Glavni trg v Celju
GospodarstvoKulturaLokalnoSlovenijaTurizemŽivljenje

Celjski mestni turizem na dobri poti : »V Celju za turiste privlačno tudi staro mestno jedro. Pestrost zanimivosti in prednosti, ki jih je treba izkoristiti«

Zavod Celeia je nosilec in gibalo mestnega turizma. V Zavodu  so julija zaznali velik porast turistov iz Češke in Francije. Najštevilčnejši na Starem gradu Celje so sicer še vedno madžarski gostje. Zelo spodbudni so podatki, ki kažejo, da se turisti, ki obiščejo Stari grad, v večini odpravijo tudi na ogled starega mestnega jedra. V slednjem iščejo predvsem kulinarično ponudbo. Načrtna promocija turističnih atrakcij in dogodkov v mestu, ki mu dajejo poseben utrip, je sicer del tudi več letošnjih kampanj. V poletnih mesecih dve potekata v sodelovanju Zavoda Celeia Celje in Združenja zgodovinskih mest Slovenije.

Radi imamo Celje

V Zavodu Celeia Celje so julija letos začeli s spremljanjem turistov, ki pridejo v Celje, na podlagi reprezentativnega vzorca. »Sklenili smo, da turistov ne bomo samo šteli in nagovorili s kakšnim dodatnim vprašanjem, kot je bilo doslej, ampak bomo s posebnimi spletnimi vprašalniki, ki jih imamo na tabličnih računalnikih, zbirali tudi druge podatke. Ti nam bodo koristili pri merjenju učinkovitosti dosedanjih programskih in promocijskih aktivnosti na eni, ter bili v pomoč pri definiranju usmeritev v prihodnje, na drugi strani,« je o novem pristopu pri merjenju in analizi turističnega obiska v Celju povedala mag. Maja Voglar, direktorica Zavoda Celeia Celje ter dodala, da bodo zbrani podatki in njihova analitika zagotovo dobrodošli tudi pri nastajanju nove strategije na področju turizma, ki jo pripravljajo na Mestni občini Celje.

Rezultati julijskih anket kažejo, da je večina (dobrih 80%), tako domačih kot tujih turistov, v Celje julija prišla z družino in z namenom turističnega obiska (skoraj 100%). 75% vseh anketiranih je v Celju preživelo nekaj ur, 18% pa več kot eno noč. Slednje potrjuje trend, da se doba bivanja vendarle podaljšuje.

Več kot 90% turistov je obiskalo Stari grad Celje (op. anketne vprašalnike so izpolnjevali na Starem gradu Celje, TIC Celje in na Drevesni hiši), zelo spodbudno je, da se je več kot 70% tujih turistov odpravilo na ogled in sprehod po starem mestnem jedru, kar kaže, da je slednje zelo privlačno za obisk. Več kot 30% anketirancev je pokušalo gostinsko ponudbo, okrog 20% pa se jih je odpravilo tudi na ogled muzejskih zbirk in razstav v galerijah. Pri slovenskih turistih je zanimiv visok obisk Drevesne hiše (22%), ki je primerljiv z obiski muzejev in galerij. Glede na to, da Zavod Celeia Celje skrbi tudi za promocijo destinacije, je zanj pomembno, kje turisti najdejo namig in informacije o turističnih atrakcijah mesta ob Savinji. Med obiskovalci iz tujine so na prvem mestu (44%) spletne platforme, sledijo socialna omrežja (21%) in ustna priporočila (19%). Slovenski gostje so se v 62% za obisk Celja odločili na podlagi ustnega priporočila, 22% so prepričale objave na socialnih omrežjih, 8% pa objave v medijih.

V Zavodu Celeia Celje so julija letos na Starem gradu Celje zabeležili skoraj 9.000 obiskovalcev, kar je primerljivo z letoma 2019 in 2022. Nadaljuje se trend spreminjanja strukture turistov glede na državo iz katere prihajajo. Turisti iz Madžarske so bili tudi julija najštevilčnejši. Največji porast (v primerjavi z julijem 2022) so zabeležili pri čeških turistih (63%), podobno (57%) pri gostih iz Francije, sledijo nemški (18% rast) in nizozemski gostje (15%). V Celje sicer prihajajo turisti z vseh koncev sveta, med drugim iz Argentine, Nove Zelandije, Indije, Izraela, Maroka, Kanade in ZDA, Velike Britanije in Združenih arabskih emiratov.

»Prepričani smo, da je velikemu zanimanju za obisk starega mestnega jedra Celja botrovala tudi načrtna promocija turističnih atrakcij v mestu, obenem pa tudi programske spremembe v ustvarjanju mestnega utripa,« je ocenila mag. Voglar ter izpostavila, da so pri tem pomembna tudi partnerstva, v katera se zavod z destinacijo aktivno vključuje. Eno takšnih je sodelovanje z Združenjem zgodovinskih mest Slovenije. V okviru slednjega trenutno potekata dve oglaševalski kampanji.

Zabava v centru mesta

Dodal bi( moja percepcija), da je  primerno da v določenih točkah v mestnem jedru umestiti tudi nekaj »živih« informatorjev, ki bi dočakali zvedave in na pol izgubljene poglede turistov po končanem ogledu posameznih zanimivosti.  Da bi prav tega turista, ki si je vzel čas, pobarali ali ga še kaj zanima in kako mu lahko pomaga za prijeten izkoristek  preostalega časa  v mestnem jedru ali morda kakšen meter vstran iz tega.  Ta koristen »višek« turistovega časa v mestnem jedru lahko uporabimo za dodatno informacijo še o čem. Vsi vtisi v bolj izpolnjeni obliki » odpotujejo« z zadovoljnim gostom in turistom.

 

S prvo Z vlakom po kulturo! se turiste spodbuja k trajnostnemu ravnanju in uporabi javnega prevoza za obisk zgodovinskih mest in njihovih kulturnih znamenitosti. Celje je za obisk z vlakom obiskovalcem res prijazno, saj se železniška postaja nahaja na samem vstopu v staro mestno jedro. Tudi mobilnost v mestu in okolici je trajnostna. Na voljo so namreč linije Celebusa in mreža kolesarskih poti ter postaj KolesCe.

S kampanjo Gremo v mesto na kavo! pa Zavod Celeia Celje v poletnih mesecih v sodelovanju s Hotelom Evropa, drugim najstarejšim hotelom v Sloveniji, vabi v kavarno ali na teraso s pogledom na živahno mestno promenado na razvajanje z edinimi »cold brew« kavnimi kreacijami v mestu.

Pa še najbolj pomembno je da Celje pritegne turiste v vseh letnih časih. Vsi letni časi so lahko vabljivi, zanimivi  in čudoviti!

Vane T. Costa

Vir in foto: zcc@vtc

 

Mogoče vam bo všeč