Nekategorizirano

Kamere, novinarji, kje ste zdaj?

Prejšnji torek, 09. 01. 2018 zame ni bil čisto običajen dan. Zelo zgodaj zjutraj sem se odpravil proti Ljubljani, tako da sem izpustil tisto skoraj vsakodnevno rutino, vsaj kar se medijev tiče. Najprej www.pozareport.si Bojana Požarja, samo najnovejša novica me zanima, stare tako ali tako že poznam, nato pa  www.novicejutro.si Silvestra Šurle. Ta mi omogoča, da se seznanim z »vsem«  kar je pomembnega v tiskanih in elektronskih medijih – tudi dominantnih. No vrstni red ni vedno enak, pogosto je tudi obraten, odvisno katero ikono najprej zadanem po nočnem spanju. Drugih medijev sploh ne sledim več.

Kot rečeno, pretekli torek, te jutranje samoumevne naloge nisem opravil, zato se je dan po vožnji v Ljubljano najprej začel s sestankom z vodjo poslanske skupine Jožetom Tankom, nato pa s celo poslansko skupino. Malo sem bil na trnih, saj sem vedel, da se takoj za tem začne seja Državnega zbora na kateri bomo obravnavali ustavno obtožbo zoper predsednika vlade, kjer naj bi imel pol urno stališče poslanske skupine, pa si še nisem pripravil niti opomnika. Te priprave nisem začel niti med sejo poslanske skupine, toda nekaj klikov po mobilniku mi je dalo vedeti, da ustavna obtožba ne bo tema dneva, vsaj v dominantnih medijih ne, ampak da bo tema dneva posojilo SDS, ki ga je ta najela v Bosni. Pravilno sem sklepal, pred vhodom v dvorano bo za slab avtobus novinarjev in kamer, ki ne bodo spraševali o ustavi obtožbi ampak o kreditu SDS. Na hitro se dogovorimo, da bo na to temo tiskovna konferenca mislim, da ob 15.00 in že je bilo treba v dvorano. No ta prizor se je na vhodu v dvorano seveda res zgodil. Pripravo na moj pol urni nastop o ustavni obtožbi predsednika Vlade RS pa sem v obliki nekaj točk spisal kar na začetku seje.

Kolikor vem je novico o kreditu SDS najprej objavil Večer, toda okoli 10.00 ure tistega dne so o tem poročali prav vsi dominantni mediji, ki so povzemali Večer.

Na tem mestu ne bom nadaljeval s kreditom SDS, saj že vsi vse veste in o tem sem tudi pisal kar si lahko preberete TUKAJ.

Toda glej ga zlomka Bojan Požar je že včeraj na twitterju napovedal tole:

BojanPožar‏ @BojanPozar 15h15 hours ago * Jutri ekskluzivno #Požareport: Bosanski denar tudi za @MiroCerar, tik pred volitvami 2014. Znesek, imena in priimki na bosanski ter slovenski strani. @vladaRS @policija_si

No Bojan Požar še danes zjutraj opozori javnost in policijo na članek, in sicer takole:

BojanPožar‏ @BojanPozar 4h4 hours ago Gre za sum korupcije, viden iz letala. Bosanski denar tudi za @MiroCerar. Pred volitvami, direktno na račun njegovega Zavoda 14. Naši viri: vpleteni Peter Jamnikar, Klemen Babnik, Gregor Jagodič, Zijad Bećirović in Erdal Trhulj. @vladaRS @policija_si

