Nekategorizirano

Ko asfaltirane potke zamenja armiran beton

CTN oziroma  Celostne teritorialne naložbe je mehanizem, ki ga je v Strategiji do leta 2020 za svoje članice uvedla  Evropska unija, zajema pa 11 tematskih ciljev. Mehanizem CTN je namenjen uresničevanju ciljev trajnostnih urbanih strategij mestnih občin, za kar jim je zagotovljenih približno 139 milijonov evrov iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, Kohezijskega sklada in sredstev iz proračuna Republike Slovenije. Med 11. slovenskimi mestnimi občinami je prejemnik  tudi Mestna občina Murska Sobota. Nanjo odpade slab milijon evrov. In če ukrepi za zagotavljanje trajnostnega urbanega razvoja temeljijo na načelu izkoriščanja notranjega potenciala urbanih območij z zagotavljanjem gospodarske rasti, skladne z varovanjem okolja in razvojem človeških virov, se je soboška mestna oblast na čelu z županom dr. Aleksandrom Jevškom odločila, da ta nepovratna sredstva zapravi za »betoniranje« središča Murske Sobote.

Prenova Trga zmage, sredi katerega od jeseni 1945 stoji monumentalni spomenik pri osvobajanju Prekmurja  padlim sovjetskim vojakom in partizanom, bo stala več kot 1,1 milijona evrov. Najprej je »betonsko prenovo« doživel drevored Primoža Trubarja in nastala je »aleja velikanov,« verjetno namenjena postavitvi doprsnih kipov »zaslužnih« Prekmurcev, dr. Antonu Vratuši, dr. Rudiju Čačinoviču, verjetno pa tudi Milanu Kučanu, ko pride njegov čas. Želja, da bi na tej aleji doprsne kipe dobile zgodovinske osebnosti Prekmurja, pobudo za to je izrekla soboška škofija, pri občinskih oblastnikih ni naletela ravno na navdušenje, županu Jevški se je naredil kar cmok v grlu, ko je soboški škof dr. Peter Štumpf o tem spregovoril lanskega Miklavža.

Čeprav je občinski »hišni« gradbinec Pomgrad okoli spomenika postavil visoko ograjo, so lahko radovedne oči videle, kako so se lotili prenove sprehajalnih poti okoli spomenika zmage. Nekdanje asfaltne površine bo zamenjal armirani beton! Le komu je treba za podlago sprehajalnih poti položiti armiranobetonsko osnovo. Je razlog v tem, da je pač treba »pokuriti« evropska nepovratna sredstva, v mestni občini Murska Sobota pa niso imeli pripravljenih pametnih projektov, ki naj bi učinkoviteje izkoriščali notranji potencial urbanega območja, kaj šele zagotovili gospodarsko rast, varovali okolje ali razvijali potenciale človeških virov. Beton in nič drugega kot beton. Le nekaj deset metrov stran pa ulice in pločniki “cvetijo,” ampak za sanacijo ni časa, ker je betoniranje središča  pomembnejše “volilno” opravilo.  

In gradbinci hitijo, kajti bliža se 9. maj, ko bo prišel v imenu Ruske federacije venec padlim ruskim vojakom položit ruski veleposlanik v Sloveniji Doku Zavgajev, do takrat pa mora biti vse nared. Tudi spomenik za katerega obnovo so Rusi primaknili 13 tisoč evrov, ampak to za obnovo kipov in topov, prav gotovo pa ne za obnovo peterokrake zvezde, ki se je šopirila na vrhu spomenika. Ruse je komunizem že zdavnaj minil, zato je presenetljivo, kako soboška rdeča oblast s partijsko vdanostjo obnavlja spomenik in park okoli njega. »Beton 30,« to je vzdevek soboškega župana Aleksandra Jevška, ki so mu ga v zadnjih mesecih »nalepili« na socialnih omrežjih. Beton zato, ker je po vzoru ljubljanskega Zokija mestno središče pokril z betonom, 30 pa zaradi omejitve hitrosti, postavljene na številnih ulicah in praktično vseh vpadnicah v mesto. Seveda je omejitev 30 na uro »tržna niša« redarjev in policije, ki revčke, ker divjajo s 40 ali še kak kilometer več, izdatno udarijo po žepu. In ko bo Jevšek končal »armirano betoniranje« središča Murske Sobote, se bo lotil Slovenske ulice. Vzor seveda središče Ljubljane njegovega županskega prijatelja Zokija.

O trajnostnem urbanem razvoju pa ne duha in ne sluha. Še vedno je v samem mestnem središču kopica trgovskih lokalov praznih, edini prispevek k trajnostnemu razvoju urbanega središča je «občinska« gostilna, ki jo upravlja občinski Zavod za kulturo, direktorica pa Jevškova partijska kolegica Brigita Perhavec. Za kaj takega soboški rdeči oblastniki niso imeli časa, ker je bilo treba celovito kadrovsko deratizirati vse javne zavode in podjetja, v volilno leto pa stopajo z bwetonom in asfaltom. 

9. maj  se bliža. Do takrat se bodo armiranobetonske pešpoti dodobra posušile, da vzdržijo težo praporov in nosilcev odlikovanj, pa še kakšnega veleposlanika Rusije za povrh, pa četudi pride z blindiranim avtomobilom.   

Mogoče vam bo všeč