dr. Tomaž Simetinger, Mihela Jagodic, Nenad Firšt, Gregor Deleja
Dogodki in prireditveKulturaLokalnoSlovenijaV fokusu

Kmalu že 35. Mladinski pevski festival v knežjem mestu. Večji del nastopajočih iz vzhodne polovice Slovenije!?

 

Celjski Narodni dom  je  danes  gostil novinarsko konferenco na kateri so predstavili 35. Mladinski pevski festival, ki bo od 3. do 6. aprila potekal v Celju, in 15. mednarodno tekmovanje mladih plesnih ustvarjalcev Opus 1, ki ga v Celju gostimo ta konec tedna.

Kdaj se je pravzaprav vse začelo?

Celje se že od leta 1946, ko je prvič potekal Mladinski pevski festival, uvršča na zemljevid pevskih prestolnic Slovenije, Evrope in sveta. Pevska manifestacija je v letih 1946 do 1961 začela preraščati lokalni značaj. Leta 1960 so prvič nastopili zbori iz mest bivših jugoslovanskih republik, leta 1963 pa je prireditev privabila tudi mlade pevce iz tujine, festival je postal bienalnega in tekmovalnega značaja. Leta 1969 je 8. Mladinski pevski festival k množičnemu koncertu na Muzejskem trgu pritegnil tudi tuje zbore, kar se je obdržalo vse do današnjih dni. Nekoč se je odvijal v dveh(primerno času) nivojih  in sicer republiškem in zveznem. V času od leta 1992 je bilo izvedeno deset festivalov. Vabilu za sodelovanje so se poleg slovenskih zborov odzivali tudi zbori iz Evrope, ponovno so prepevali mladi iz Italije, Nemčije, Avstrije, Hrvaške, Makedonije, Srbije, Portugalske, Rusije, Litve, Češke, Slovaške, Madžarske, Irske, Belarusije, Ukrajine, Romunije, Bolgarije, Poljske, Estonije, Švedske, Velike Britanije in Izraela.

Leto 2024 bo za celjski festival z najdaljšo tradicijo prelomno, saj se pod njegovo okrilje seli tudi bienalno državno tekmovanje mladinskih pevskih zborov, ki bo odslej nastajalo v sodelovanju med Javnim skladom RS za kulturne dejavnosti, Zavodom Celeia Celje in Mestno občino Celje. Mladinski pevski festival bo od 3. do 6. aprila zaznamoval tudi bogat spremljevalni program. Dogajanje v Celju pa to pomlad ne bo le v znamenju petja, ta konec tedna bo pri nas namreč potekalo 15. mednarodno tekmovanje mladih plesnih ustvarjalcev Opus 1.

Festival je preživel več transformacij. Mladinski pevski festival je vedno temeljil na petju mladih, otrok, mladostnikov, ampak z željo povezovati generacije in tej ideji sledi že skoraj 80 let. Zato sem nam zdi dopolnitev z državnim tekmovanjem še toliko boljša. V knežjem mestu danes prepeva 35 pevskih sestavov, več kot 1100 pevcev vseh generacij se tedensko srečuje na vajah in s svojimi koncerti nosi ime Celja in Slovenije daleč naokrog, meni Gregor Deleja, direktor občinske uprave MO Celje.

Gregor Deleja (direktor občinske uprave MOC)

Veseli to da se festival kot rečeno se prilagaja duhu časa. Težko si predstavljamo, da bodo danes otroci in mladostniki  prepevale zborovske jurišne pesmi,  ki bodo dvigovale moralo in voljo in željo po izgradnji neke družbe,  ki jo več ni.

Festivalske vsebine sledijo duhu časa

Kot je lepo ponazorila Mihela Jagodic, producentka za zborovsko glasbo na JSKD RS, danes otroci in mladina ne morajo dojeti še manj pa podoživeti nekaj kar je bilo leta 1946 ali kasneje. Imajo neko drugo svoje ponotranjeno čutenje pojavov in dogajanj okrog njih morda včeraj ali danes. Velik problem ali ali izziv pa je maloštevilnost avtorjev,  ki bi pisali zborovsko glasbo za otroke in mladino med 11 in15 let. Pisati takšno glasbo  poleg izziva vključuje veliko mero poznavanja.

