izobraževanjekolumnaSlovenijaŽivljenje

Kolumna – »Prišli so ta črni, po duši so beli« – kakšen je vaš pogled na predsodke ?

Zakaj je dobro ozavestiti, da imamo velikokrat predsodke in to negativne predsodke do ljudi, situacij, dogodkov, okolja? Velikokrat niti ne vemo, da  nas upravljajo ti predsodki. 

Prejšnji vikend sem bila na obisku v Tolminu, od tam sem doma, tam sem odraščala. Tam, kjer so nekoč kraljevali tolminski puntarji. No, tam ni več puntarjev, so se pa odpravljali domov tisti, ki so člani velike svetovne familije »Metalcampovci«. Letos je bilo temu glasbenemu dogodku namenjenih manj dni in tudi manj obiskovalcev, ker je bilo vse prilagojeno situaciji COVID-19.

Pa sem se spomnila kako je bilo prva leta. Starejši krajani, tudi moj oče, so kar nekaj let komentirali…spet so prišli ta črni, jaz se jih kar bojim. Pa vsi so oblečeni v črno, z nekimi verigami, kot da bi jih vzeli kravam v hlevih.  Krajani  so imeli do njih kar nek strah, odpor. Ja, predsodek, da so vsi ti, ki so prišli, slabi. Da bodo pokradli vse, kar se pokrasti da, pa da bodo vse umazali.

No, po nekaj letih so krajani le ugotovili, da so to krasni ljudje, res sicer zgledajo hudo, s tistimi verigami, pa temnimi oblačili, pa dolgimi lasmi, so pa vsi, zelo, zelo prijazni. Jaz jih vedno vidim, kot ene posebneže, dobesedno lepe ljudi, ki so zelo zanimivo, ustvarjalno oblečeni. Tudi letos ni bilo izgredov. Zdravstveno osebje ni imelo veliko dela.

Znano je, da so »Metalcampovci« večinoma dobro situirani. To pomeni, da v dolini Soče pustijo kar veliko denarja, za hrano, pijačo, za oglede zgodovinskih in turističnih znamenitosti, pa seveda za prenočevanje, pa za nakup od šotorov, do vsega, kar sodi za kampiranje. Ja, veliko od njih vse to kupi kar na licu mesta.

V starih dobrih časih, se je kar nekaj taksistov iz Ljubljane dobesedno preselijo za teden dni v Tolmin, ker so te »črne« goste prevažali po bližnji in daljni okolici. Znana ja zgodba, kako je taksist odšel po »ta črnega« na letališče v Benetke. Tam mu je  moški v poslovni obleki rekel, naj ga počaka. Gospod je odšel v stranišče in iz njega prišel…..ja ves v črnem. In sta šla do Tolmina, zgodba se je ponovila, ko ga je taksist odpeljal nazaj na letališče. Takrat se je ponovno prelevil v poslovneža in je gotovo odšel bolj pripravljen na stres, ki ga je čakal v službi. Ja, je zelo koristno, da znamo tudi na tak način stresti stres.

Znana je druga zgodba, ko je »metalcampovec« prišel k neki gospe, ki je oddajala apartmaje, pa mu je rekla, da za »ta črne« nima apartmajev, da jih  njim ne oddaja. No, pa je gospod odšel za hišo, se  uredil tako kot se spodobi za urejenega človeka, vključno s frizuro  in ponovno stopil k gospe. Ker ga seveda ni prepoznala, lepo oblečenega, mu je apartma oddala z veseljem. Si kar predstavljam, kako ni bila ravno vesela, ko je ugotovila, kaj se ji je zgodilo. Ja, predsodki niso ravno lepa človeška lastnost.

Ali tudi vam včasih nagajajo ti predsodki?

