  1. avgust prosti dan za zmedo in  z zelo malo koristi najbolj prizadetim. Vodenje države ni ruska ruleta!

 “Želimo, da Slovenija te težke in naporne dni zaključi v duhu solidarnosti. Da pomagamo znancu, sosedu, prijatelju, vsem, ki so jih prizadele hude poplave. In zato bo 14. avgust dan solidarnosti in dela prost dan”, z vso vzhičenostjo pove trenutni slovenski »Napoleon« in izzove huronsko vzklikanje svojih dvorjanov.  Velikodušno ni kaj.  Ali je morda utegnil koga še pobarati kaj vse to prinese in kaj odnese. Ne, ni, morda le svojega velikodušnega »ega«.

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) je že izrazila dvom o odločitvi vlade, saj da bo s tem povzročila dodatne stroške podjetjem v drugih delih države in da bo prost dan prizadel tudi podjetja, ki so se zaradi povečane količine naročil “celo odpovedala kolektivnemu dopustu”.

Se ne zaveda tisti ki je kot pravijo »imel dobre namene«, kaj vse to prinese. Za prizadete malo, dovolj ali še to ne. 900 tisoč oseb nikakor ne more priti 14 avgusta na vsa poplavljena območja, ne morejo bistveno več narediti če ni spremljevalne logistike s stroji in ostalimi  orodji in pripomočki.

Trgovinska zbornica Slovenije (TZS), ki podobno vladnega predloga ne podpira, “pa čeprav ga razumemo kot dobronamernega”, je prepričana, da bi morala ravno zato država nositi stroške podjetij v smislu odpovedi plačila prispevkov in dajatev.

Ponesrečena, škodljiva in finančno skrajno obremenjujoča odločitev za celotno gospodarstvo.  Predsednik vlade ki je bil gospodarstvenik dela gospodarsko škodo in onemogoča funkcioniranje le tega.  Pa še škoduje proračunu iz katerega je sama pomoč tudi odvisna.  Če si neveden se poduči, če si visok se spusti, če ne zmoreš pokliči na pomoč.  To je dopustno, le oblastna svojeglavost nikakor ne.

Konkretna pomoč in zdrava kmečka pamet lahko rešita več kot pa dela prost dan(foto: MT)

 

Zdrava kmečka pamet

Pri vsem tem kar nas je doletelo je najhuje to,  da je deroča voda, ki že desetletja pustoši ob mnogih rekah in potokih, ob hudournikih, pravzaprav, s sabo odnaša tudi precej zdrave kmečke pameti. Namesto da bi času kot te grožnje ni, se pristopi k saniranju in planiranju ter urejanje vse v zvezi z  protipoplavno varnostjo, se del današnje družbe obnaša tako da bo vse narejeno in urejeno potem ko se zgodi. Ni res. Če vmes ne popraviš naslednjič bo škoda in opustošenje hujše.  Ali je tako hudo da nobeden se noče naučiti iz »postulatov« zdrave kmečke pameti?

Poleg vsakokratne klofute, ki nam jo da neupoštevanje zdrave kmečke pameti, je tudi  finančna klofuta še bolj boleča in dolgotrajnejša. Ali bodo pekoče bolečine na  oklofutanih licih   trenutnih oblastnikov kaj spremenile? Ali bo pavova drža še naprej v ospredju pred potrebami prizadetih državljanov?

Vprašanj  je več kot dovolj, le rešitev je ena. Odpraviti posledice, ki jih je pustilo vodno pustošenje po deželi in čimprej vrniti življenje v tirnice normalnega delovanja.  Na preizkušnji je vse  kar človeka naredi  sočloveku človek.

Vane T. Costa

Foto: NM

 

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Komentar