Nekategorizirano

Katastrofalna grška turistična sezona se zaključuje že zdaj. Nič več se ne da popraviti

V kolikor se bo trend  okužb nadaljeval bo kmalu tudi Slovenija, kot je naredila z Hrvaško, glede na število dopustujočih slovenskih državljanov v Grčiji, se zna zgoditi da bo prav kmalu sledil poziv da pridejo nazaj, je med drugim dejal Aleš Hojs,   slovenski notranji minister.

Kakšna  je slika v turistični Grčiji?

Turistična Grčija bi lahko zaključila sezono 2020  že sredi avgusta. Drugače kot katastrofalno se jo ne da imenovati in oceniti. Plaže vsepovsod skorajda prazne. Turizem šteje  ogromne izgube. Celo tako daleč gredo primerjave in morebitne, no ja, skorajda očitne primerjave, ki menijo da znajo biti posledice korone krize hujše od finančne krize, ki je  nekaj let nazaj zajela  to državo in zelo priljubljena destinacija za prenekaterega  Evropejca.

Ni pomembno v katerem delu Grčije  pogledaš slika je približno enaka, meni analitik razmere v grškem turizmu. Območja znana po odličnih plažah, v ozadju z odličnimi pogledi na zeleno hribovje in vrhov planin iz izletniških točk,  kažejo  žalostno sliko. Višek sezone je bil vedno v začetku avgusta, sedaj pa nič.  Vse je opustelo, še tisti ki so vajeni pohajkovanja po ulicah mest, obiskov stojnic,  se ne podajajo več v raziskovanje ampak sedijo na praznih plažah z knjigo v roki ali z pogledi zazrtim  daleč v  morske horizonte brez cilja in namena.

Nekateri Grki ki so živeli in živijo od turizma pravijo, da lahko rečejo da je konec za leto 2020. Četudi niso imeli niti enega primera korona virusa  pa kljub temu ni bilo nobenega turista. Promet  je padel  za osemdeset procentov.  V primerjavi z prejšnjimi leti, pravi zaskrbljena lastnica lokala ob plaži.

Treba je poudariti da so se Grki pravočasno pripravili in dokaj dobro in hitro se odzvali na  ukrepe v boju proti  širjenju epidemije KOVD 19. Mnogo njih je vedelo  da v kolikor upoštevajo omejitve, nasvete priporočila o vsem kar je potrebno storiti pomagajo sebi in prihajajoči sezoni  od katere je odvisna nacionalna ekonomija. Tudi na podlagi tega kar so dosegli se je odvijala kampanja  o Grčiji kot varni destinaciji. Zato so tudi z optimizmom dočakali prvi julij ko so začela pristajati številna letala na letališčih po Grčiji. Slika ki so jo bili vajeni letališki delavci je bila drugačna. Če ne bi bili ti čarterji bi terminali bili prazni. Težav sprva glede prestopanja kontrolnih točk ni bilo. Pa se je kasneje pojavila zloraba. Zato je bilo potrebno za vsakega vstopajočega  nujno  izpolniti kar  nekaj zamudnih obrazcev, o čemer pa prihajajoči  niso vedeli nič ob odhodu. Okužbe so se začele pojavljati najprej sporadično, kasneje več, še posebej  na kopenskih vstopnih točkah, predvsem proti Albaniji in Bolgariji.

Obvezno in drago zasebno samoplačniško testiranje na meji je vznejevoljilo  prenekaterega  od turistov, ki niso videli ekonomske  opravičenosti testa za sto evrov za dopust ki bi trajal 5 dni, pa še od tega še 24 uro po  opravljenem testu bi moral ostati v hotelski sobi.

 

Sočasno so se drugje po Evropi  začeli pojavljati trendi povečanja okužb, sočasno pa še v Grčiji. Četudi ni bilo mišljeno da to zaradi prihoda tujih turistov,  je bila škoda narejena, kot pravimo v takšnih primerih da » ušel duh iz steklenice«. Ob praznih barih v mnogih turističnih krajih in prepovedi dela nočnih lokalov že ob 23 uri ali opolnoči, je bilo jasno

koliko je ura. Mnogi se bojijo da bodo posledice krize trajale mnogo dlje  kot pa sam virus, četudi so že to sezono očitno spustili cene v primerjavi z prejšnjimi leti.

 

 

Izgube v grškem turizmu gredo do 15 milijard EUR.

 Kljub optimizmu v  juliju zasedenost  turističnih zmogljivosti  ni bili več kot 35 odstotkov. Avgust je kazal boljšo sliko tudi zaradi prihoda domačih turistov iz notranjosti. Celotna gospodarska veja bo  zaradi slabe realizacije glede na prejšnja leta in letošnje pričakovanja imela izpad  v višini petnajstih milijard evrov, je izjavil Grigoris Tasius, sekretar združenja grških hotelirjev.  Da  je to zelo veliko pove tudi podatek da je v preteklem  letu 2019 so prihodki iz turizma prinesli 20 odstotkov BDP. Na nedavni konferenci evropski voditeljev kjer so med drugim sprejemali  odločitev kako vsem gospodarstvom v EU pomagati pri izhodu iz krize povzročene z pandemijo, so Grki prejeli 32 milijard EUR pomoči. Glede na to da nimajo vseh kazalcev od konkretnih primanjkljajev na več področjih   niti ne vedo ali bo ta pomoč sploh zadostna. Eno pa je že sedaj jasno, v kolikor ne bo naslednja sezona dosti boljša od letošnje, se bo znalo zgoditi da se bodo posledice   pandemije primerjale z posledicami finančne krize, če ne hujše.

   Ni neka tolažba, kaj ne?

 Vane T.Costa

.

 

Mogoče vam bo všeč