Velikokrat se jih niti ne zavedamo. Tudi meni se dogajajo. Zaradi narave dela sem veliko v avtu in na cestah, tudi na avtocestah.  Kolikokrat se prav smejim sama sebi. Peljem se po voznem pasu in prehiti me avto s celjsko registracijo in se  mi že zbudi ta predsodek…ja seveda, celjska registracija, ni čudno, pa ti peljejo kot sneta sekira, vedno prehitro.  Nato me prehiti avto z ljubljansko registracijo, ga pa niti ne registriram, pač gre mimo. No, če bi šel mimo avto z primorsko registracijo, to smo pa itak sami najboljši ljudje. Vam zveni znano.

Ali pa saj veste spet predsodek…Gorenjci so vsi škrti, Dolenci so vsi pijančki, Primorke smo pa vse zelo »zahtevne žene«, da ne uporabim drugega izraza. Leta nazaj smo rekli za vsakega, ki je prišel iz bivše Jugoslavije, da je Bosanc. Še bi jih lahko našteli.

Kaj pa zavedanje, da imamo do nekoga visok, do drugega pa nizek prag tolerance?

Spomnim se vodja, ki je govoril, da neka zaposlena, kar naprej zamuja. Po podatkih iz evidence registracije delovnega časa, pa se je videlo, da je v 2 mesecih zamudila samo 1 x. Ker je imel zelo nizek prag do nje, ker mu kot kaže ni bila preveč pri srcu, se mu je vtisnila v spomin in je zadeve zelo, zelo negativno posplošil.

Sedaj pa si predstavljajte, da bi se ta vodja dogovoril s svojim najboljšim prijateljem, da gresta na kavo, in bi ta prav tako zamudil. Najbrž se je tudi vam že zgodilo kaj takega. V takih situacija, ko imamo do nekoga višji prag  reagiranja, kar sami iščemo razloge, zakaj je kdo nekaj naredil, kar sicer ne bi smel. Kar iščemo vzroke in jih seveda tudi najdemo.

Delujmo zavestno, naj bo vsak korak premišljen

Če torej delujemo zavestno, in če se sproti kontroliramo, ali nekaj kar razmišljamo, drži ali ne drži, šele takrat smo do ostalih ljudi, s katerimi smo v odnosih, v službi, doma  lahko objektivnejši.

Čas počitnic je idealni čas, za samorefleksijo. Da si vzamemo čas, in sami pri sebi naredimo bilanco svojega razmišljanja. Kako procesiramo razne informacije in zakaj jih procesiramo prav tako kot jih.

Od usmerjanja naših možganov pa je odvisen naš osebni uspeh in uspeh v delovnih sredinah.

Želim vam moč odprtega duha in uma.

Nives Fortunat Šircelj, Zavod ZAPOSLISE

 

Dolgoletna vodja kadrovskih služb v velikih podjetjih v gospodarski dejavnosti, pet let zaposlena v državni upravi na področju usposabljanja s pomočjo EU sredstev. Ker je delala tudi na področju marketinga in odnosov z javnostmi, ta znanja zelo rada uporablja tudi pri razvoju kadrov. Tistih, ki so že zaposleni, brezposelnih, oz. tistih, ki šele prihajajo na trg dela. Zaveda se, da imamo vsi premalo teh prodajnih, pogajalskih veščin, kako se znati uveljaviti, kako doseči zastavljene cilje. Je vabljen predavatelj na področju vodenja, medgeneracijskega sodelovanja, mentoriranja, višanja samostojnosti in samoiniciativnosti, sprejemanja odgovornosti. Svetuje pri uvajanju raznih internih pravilnikov in aktov, sistemizacija  delovnih mest, pravilniki o plačah, sodobno nagrajevanje. Zadnja leta se izpopolnjuje iz področja motiviranja mlajših in področja motiviranja starejših zaposlenih, ter katere so kompetence bodočnosti in kako jih doseči. Je vabljen član raznih komisij  Starejšim prijazno podjetje, projekt PILOTI, Družbeno odgovoren delodajalec, Družini prijazno podjetje. Sodeluje pri delodajalskih združenjih pri definiranju poklicev in profilov prihodnosti. Imenovana je lastnica spletne strani www. zavod-zaposlise.si.

Mogoče vam bo všeč