Dogodki in prireditveKulturaLokalno

Kmalu: »Čas je za Pravljično Celje«

V Zavodu Celeia Celje so v sodelovanju z Mestno občino Celje in drugimi partnerji pripravili program Pravljično Celje 2022. Ta prinaša več kot 30 dni prazničnega dogajanja s številnimi novostmi. Na sedmih prizoriščih se bo zvrstilo kar petdeset različnih dogodkov. Nekaj manj bo lučk, a bogatejša dnevna krasitev. Več priložnosti za druženje in uživanje v prazničnem vzdušju ne bodo imeli samo najmlajši in družine, ampak tudi odrasli, ljubitelji adventa in unikatno okrašenih mest ter kulinarični raziskovalci.

 

Pravljično Celje – blagovna znamka s tradicijo

 

Program Pravljičnega Celja se bo tudi letos začel s prižigom luči. Te bo na Glavnem trgu tradicionalno prižgal župan Mestne občine Celje, Bojan Šrot, in sicer v soboto, 26. novembra ob 17.00. V več kot 30 dneh prazničnega dogajanja v mestu se bo na 7 prizoriščih zvrstilo več kot 50 različnih dogodkov. »Celje z bogatim programom in letošnjimi novostmi tako ohranja in utrjuje položaj ene od treh najprepoznavnejših prazničnih destinacij pri nas,« je povedala mag. Maja Voglar, direktorica Zavoda Celeia Celje ter dodala, da program Pravljično Celje 2022, nagovarja tudi nove ciljne skupine. Doslej primarni skupini, družinam, naj bi se letos pridružili tudi kulinarični raziskovalci – »foodiji« ter domači in tuji ljubitelji adventnih praznikov ter unikatno okrašenih mest.

»Ljudje potrebujemo veselje, želimo si čarobnosti in topline, še posebej okoli praznikov, ki simbolizirajo upanje. Prav je, da z raznolikim programom in ponudbo ljudem pričaramo lep december,« je na novinarski konferenci o Pravljičnem Celju dejala Breda Arnšek, podžupanja Mestne občine Celje. Obenem je izrazila zadovoljstvo, da je Pravljično Celje postalo blagovna znamka s tradicijo in primer dobre prakse povezovanja različnih deležnikov v mestu (zavodov, društev, podjetij). Kot takšno mesto v svoji čarobni podobi privablja obiskovalce iz cele Slovenije, v prihodnje upajo, da tudi iz tujine.

 

Nekaj manj lučk, a bogatejša dnevna krasitev

V luči energetske krize in draginje so se Mestni občini Celje odločili, da namestijo in na celjskih ulicah letos prižgejo nekoliko manj lučk v preteklih letih. »Delavci Elektrosignala, ki že ves november po mestu nameščajo praznično razsvetljavo, bodo letos namestili približno deset odstotkov manj prazničnih luči. Zaradi varčevanja se bo luči izklapljalo med 23. in 6. uro zjutraj, in sicer na odsekih, kjer je to mogoče brez dodatnih prevezav in večjih elektroinštalacijskih del. Ob tem velja poudariti, da so vsi svetlobni elementi izdelani v energetsko učinkoviti LED tehnologiji,« je zasledovanje varčevalnih ukrepov pojasnila Breda Arnšek, podžupanja Mestne občine Celje ter dodala, da se bo, ob zmanjšanju števila prazničnih lučk (teh bo sicer več kot 115.000), obogatila dnevna krasitev. Z njo bodo ulice in trgi privlačnejši, izložbe lokalov in trgovin bodo vabile k obisku ne le ponoči, ampak tudi preko dneva. Mesto bo na splošno očarljivejše, bolj vabljivo tako za tiste, ki v njem delajo, in tiste, ki v njem živijo, kot za obiskovalce od blizu in daleč. Tako kot vsako leto bo na Trgu celjskih knezov postavljena smreka, visoka približno 12 metrov, celjske ulice bo krasilo tudi okrog 40 živih smrek.

 

Podatki o svetleči krasitvi:

  • svetlobne zavese preko ulic in pri Narodnem domu – 76.000 drobnih LED lučk,
  • svetlobne cevi – 200 m,
  • led žarnice in lučke na smrekah in drevesih – 38.700 lučk,
  • svetlobni liki, krogle, sveče – 60 kosov,
  • nesvetleči okraski – 500 kosov,
  • zelene girlande – 80 metrov,
  • napisi Dobrodošli v Celju in Pravljična dežela – 4 kosi,
  • svetleče verige na velikih smrekah (snow fall) – 10 kosov.

Pravljična vila v pravljični deželi

Pravljična dežela že 23 let

V okviru Pravljičnega Celja bo znova vrata odprla tudi Pravljična dežela, in sicer že 23. leto zapored. »Projekt v resnici živi vse leto. Intenzivne priprave na dogajanje na Glavnem trgu pa

se začnejo konec oktobra s pravljično avdicijo za mlade, ki jih zanima igra, petje, nastopanje in snovanje avtorskih zgodb,« je povedala vodja projekta Vladimira Skale. Marijana Kolenko, ki kot strokovnjakinja sodeluje v pravljični akademiji pa je izpostavila, da mlade vzpodbujajo h kreativnemu pisanju, k poudarjanju pozitivnih vrednot in spoštljivih medosebnih odnosov, pa tudi k pridobivanju kompetenc za javno nastopanje in angažiranje v lokalni skupnosti. Pravljične avdicije se je letos udeležilo 14 mladih, v pravljično akademijo pa so jih povabili 7.

 

Vrata Pravljične dežele se bodo letos odprla 16. decembra ob 17.00. Vse do 31. decembra bodo v dopoldanskem času potekala pravljična druženja in vodstva za osnovnošolce, ob popoldnevih (od 17.00 do 19.00) pa bo Pravljična dežela prostor brezplačnih pravljičnih in prazničnih doživetij za otroke in družine.

 Za začetek in napoved. O vsem ostalem boste obveščeni…lepo naj bo za vse, za velike in male.. od tod in od drugod…

 

Vane T. Costa

Vir in foto:

 zcc&vtc

 

Mogoče vam bo všeč