Vir: Avaz.ba
ZdravjeŽivljenje

Kako znižati otrokovo temperaturo

Ko ima otrok vročino, nastopi panika, še posebej, če se to dogaja prvič. Kako znižati temperaturo? Ali so metode, ki jih uporabljajo naši starši, pravilne? Ali naj vzamem sirup ali svečke? To je nekaj številnih vprašanj, ki si jih zastavljajo starši.

Obkladki iz mlačne vode

Po merjenju temperature se bo večina staršev zatekla k metodam, ki so se jih naučili od staršev, čeprav morda niso nujno pravilne.

V preteklosti so otrokom dajali obkladke, namočene v alkohol ali žganje, kar v resnici ni priporočljivo, saj se lahko otrok zastrupi z vdihavanjem alkoholnih hlapov iz obkladkov. Vendar pa so mlačni obkladki z vodo, ki jih boste spreminjali vsake štiri do pet minut, eden izmed načinov, ki prinašajo rezultate.

Vir: Avaz.ba

Priporočljivo je tudi kopanje ali prhanje v mlačni vodi pri temperaturi do 30 stopinj, če pa je otrok pretirano razdražljiv ali hladen, je treba ta način hlajenja prestaviti ali pa izbrati drugega. Če je rektalna temperatura višja od 38,5 stopinj, dajte supozitorij ali dajte otroku sirup.

Preden pa kupite katerokoli zdravilo, se vsekakor posvetujte s pediatrom. Priporočil bo tudi odmerek glede na otrokovo težo, starost in intenzivnost bolezni. Pomembno je, da otroku nenehno ponujate zadostne količine tekočine, najbolje vode ali čaja, dobro pa bi bilo, da nosi lahka bombažna oblačila.

Na kaj paziti

Prav tako je treba paziti, da temperatura prostora, v katerem prebiva otrok, ne presega 20 stopinj. Če temperatura kljub temu ostane povišana več kot en, največ dva dni, je potreben pregled pri pediatru.

Avtor: A.M.

Mogoče vam bo všeč

Več v:Zdravje