Zastava EU
EvropaPolitikaSlovenijaV fokusu

Kam je zašla Evropa? Gnezdenje levičarjev v srcu Evrope ne sme ostati ne sankcionirano!

Te dni spremljamo finale nagravžne in brutalne skrivalnice najbolj nevarne oblike nedemokratičnosti za evropsko demokracijo in Evrope kot takšne.  Leto bo kmalu naokrog od  levičarsko »intervencionističnega« obiska  Vere Jourove,  podpredsednice Evropske komisije za vrednote in preglednost. Pod plaščem skrbi za svobodo medijev si je dovolila direkten in z ničemer izzvan vpliv na odločitve Ustavnega sodišča Republike Slovenije. Ta protipravna intervencija podpredsednice Evropske komisije, je v nadaljevanju sprožila lavino napačnih in rušilnih posledic za medije in njihovo politično podrejanje  v Sloveniji s strani ene politične opcije.

Znano nam je,  da je demokracija naporna in resna zadeva, ki zahteva vsakodnevno spraševanje, preverjanje, popravljanje. Sadove le te morajo biti stalno užitni.  Zato je napor  poslancu Zvera vreden občudovanja in  čestitke  za vztrajanje na odgovorih in razjasnitvi tega, kar se je dogajalo  v Sloveniji. Posledice ravnanja  komisarke Jourove so za demokracijo uničujoče. Bog ne daj da si bo še kdaj drznil to početi kot je ona naredila. Zato evropski poslanec pričakuje njen odziv in komisijo sprašuje, kako bo reagirala na ta drastičen poseg politike v svobodo medijev in kako misli trajneje zagotoviti svobodo medijev v Sloveniji in tudi v drugih članicah EU.

Pa vendar?

Evropska ombudsmanka Emily O’Reilly je evropskemu poslancu dr. Milanu Zveru sporočila, da je Evropska komisija v odgovoru varuhinji navedla, da Komisija ni bila v položaju, da bi predala zahtevano interno dokumentacijo v prvotno določenem roku (29.1.2024). Kaj to pomen. Skrivalnice, izmikanje, nespoštovanje. Jasno je, da je misija Vere Jourove v Slovenijo resnično škandal brez primere, ki je močno vplival na krnitev medijske svobode v Sloveniji in omogočil brutalne čistke na RTVS.

Dr. Milan Zver bo vztrajal do konca (foto: MZ)

Dr. Milan Zver je v odzivu zapisal, da Evropska komisija s skrivanjem zahtevanih dokumentov o obisku Vere Jourove v Sloveniji zdaj tudi uradno krši sklep varuhinje človekovih pravic. Ker se trenutno mandat Evropske komisije približuje koncu in ker Komisija dokumente o obisku v Sloveniji skriva že skoraj dobro leto, je jasno, da je bila misija Vere Jourove v Sloveniji resnično škandal brez primere, ki je močno vplival na krnitev medijske svobode v Sloveniji in omogočil brutalne čistke na RTV Slovenija. Ker se odgovorni na Evropski komisiji zavedajo svoje nedopustne intervencije v suverenost ene od držav članic EU, se seveda ta škandal skuša na vse pretege prikriti. A kot dodaja dr. Zver, ne bo jim uspelo. Uporabil bo prav vsa pravna in politična sredstva, da se razkrije to umazano početje samega vrha Evropske komisije.

To se ne sme zaključiti na način pometanja pod preprogo. Takšne osebe kot je Vera Jourova in aparat somišljenikov ne sme imeti dostop in pristop v organizacije  kjer bi morali, mogli in smeli biti bastion, branik, demokracije in zgled za vse enakopravne  države članice.

Evropa mora imeti imperativ v najvišjih standardih demokracije, s težnjo da to uspe ali uspeva v vseh članicah, ne pa rangiranje  po nekih merilih,  ki so nagnjeni na eno ali drugo stran, odvisno od ideološke sorodnosti tam postavljene  odločevalske osebe.

O enotnosti se je treba pogovarjati in jo udejanjati, samo deklarativno  opredeljevanje je premalo. Več pasovno EU ne rabimo, še najmanj pa tisto ki vozi po »levi« strani.

Vane T. Costa

 

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa