Vladna nezaupnica ustavljena, predstavljena ali nekaj tretjega -mk
BalkanEvropaIntervju

(Kaos-burka-zmeda-kriminal)Po končanih lokalnih volitev v RS Makedoniji: »Od pekla do raja in nazaj.« Za doseganje cilja tudi ugrabitev poslanca.

Včeraj bi mogel, po nekaterih tudi bi naj bil, praznik, dan velikih pričakovanj. Pa nič od tega. Kvečjemu burke, ki bi jo lahko človek tudi  pričakoval,  glede na vsakdanje blamastične in nedojemljive politične »lupinge« . Možni so marsikje  vendar v takšni manifestativni obliki pa redko.

Vse je kazalo da bo na seji makedonskega parlamenta(sobranija) na predlog opozicije in na krilih  nedavne več kot očitne in občutne zmage na lokalnih volitvah, da bo to gladko čeprav z ravno pravšnjim številom potrebnih poslancev za izglasovanje nezaupnice vladi Zorana Zaeva.

Opozicija na čelu z VMRO-DPMNE  ter Hristijanom  Mickovskim, je nekaj dni napovedovala zadostno ali celo več kot zadostno večino. Na drugi strani je bila preklicana, na prošnjo državljanov, preko svojih izvoljenih  poslancev odstopna izjava premierja iz svoje funkcije.

Seja parlamenta ali afriške plemenske skupnosti

In? Glasovanja o nezaupnici ni bilo.  Prvo dejanje. Vladni koalicijski poslanci tamkajšnjega Sobranija niso bili prisotni na seji ali drugače povedano so jo obstruirali.  Nekam znano, pa še njihovi  ideološki bratje in sestre pri nas to počnejo.   Celo sam predsednik parlamenta se ni želel prijaviti kot prisoten za vodenje seje. Za razliko od podobnega primera pri nas. S tem je bilo delo in odločanje blokirano. Če bi bil prijavljen in prisoten Talat Xhaferi bi bili izpolnjeni formalni pogoji. Kljub temu bi tenko piskali ker je umanjkal še en poslanec iz dogovorjenega števila za bodočo večino. Kot v nekem slabo zrežiranem  nizkoproračunskem filmu s še slabšimi igralci(ali statisti) se išče  poslanec BESE, ki  ne drži svojo beso(obljubo).  Kot za nalašč so ugotovili ekspresno in ekspertno , da ima dva telefona in da sta oba izklopljena in nedelujoča. Kasneje se je izvedlo da je poslanec ugrabljen in da niti njegovi domači ne vedo kje je. Ker ni bilo pogojev za sejo ki se ni začela so odredili prekinitev-podaljšanje časa za izgubljenim glasom. Za ene je bilo seje ki je prekinjena in bi se naj nadaljevala na drugi  pa je ni bilo ker ni bil oznanjen njen začetek.  Ustavni pravniki pravijo da nič ni preloženo če se ni začelo, na drugi strani pa da je seja zaključena ob izteku koledarskega dne.  Vmes pa polno tekanja po celi državi, da se ne izgubi na eni strani in da se pridobi dodaten glas za lagodno vladanje in za morebitni neuspeh opozicije za prvo naslednjo priložnost izglasovati nezaupnici vladi RS Makedonije.  Kar se tiče ugrabljenega  poslanca pa so mu prikladno pripravili » past«  ter da ga imajo pod lupo varnostni organi države zaradi  udeležbe nekih združb na verski podlagi ter s tem ogrožanje družbenega reda. Pa še to, da je da je »parkiran« v neki odročni vasi na širšem tetovskem območju.

Odzivi. Kako naprej?

Tujina uradno nevtralna, veleposlanik Francije in veleposlanica Nemčije sta se izognila odgovora na novinarsko   vprašanje, češ danes imava opravka z nekim drugim dogodkom.

Ostala javnost je večji del ogorčena in nemočna. Vsak drugi lahko reče da se želi obstoječa oblast obdržati ali da traja dlje zaradi vezanih poslov ali celo groženj, da bo prišlo na plano pri čem je komu kdaj držal »štango« ali ščitil hrbet. Mišljeno je seveda na nečednosti. Da je onstran vseh norm in da je moralno in po človeški plati nemoralno, je druga zgodba. Vsak mesec ki ga preživi obstoječa oblast, polega popolnoma zgubljene  legitimnosti,  je izgubljen mesec za Makedonijo  in za njene državljane.  O »nameščeni« tekmi in ugrabljenem »igralcu« ter menjavi(pod prisilo)političnega »dresa« pa je na koncu vseeno debatirati v kolikor ni zdravila za ta pojav.

Žal ta politični »rak« pušča  posledice in dela metastaze nepopravljivih  in neozdravljivih posledic za makedonsko družbeno in politično telo.  Popularna zimzelena skladba hrvaškega pevca Dada Topića, o  Makedoniji, deželi kjer sonce večno sije, popolnoma  zbledi, če  se ozremo v njihov, makedonski  temačen, oblačen in turoben vsak dan.

Škoda!

Vane T. Costa

Foto splet

Mogoče vam bo všeč

Več v:Balkan