Nekategorizirano

Ko se v sojenju Francu Kanglerju “ulica” preseli v sodno dvorano

Vidno razburjen je po včerajšnjem predobravnavnem naroku na okrajnem sodišču v Mariboru v zadevi Astrid Bah pred novinarje stopil nekdanji mariborski župan Franc Kangler. Tožilstvo je namreč “obudilo” primer, ko naj bi Franc Kangler kot mariborski župan vplival na direktorico Medobčinskega stanovanjskega sklada Maribor Tanjo Vindiš Furman, da je leta 2009  zaposlila podžupanjo Astrid Bah in da ji je sklad poravnal šolnino za podiplomski študij. Zaradi tega je bil Kangler že obsojen na sedem mesecev pogojne kazni, a je zadeva padla na vrhovnem sodišču. 

Razlog razburjenosti in nejevolje Franca Kanglerja, danes državnega svetnika in svetnika MO Maribor, je dejstvo, da je državna tožilka Januša Kušar Rotman v obnovljenem sojenju uporabilo “copy paste” predhodne obtožnice, pri čemer je protizakonito uporabila protipravno pridobljene telefonske prisluhe telefonskih pogovorov, ki bi morali biti v skladu s sklepom Vrhovnega sodišča izbrisani, ker je pretekel dveletni zakonski rok. Tega nista upoštevali državna tožilka, kakor tudi ne sodnica Alenka Golčer, zato je Kanglerjev zagovornik Peter Žnidaršič zahteval sodničino izločitev, ker je njegovemu klientu evidentno kršila temeljne človekove pravice. Obenem pa je kar v sodni dvorani proti neznanim storilcem podal kazensko ovadbo.

 “Zaradi domačijskosti policije, tožilstva in sodišča v Mariboru mojemu klientu ne morejo pošteno soditi. Menim, da se je “ulica” v primeru Kangler preselila na sodišče,” je dejal Žnidaršič. Da v Sloveniji veljata dva pravna sistema, je bil jasen Kangler, kajti to, kar velja za sodišča v Murski Soboti, Slovenj Gradcu, kakor tudi za Ustavno in Vrhovno sodišče, v mariborskih sodnih dvoranah ne velja: “Za Kanglerja pač v Mariboru veljajo drugi pravosodni “vatli,” ker ga je treba onemogočiti,” je dodal Franc Kangler.

Oglejte si posnetek izjav Franca Kanglerja in odvetnika Petra Žnidaršiča

Mogoče vam bo všeč