Mihela Jagodic (producentka za zborovsko glasbo, JSKD RS)

Jagodiceva je še pojasnila, da so zbori po epidemiji potrebovali čas, da so obnovili svoje sposobnosti in se vrnili na visok nivo pred epidemijo. Ker se na JSKD zavedajo pomena dejavnosti mladih na področju ljubiteljske kulture in ker je zborovska dejavnost ena pomembnejših področij, so se odločili, da dosedanjo revijo otroških in mladinskih pevskih zborov na Reviji Zagorje naprej razvijajo tako, da gostovanje državnega tekmovanja mladinskih zborov preselijo v Celje in ga priključijo Mladinskemu pevskemu festivalu.

Na državnem tekmovanju mladinskih zborov se bodo na koncertu v veliki dvorani Narodnega doma pomerili mladinski zbori iz glasbenih šol Rogaška Slatina, Fran Korun Koželjski Velenje, osnovnih šol n. h. Maksa Pečarja Ljubljana Črnuče, Šempeter v Savinjski dolini, Tržišče, Križevci, Aljojzija Šuštarja Ljubljana, Primoža Trubarja Laško in Dramlje, gimnazij Kranj, Škofja Loka, Celje – Center in vokalna skupina Emil Komel iz italijanske Gorice. Tekmovanje se bo zaključilo s koncertom nagrajencev ter razglasitvijo rezultatov na Glavnem trgu v Celju (oz., če bo slabo vreme, v Narodnem domu Celje).

Kot vedno se pojavlja zagata, ob vsej dobri volj in znanju in pripravljenosti,  to je strošek, ki ga morajo prenesti  šole da bi lahko nastopali. Kot odločilen je tudi element naklonjenosti okolja. Pri nas, v Sloveniji  je kot unikum v Evropi, da se ta zvrst petja neguje in ohranja preko šolskega sistema, se pravi  pretežno ali izjemoma znotraj šol. Drugod po Evropi se to dogaja izven šol in preko društev. Prav zato  je korona  pustila oziroma naredila  takšen »zastoj« oziroma upočasnitev dogajanj na področju zborovskega  petja za mlade pri nas. Kljub temu in navkljub  temu  bodo zastopani na festivalu vsi si  se ponovni aktivirali in dosegli neko raven. Za tiste ki menijo da še niso zadosti na primernem nivoju so pri Mladinskem pevskem festivalu pripravili revijalni del festivala.

Dogajanja na festivalu popestrijo tudi praznovanje 573 obletnice mesta

Vsi festivalski dogodki bodo odprti za javnost, vstop bo brezplačen. Večina jih bo potekala v Narodnem domu v Celju. Umetniški svet letošnjega MPF in 27. državnega tekmovanja mladinskih zborov sestavljajo: Nenad Firšt, Damijan Močnik, Katja Gruber, Kerstin Pori in Tadeja Vulc. Programska vodja državnega tekmovanja je Mihela Jagodic (JSKD), koordinator festivala pa David Preložnik (Zavod Celeia Celje).

Na fotografiji: iz leve proti desni: Nenad Firšt (umetniški vodja festivala), Gregor Deleja (direktor občinske uprave MOC), Mihela Jagodic (producentka za zborovsko glasbo, JSKD RS), dr. Tomaž Simetinger (pomočnik direktorja za program, JSKD RS) in David Preložnik (programski vodja festivala, Zavod Celeia Celje)

Dogajanje v Celju pa ne bo le v znamenju petja. 30. marca bo, kot je povedal dr. Tomaž Simetinger, pomočnik direktorja za program na JSKD RS, v Celju potekalo 15. mednarodno tekmovanje mladih plesnih ustvarjalcev Opus 1.

Posebej razveseljuje to da bodo vsa festivalska dogajanja na nek način vključena v praznovanje  573 letnice, odkar je Friderik II. Celjski takratni trški naselbini.

Dogodek vreden spremljanja!

Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč