Nekategorizirano

Kar ni uspelo boljševističnemu prekucniku Tkalcu, uspeva boljševiku Kučanu! Ugrabil je 100 letnico, pa tudi državo!

V soboto sta tovarniški glasili idrijskega Kolektorja, njun lastnik je Stojan Petrič, ožji član Kučanovega omrežja F 21, bralcem ponudili tudi posebno prilogo pod naslovom “Prekmurje 100,” posvečeno sobotnemu praznovanju 100 letnice združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Glede na več kot očitno dejstvo, da je zgodovinski spomin Slovencev zelo površen tudi za dogajanja in akterje novejše zgodovine, kaj šele za dogajanja izpred 100 in več let, bi človek pričakoval, da bo posebna priloga postregla z verodostojnimi zgodovinskimi dejstvi o dogodkih, zlasti pa o ljudeh, ki imajo nesporno največ zaslug za to, da je Prekmurje postalo del slovenskega nacionalnega prostora. 

Izvemo pa bore malo! Že uvodnik predsednika vlade Marjana Šarca o “Edinstvenem Prekmurju,” je leporečenje, bolje rečeno “nakladanje,” ki ne pove nič ali še manj. Skratka nevredno enega predsednika vlade oziroma njegovih piarovcev. Kaj šele bo izrekel kot svečani govorec na sobotni proslavi v Beltincih kot pokrovitelj 100 letnice, za kar ga je “inštaliral” samooklicani predsednik pripravljalnega odbora, nekdanji šef slovenskih komunistov, pa tudi nekdanji predsednjik države, ki mu “samostojna Slovenija ni bila in mu še ni intimna opcija,” Milan Kučan. Bog si ga vedi ali ni bila med njima v ozadju “vezana trgovina? Ti meni 200 evrskih tisočakov za stroške naših projektov ob 100 letnici, jaz tebi čast pokrovitelja in svečanega govora na proslavi!?” Pa še Boruta Pahorja se elegantno znebimo, čeprav bi po normalni logiki na takem dogodku zbrane moral nagovoriti suveren, torej predsednik države. Ko pa so verjetno pri Erjavcu dorekli tudi, da bo Šarec pregledal častno četo Slovenske vojske, je lahko odgovor le en sam, Milan Kučan je izvedel državni udar in ugrabil ne le 100 letnico, temveč tudi državo.

Da je vzdržal in obstal, četudi je že debelo v pokoju, je Milan Kučan izpričal že z naslovom svojega nagovora bralcem tovarniškega glasila Kolektor: “Vzdržali smo in obstali!” Res je partija, njeno udbaško omrežje je vzdržalo in obstalo, dokaz pa je on Milan Kučan, ki skoraj po treh desetletjih, kar smo se osamosvojili, še vedno drži vse zvode oblasti. Iz primerne in varne razdalje seveda. Le kakšen je prispevek Milana Kučana, da smo Prekmurci “vzdržali in obstali!?” Kaj je kot predsednik države, še pred tem pa partijski mogotec storil za hitrejši razvoj Prekmurja. Če ne on, je bila njegova partija tista, ki je prižgala zeleno luč za demontažo nove rafinerije nafte v Lendavi in prodajo Kitajcem. Partija je bila tista, ki je zrušila sistem ABC Pomurke, takrat enega največjih agroživilskih in trgovskih sistemov pri nas. Milan Kučan se ne more izogniti odgovornosti za propad konfekcijskega giganta Mure. Ne samo, da se je v Muri zastonj oblačil, direktorski obrazi iz njegovega Foruma 21 so Muro pognali v popoln propad.  Sicer pa se je Milan Kučan spretno izognil, da bi v svojem zapisu omenil ključne osebnosti, duhovnika Jožefa Klekla na primer.

