izobraževanjeKmetijstvopredsedovanje Svetu EU - SLO 2021Slovenija

Kmetijski ministri EU za krepitev dialoga med urbanim in ruralnim okoljem

Kmetijski ministri EU so obravnavali vlogo podeželja v družbi in razpravljali o njegovih izzivih. Podeželje so označili za prostor, kjer sobivajo in se dopolnjujejo različne dejavnosti. Zavzeli so se za novo opredelitev družbene vloge podeželja, ki ga je treba podpreti v vsej njegovi raznolikosti.

Kmetijski ministri EU so na neformalnem srečanju razpravljali o pogosto zapostavljeni, a pomembni temi za obstoj in nadaljnji razvoj podeželja in kmetovanja – o krepitvi dialoga med urbanimi in podeželskimi območji. Na podeželju se stikajo različni interesi in vrednostni sistemi, med katerimi nekateri lahko sobivajo brez težav, pri drugih pa povzročajo trenja. Poseben izziv je umeščanje kmetijstva in njegovih praks v novo poselitveno strukturo podeželja, pa tudi vsakdanje življenje podeželskih skupnosti.

Ministri so se v razpravi osredotočili na iskanje odgovorov, kako države članice vidijo sobivanje med mestom in podeželjem, kako rešujejo izzive sobivanja in preprečujejo konflikte ter kakšna je pri tem vloga skupne kmetijske politike. Strinjali so se, da je podeželje večnamenski prostor, v katerem sobivajo in se dopolnjujejo različne dejavnosti, ki si po drugi strani tudi konkurirajo. Tradicionalni način sobivanja na ruralnih območjih se spoprijema z velikimi izzivi. Družbeno vlogo podeželja je zato treba poskušati na novo opredeliti ter ga obenem podpreti v vsej njegovi raznolikosti in kakovosti.

Slovenski minister dr. Jože Podgoršek je razpravo označil za pomemben prispevek slovenskega predsedovanja k prihodnosti podeželja, ki jo bo med drugim oblikovala tudi pred kratkim objavljena Dolgoročna vizija za podeželska območja do leta 2040.

Krepitev podeželskih območij in zagotavljanje dialoga med urbanim in podeželskim okoljem sta ključna za dolgotrajen in uravnotežen razvoj evropske celine. Verjamem, da smo z današnjo razpravo dodali kamenček v mozaik možnih priložnosti za opolnomočenje podeželskih območij in bolj uravnotežen odnos med ruralnim in urbanim, predvsem v procesih odločanja. Tako lahko podeželje postane še privlačnejše in bolj funkcionalno za vse generacije prebivalcev.

dr. Jože PodgoršekMinister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Kmetijski ministri želijo podeželskim območjem dati večji vpliv pri izgradnji prihodnosti Evrope, saj proizvajajo našo hrano, vzdržujejo dediščino in ohranjajo krajino. Pri tem bo imela ključno vlogo Dolgoročna vizija za podeželska območja do leta 2040, ki jo je danes predstavil komisar za kmetijstvo Janusz Wojciechowski. Njen cilj je okrepiti in povezati podeželska območja ter omogočiti, da ta postanejo odpornejša in uspešnejša.

Državljani vse bolj opažajo, da sta vloga in pomen podeželja premalo cenjena. To je bilo jasno sporočilo javnih posvetovanj, raziskav in analiz, izvedenih v pripravi na dolgoročno vizijo za podeželska območja. Za uresničitev te obsežne vizije je bistveno, da k njej dejavno in stalno prispevajo vse ustrezne politike.

Janusz WojciechowskiEvropski komisar za kmetijstvo in razvoj podeželja

Neformalno dvodnevno srečanje kmetijskih ministrov je spremljalo tudi zasedanje Posebnega odbora za kmetijstvo. Včeraj so si ministri ogledali primere dobre prakse povezovanja urbanih in ruralnih območij. Dopoldne so obiskali Center biotehnike in turizma Grm Novo mesto, kjer so jim predstavili proces izobraževanja mladih kmetov v Sloveniji. Sledil je ogled vodilnega slovenskega pridelovalca sadja, to je podjetje Evrosad.

 

vir: https://slovenian-presidency.consilium.europa.eu/sl/novice/kmetijski-ministri-eu-za-krepitev-dialoga-med-urbanim-in-ruralnim-okoljem/?utm_source=dsms-auto&utm_medium=email&utm_campaign=Kmetijski+ministri+EU+za+krepitev+dialoga+med+urbanim+in+ruralnim+okoljem+

 

Mogoče vam bo všeč