Celoten njegov članek, ki govori o neposredni donaciji Cerarju leta 2014 ko je ustanavljal stranko SMC in o povratnih uslugah sedanje Cerarjeve vlade so lahko preberete na:

https://www.pozareport.si/?Id=politika&View=novica&novicaID=23172

In danes? Prav sedaj, ko to pišem, je ura že skoraj 12.00. Odpravim se do Državnega zbora, da preverim koliko novinarjev in kamer je tam. Nič. Mimogrede se ustavim pred sedežem SMC, ki je tik ob Državnem zboru. Tudi tukaj ni ne duha ne sluha o kamerah in novinarjih. In kaj poročajo dominantni spletni portali, že skoraj šest ur po razkritju Bojana Požarja, kaj so njihove udarne novice? POP TV -24 ur poroča o pritožbi Cekute – nič o donaciji Cerarju; RTV SLO poroča o prihajajoči tekmi z Dansko – nič o donaciji Cerarju; Delo poroča o tem kako je Slovenija prva v koaliciji poštenih v rokometu – nič o donaciji Cerarju; Dnevnik poroča o razpisu kulturnega ministrstva – nič o donaciji Cerarju; Večer poroča o tem kako je vlada zagotovila denar za dom Danice Vogrinec in objavlja veliko sliko dobrotnika Cerarja – nič o donaciji Cerarju.

Nekaj dejstev

  • Posojilo SDS je bilo od Bosanske Državljanke nakazano iz banek v SLO, domnevno darilo SMC pa je pričlo iz Bosne (kako nii ne vemo).
  • Posojilo SDS je bilo najeto s pogodbo, ki je bila javno objavljena, nato prekinjena in denar je bil vrnjen. Donacija SMC ni posojilo ampak darilo, ki očitno ni bilo zakonito niti vrnjeno, ampak se posredno vrača z uslugami Vlade Mira Cerarja.
  • Dominantni mediji so iz javno objavljene pogodbe o posojilu SDS (kot veste ga ne zagovarjam ampak mislim, da je bila to napaka) naredili kriminalno zgodbo, o nezakonitem darilu Miru Cerarju in SMC pa sploh ne poročajo.
  • V primeru posojila SDS se je predsednik Računskega sodišča oglasil po nekaj urah in povedal, da je višina previsoka, v primeru darila SMC pa je tiho (ali je še tiho).
  • V primeru posojila SDS so se oglasili Računsko sodišče, Policija, Tožilstvo in še kdo ki bodo zadevo preverili (nimam nič prosti, če je kdo kaj naredil narobe naj odgovarja), v primeru darila SMC pa so tiho (ali so še tiho).
  • V primeru posojila SDS ne gre za z zakonom prepovedano dejanje (sporna je bila višina), v primeru darila SMC pa gre za prepovedano dejanje stranke ki je na oblasti in darovalcem vrača usluge z našim denarjem.

Kdo je torej tu nor?

Verjetno nihče. V naši medijsko politični in zlagani realnosti je laž pač resnica, resnica pa laž;  prav je narobe in narobe je prav, resnico zatiramo, laž pa promoviramo; Vsak torej opravlja svoje naloge. Toda kdo katere je pravo vprašanje.

Kaj bi moralo pomeniti razkritje Bojana Požarja o donaciji SMC?

  • Alarm za vse medije, ki bi morali o tem poročati, kot so v primeru kredita SDS, toda v primeru darila SMC o tem molčijo.
  • Zakonsko obveznost policije (do nje je prišel glas o sumu storitve kaznivega dejanja – tako zakon), da takoj začne postopke zbiranja obvestil o sumu storitve kaznivega dejanja; toda v primeru kredita SDS so sporočili, da začenjajo postopke, v primeru darila SMC pa (še) molčijo.
  • Zakonsko obveznost tožilstva (do njih je prišel glas o sumu storitve kaznivega dejanja – tako zakon), da takoj začnejo postopke pregona suma storitve kaznivega dejanja; toda v primeru kredita SDS so iz Specializiranega tožilstva Harija Furlana sporočili, da začenjajo postopke, v primeru darila SMC pa (še) molčijo.

Za konec

Stvar je torej absurdna in iz lune se vidi, da je tu nekaj narobe, iz lune se voha, da tu nekaj močno smrdi. Popolni dvojni kriteriji, popolna dvojna merila, pričakovano za medije a (še) nedopustno za policijo in tožilstvo.

Izvirno objavljeno na https://www.vinkogorenak.net/

Mogoče vam bo všeč