To ni uspelo niti Urošu Lipoščku, ki mu je Kučanov krog omogočil izdajo knjige Prekmurje v vrtincu pariške mirovne konference 1919. Soboški stolni kaplan Andrej Lažeta je v samozaložbi izdal knjigo z naslovom “Povsod pokažimo, da smo Slovenci oziroma, kaj se je v Prekmurju godilo leta 1918 in do poletja 1919,” ki je hitro ovrgel Lipuščkovo “zgodovinsko resnico” o posameznikih, ki so zaslužni za združitev Prekmurja z matico.  So pa se Kučanovi potrudili, da je osrednje pozornosti tovarniške priloge deležen spomenik sovjetskim zmagovalcem leta 1945 sredi Murske Sobote, ki s 100 letnico nima nikakršne zveze. V mestu, ki ga obvladujejo reformirani komunisti Milana Kučana, je  razmislek o tem, da bi odstranili sovjetski monumentalni kip, ga preselili na primernejšo lokacijo, v park v središču mesta pa umestili spomenik zaslužnim za dogajanje pred 100 leti in trg preimenovali iz Trga zmage v Trg dr. Matije Slaviča,  seveda bogokleten. 

V prilogi je dobil svoj prostor pod soncem tudi Kučanov dvorni bard Vlado Kreslin, o prekmurski kulinariki razpreda sin Kučanove desne roke Marjana Šiftarja kot, da Premurje ne premore drugih kuharjev. Celo svojemu prijatelju gostincu Nacetu Rajhu, v kleti njegove gostilne v Bakovcih so se sprejele številne pomembne odločitve, tudi ta, da se Dejan Židan umesti za kmetijskega ministra v vlado Boruta Pahorja.

Spomnijo tudi na pisatelja Miško Kranjec, ki je zanimivo o narodnem buditelju in duhovniku Jožefu Kleklu, ker je nacizem enačil s komunizmom dejal, da je Klekl: “nabožni romar primitivnosti” in da “primitivna katoliška duhovščina v Prekmurju ni napravila ničesar za ohranitev slovenstva, pač pa je delala le za ohranitev vere.”  Še danes ni povsem jasna vloga Miška Kranjca pri okrutni likvidaciji duhovnika Daniela Halasa marca 1945. 

Je pa priloga Kolektorjevih tovarniških glasil o 100 letnici jasno pokazala, v katerih državnih, paradržavnih in zasebnih gospodarskih družbah so denarni viri za delovanje Kučanovega omrežja.

Za sklep nekaj, kar potrjuje vsebino naslova. Ministrski predsednik Marjan Šarec je dokončno odpovedal udeležbo na sobotnem svečanem bogoslužju v Beltincih v parku pred župnijsko cerkvijo. Na bogoslužju ga ne bo, bo pa zato le nekaj ur pozneje svečani govorec le na kakih 100 metrov oddaljenem prizorišču Kučanove osrednje proslave. Predsednik republike Borut Pahor, ki bi moral biti svečani govorec na proslavi, a ga je Kučan postavil na stranski tir, bo nagovoril zbrane ob koncu svečanega bogoslužja. Svečano bogoslužje, ki ga bo ob kardinalih, nadškofih, škofih in številni duhovščini daroval ljubljanski nadškof in metropolit dr Stanislav Zore nacionalna TV ne bo prenašala. Bo pa zato nalogo, ki jo je dobila med Kučanovim obiskom pri Kaduncu, s prenosom proslave v celoti realizirala. Stroške svečanega bogoslužja, za katerega verjamem, da se ga bo udeležila velikanska množica zavednih Slovencev z levega in desnega brega reke Mure, bo pokrila soboška škofija, Kučanovo proslavo pa bomo plačali vsi davkoplačevalci. Za pogostitev po svečanem bogoslužju bodo poskrbele prekmurske župnije, po proslavi gre ketering na stroške državnega proračuna, enako tudi koncert Orlekov.

Kar ni uspelo boljševističnemu prekucniku Vilmošu Tkalcu, uspeva boljševiku Kučanu! Ugrabil je 100 letnico, pa tudi državo! Kar nekaj vidnih obrazov na Slovenskem mi je dejalo, da se bodo udeležili le svečanega bogoslužja, proslave pa ne, ker so jo ugrabili tisti, ki jim samostojna Slovenija ni bila in jim še vedno ni intimna opcija!   

Mogoče vam bo všeč