Milanović se praska tam kjer ga ne srbi(Foto: Reuters)
BalkanEvropaPolitikaSlovenijaŠportV fokusu

Hrvaški predsednik Republike Milanovć pod »lupo« zaradi zasebne uporabe državnega letala

Komisija za navzkrižje interesov preiskuje hrvaškega predsednika Zorana Milanovića, ker je z ženo Sanjo Milanović potoval z državnim letalom v osebne namene.

Ogledala sta si nogometno tekmo Eura 2024 med Hrvaško in Italijo v Leipzigu, poroča Nova TV.

Komisija se  za začeto  preiskavo se  je  sklicevala na prejeto pritožbo. “Zdaj je čas, da preverimo vsa dejstva in ugotovimo, ali obstajajo razlogi za začetek postopka,” je dejala tiskovna predstavnica komisije  Mia Jurinich.

Če bo ugotovljeno, da obstajajo razlogi za nadaljnje ukrepanje, bodo Milanovića pozvali k pojasnilom. Komisija je zaradi podobnega primera že začela preiskavo drugega politika – predsednik DZ Gordan Jandroković je svojega sina znova peljal z državnim letalom na nogometno tekmo med Hrvaško in Španijo.

Zanimivo je da najprej gredo, potem ko jih zalotijo z »roko v marmeladi«  pa se ven vlečejo.  To je na Hrvaškem praksa, kako z »marmeladarji« tako tudi z postopki ko pride do navzkrižja interesov.

Kako je pri nas?

Pa so vzhodneje od nas, od Slovenije. Prislovično  je že in skoraj omalovažujoče ko se reče » saj se ve, to »bivša yuga«. Če pa pogledamo pri nas šele zaboli glava.  Premier se odpravi v Dallas na tekmo  ter na tri sekundno  srečanje ter selfi   z Dončićem, potem pa direkt v Bruselj, nato   Falcon  »dušo« spusti, premier  gre na »avio-štop« do Pariza.  Od tam naroči prevoz na državne stroške za svojo Tino, oziroma »Imeldo Marcos« slabše verzije.   Povrh vsega se kot za nalašč pol vlade spravi na tekmo na čelu s predsednico države z gostilniškimi maniri,  vsaj  kar se sedenja tiče, pa se nobenemu nič ne zgodi. Kot da so jim šteti dnevi  in izkoriščajo vse privilegije do katerih mislijo da so upravičeni.

Hrvati se zganejo,  naše komisije na predlog ali pa ne, mrtvo hladni.  Naši bi se lahko podučili o tem od Hrvatov. Škoda. Zaenkrat se v Sloveniji od vzhodnejšega  dela »ex you« učijo in šolajo samo kriminalci in kradljivci najvišjega ranga.

Vzhodneje od nas  se evropeizirajo pri nas pa se politika in družba se balkanizirata.

Absurdistan, mar ne?

Vane T. Costa

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Balkan